abakas7 Δημοσ. 7 Μαΐου 2005 Δημοσ. 7 Μαΐου 2005 Γεια χαρά! Έχω το Plextor PX-712Α. Σήμερα, κατά την εγγραφή διάφορων αρχείων σε ένα DVD+R παρατήρησα ότι το buffer συνεχώς ανεβοκατέβαινε και γενικά κατά τη διάρκεια της εγγραφής ο υπολογιστής "πάγωνε" για μικρά χρονικά διαστήματα. Επίσης η εγγραφή διαρκούσε πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο αλλά τελικά ολοκληρωνόταν με επιτυχία. Το αντιγραφικό το έχω εδώ και μερικούς μήνες και ποτέ μέχρι σήμερα δεν μου το είχε παρουσιάσει αυτό. Υποψιάστηκα ότι κάτι γίνεται και η ροή των δεδομένων δεν είναι συνεχής, οπότε δοκίμασα να μην έχω άλλα προγράμματα ανοιχτά την ώρα της εγγραφής, έκανα defragment τον σκληρό αλλά και πάλι τα ίδια συμπτώματα. Η RAM μου είναι 640ΜΒ, ο επεξεργαστής 1GHz και ο σκληρός 80GB με ελεύθερο χώρο τα 50GB. Επίσης την εγγραφή την έκανα με ταχύτητα 4x. Μήπως έχει κάποιος ιδέα τι μπορεί να συμβαίνει; Ευχαριστώ προκαταβολικά!
xux99 Δημοσ. 7 Μαΐου 2005 Δημοσ. 7 Μαΐου 2005 Το πρόβλημα της χαμηλής ταχύτητας εγγραφής ή και ανάγνωσης είναι αρκετά συχνό στους εγγραφείς DVD. Από την εμπειρία μου αλλά και από ότι έχω διαβάσει θα προσπαθήσω να προσφέρω μερικές λύσεις. Συνιστώ να δοκιμαστούν τα παρακάτω βήματα με τη σειρά που τα παραθέτω. 1. Έλεγχος άν είναι ενεργοποιημένο το DMA. Στον πίνακα ελέγχου επιλέγουμε Σύστημα και στην καρτέλα υλικό πατάμε Διαχείρηση συσκευών. Από τους Ελεγκτές IDE ATA/ATAPI πατάμε δεξί κλικ πάνω στον αντίστοιχο δίαυλο IDE (συνήθως οι εγγραφείς DVD είναι συνδεδεμένοι στο δευτερεύοντα δίαυλο) και επιλέγουμε ιδιότητες. Στις Ρυθμίσεις για προχωρημένους ελέγχουμε να είναι επιλεγμένος ως τρέχων τύπος μετάδοσης το DMA και όχι το PIO. Αν είναι επιλεγμένο το PIO μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον εγγραφέα, στο καλώδιο ή στη μητρική. Δοκιμάζουμε κατάργηση εγκατάστασης του δευτερεύοντα διαύλου IDE (βήμα 7) και μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή αλλάζουμε τον τύπο μετάδοσης σε DMA. Αν μετά από λίγο καιρό ενεργοποιηθεί πάλι το PIO σημαίνει ότι κάποια άλλη αιτία υπάρχει, συνήθως υπεύθυνα είναι τα προβλήματα στα βήματα 6 και 10. 2. Μπαίνουμε στο Bios (συνήθως πατάμε Del ή F2 κατά την εκκίνηση του υπολογιστή) και ακολουθούμε το παρακάτω μονοπάτι: Main → IDE Devices → Secondary IDE Master → Ultra DMA Mode. Προσέχουμε ώστε να μην είναι επιλεγμένο το Disabled. Μπορούμε να κάνουμε διάφορες δοκιμές επιλέγοντας Auto, Mode 2, Mode 4, Mode 5, Mode 6 κ.λ.π. Ενδεχομένως με κάποια από αυτές τις ρυθμίσεις το πρόβλημα να λυθεί. Αν δε λυθεί αφήνουμε την επιλογή Auto. Ανάλογα με τον τύπο του Bios η διαδρομή ή και οι επιλογές διαφέρουν. 3. Ανασυγκρότηση του σκληρού δίσκου. Ένας κατακερματισμένος σκληρός δίσκος στέλνει τα δεδομένα στον εγγραφέα DVD με χαμηλή ταχύτητα. Το αποτέλεσμα είναι η χαμηλή ταχύτητα εγγραφής, η συνεχής ενεργοποίηση της προστασίας εγγραφής (Buffer underrun protection) και τελικά κακή ποιότητα εγγραφής. 4. Αναβάθμιση του προγράμματος εγγραφής DVD στην τελευταία του έκδοση. Οι παλαιότερες εκδόσεις ίσως να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των πρόσφατων εγγραφέων ή και να έχουν λάθη. Χρησιμοποιούμε το δωρεάν πρόγραμμα X-Setup Pro v6.6 και κάνουμε την αντίστοιχη ρύθμιση ώστε το Nero να δείχνει την πραγματική ταχύτητα εγγραφής. Έτσι θα ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει. 5. Χρήση κορυφαίας ποιότητας εγγράψιμων δίσκων π.χ. Taiyo Yuden. Δίσκοι χαμηλής ποιότητας συχνά γράφονται με χαμηλή ταχύτητα είτε επειδή έτσι έχει ρυθμιστεί το firmware είτε λόγω των πολλών λαθών κατά την εγγραφή, πράγμα που αναγκάζει τον εγγραφέα να χαμηλώσει την ταχύτητα εγγραφής. 6. Αναβάθμιση του firmware του εγγραφέα στην τελευταία έκδοση ώστε να λυθούν τυχόν προβλήματα. Εάν έχουμε την τελευταία έκδοση μπορούμε να δοκιμάσουμε να βάλουμε μια προηγούμενη, έχει αναφερθεί σε μερικές περιπτώσεις ότι αυτό έλυσε το πρόβλημα. Επισκεφθείτε το http://rpc1.org/. 7. Κατάργηση εγκατάστασης του δευτερεύοντα διαύλου IDE στη διαχείρηση συσκευών ώστε να γίνει αυτόματη επανεγκατάσταση των οδηγών κατά την επανεκκίνηση του υπολογιστή. Επίσης αναβάθμιση των οδηγών IDE με τις τελευταίες εκδόσεις. Αυτές μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή της μητρικής ή στις ιστοσελίδες των VIA, SiS κ.λ.π. εταιριών. 8. Καθαρισμός της κεφαλής του laser με αντίστοιχα καθαριστικά CD. Προσοχή ελέγξτε αν ο κατασκευαστής επιτρέπει κάτι τέτοιο συμβουλευόμενοι το εγχειρίδιο χρήσης. 9. Ελέγχουμε ώστε ο εγγραφέας DVD να έχει ρυθμιστεί ως master από το αντίστοιχο jumper στο πίσω μέρος του και να έχει συνδεθεί στην υποδοχή master του καλωδίου σύνδεσης (συνήθως η ακριανή από τις δύο υποδοχές). Αν έχουμε συνδέσει και δεύτερη συσκευή στο ίδιο καλώδιο ελέγχουμε ώστε οι αντίστοιχες ρυθμίσεις και συνδέσεις να είναι στο slave. 10. Αλλαγή καλωδίου σύνδεσης της μητρικής πλακέτας με τον εγγραφέα DVD. Ένα ελλατωματικό ή κακής ποιότητας καλώδιο καθυστερεί τη μετάδοση των δεδομένων δημιουργώντας συνεχώς λάθη. Στην περίπτωση αυτή παρατηρούμε ότι κατά την εγγραφή η μπάρα του buffer δε γεμίζει, συνεχώς δείχνει αυξομειώσεις και έχει χαμηλό ποσοστό πληρότητας. Το ίδιο σύμπτωμα παρατηρείται και στην περίπτωση 3. Επίσης μπορεί να αναγκάσει τα Windows να μεταπέσουν από το DMA στο PIO το οποίο είναι αργό. Προτιμάμε τα στρογγυλά ATA 133 καλώδια και όχι τα πλακέ. 11. Επανεγκατάσταση των Windows. Αυτό θα διορθώσει βλάβες του λειτουργικού που δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε και να διορθώσουμε. 12. Αν είναι δυνατόν συνδέουμε τον εγγραφέα DVD σε ένα άλλο υπολογιστή ώστε να δούμε αν η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στον εγγραφέα ή στο υπόλοιπο σύστημα. 13. Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν και ισχύει η εγγύηση του προϊόντος, επιστρέφουμε τη συσκευή για έλεγχο και αντικατάσταση.
abakas7 Δημοσ. 8 Μαΐου 2005 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2005 Πω πω φίλε, σε ευχαριστώ πολύ για όλα αυτά που κάθησες και έγραψες. Εγώ θα πρέπει να υπάγομαι στην περίπτωση 10. Το καλώδιο του IDE ήταν τύπου "πλακέ" και απίστευτα τσαλακωμένο. Σε κάποια φάση έφτασα να μην ξεκινάνε τα Windows (κολλάγαν στην οθόνη υποδοχής). Άνοιξα το κουτί και άλλαξα το καλώδιο και όλα εντάξει. Πιθανότατα αυτό έφταιγε και για το recorder. Θα "κάψω" ένα DVD να δω. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και ευχαριστώ τον Jheremias που ήταν εδώ μαζί μου και με έσωσε.
skiabox Δημοσ. 9 Μαΐου 2005 Δημοσ. 9 Μαΐου 2005 Αν το dvd writer ειναι εξωτερικο (USB 2.0) ποια κοματια του tutorial ισχυουν?
hthe Δημοσ. 9 Μαΐου 2005 Δημοσ. 9 Μαΐου 2005 Για δοκίμασε πάντως να το κάνεις "remove" το Plextor από το Device Manager και μετά το reboot που θα το ξαναδεί αν θα στο κάνει .... Εγώ την γλύτωσα 2 φορές έτσι ... δεν χάνεις τίποτα.
abakas7 Δημοσ. 10 Μαΐου 2005 Μέλος Δημοσ. 10 Μαΐου 2005 Λοιπόν φίλε μου hthe μου φαίνεται πως έχεις δίκιο. Αφού όπως είπα παραπάνω άλλαξα την τσακισμένη καλωδιοταινία το πρόβλημα παρέμενε. Δοκίμασα να κάνω "uninstall" το Plextor από το Device Manager, έκανα restart, το είδε και μετά που "έκαψα" ένα CD το Plextor πέταγε! Δεν ξέρω τι ακριβώς γίνεται αλλά είχες δίκιο και σε ευχαριστώ πολύ!
Jheremias Δημοσ. 13 Μαΐου 2005 Δημοσ. 13 Μαΐου 2005 Πω πω...Ακόμα τελικά υπάρχουν σοβαρά άτομα σε αυτό το forum Μπράβο! abakas τώρα εντάξει;
traianos Δημοσ. 13 Μαΐου 2005 Δημοσ. 13 Μαΐου 2005 Και εγω εχω το ιδιο DVD-R αλλα σε Serial ata, δηλαδη το μοντελο PX-712SA.Γιατι κανει και σε μενα το ιδιο αφου δεν εχω πλακε καλωδιο και το καλωδιο ειναι μια χαρα?Στην αρχη νομιζα οτι ητανε χαλασμενο αλλα μετα καποιος φιλος μου ειπε οτι το κανει και σε αυτουνου και ησηχασα.Παντως οποια απαντηση δεκτη.
MasterX Δημοσ. 14 Μαΐου 2005 Δημοσ. 14 Μαΐου 2005 xux99 μπράβο για τον κόπο που έκανες.. Τέτοιες προσπάθεις αξίζουν.. Γι' αυτό μου αρέσει το forum του Insomnia... βρίσκω λύσεις σε πολλά προβλήματα και μαθαίνω ενδιαφέροντα πράγματα! Επειδή όσα και να ξέρεις, σίγουρα δεν ξέρεις τα πάντα... Είχα και γω το ίδιο πρόβλημα τελευταία, αλλά δεν βρήκα χρόνο να το ψάξω.. Τελικά είχε γυρίσει σε PIO MODE. Αύριο θα κοιτάξω να βρω το γιατί...
abakas7 Δημοσ. 14 Μαΐου 2005 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2005 Ακούστε τελικά τι έγινε: Μετά την επανεγκατάσταση του Plextor που ανέφερα παραπάνω, κοίταξα στο device manager το Secondary IDE Channel και το Current Transfer Mode εξακολουθούσε να είναι σε PIO. Τα πρώτα CD-DVD που "έκαψα" γράφτηκαν μια χαρά και ταχύτατα. Όμως μετά από λίγες μέρες είχα πάλι το ίδιο πρόβλημα με το ανεβοκατέβασμα του buffer και την πολύ αργή εγγραφή. Τελικά κατήργησα από το device manager το secondary IDE channel (βλέπε post του xux99) και μετά από 2 επανεκκινήσεις (στην 1η επανεκκίνηση δεν το βρήκε!) o secondary IDE channel ξαναεγκαταστάθηκε και το current transfer mode είχε επιτέλους γίνει DMA (για την ακρίβεια Multi-Word DMA Mode 2) όπως παλιά! "Έκαψα" ένα DVD και το Plextor δείχνει τώρα μια χαρά. Ελπίζω να μην ξαναπέσει σε PIO... Πάντως παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και τη βοήθεια! Είσαστε όλοι αστέρια!!!
leukonas Δημοσ. 20 Μαΐου 2005 Δημοσ. 20 Μαΐου 2005 Το θέμα όμως είναι γιατί να αλλάζει απο μόνο του το Mode????Μήπως έχει πρόβλημα η Plextor γενικότερα????Πάντος παρατηρώ οτι πλέον δεν αξίζουν τα λευτά τους......
greeneye Δημοσ. 20 Μαΐου 2005 Δημοσ. 20 Μαΐου 2005 mpa,ine akomh ta korifaia kai poio aksiopista genika,kai tha parameinoun..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.