Προς το περιεχόμενο

H Peirateia Skotwnei Th Mousikh

Malkolm^X

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Διαβάστε κανένα βιβλίο...

Έχουν σκεφτεί άνθρωποι νόμους (όχι καλή θέληση) για να απαγορευτούν.

Δηλαδή επειδή δεν θα είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ ισότητα θα το απορρίψουμε εντελώς;

Οι νόμοι προσπαθούν να ελέγξουν την συμπεριφορά των ανθρώπων. Αν δεν ήταν εγγενής η τάση του ανθρώπου να επιβάλλεται στους άλλους δεν θα χρειάζονταν νόμοι. Η τάση για ιεραρχία είναι κοινή σε όλα τα πρωτεύοντα θηλαστικά και στους ανθρωπίδες - στις ανθρώπινες κοινωνίες ο νόμος περιορίζει την διαφορά μεταξύ της δύναμης του δυνατού και του αδυνάτου. Είναι σαν την πυγμαχία: στην δρόμο "επιτρέπεται" να χτυπάς κάτω από την μέση' date=' στο ρινγκ όχι. Κι επειδή οι άνθρωποι ακολουθούν πάντα την λογική του δόρατος και της ασπίδας (όταν ο εχθρός μου φτιάχνει σιδερένιο δόρυ πρέπει κι εγώ να πετάξω την χάλκινη ασπίδα και να φτιάξω σιδερένια), όσο καλύτεροι γίνονται στο να παρακάμπτουν τον νόμο, τόσο χρειάζεται να βελτιώνεται ο νόμος ή και να αλλάζει. Και μην ξεχνάς: όσο περισσότερους νόμους έχει μια κοινωνία, τόσο πιο σάπια είναι.

Άρα τα βιβλία έχουν φιλοσοφική χρησιμότητα, δεν έχουν έτοιμες λύσεις με λυμένα τα προβλήματα της εφαρμογής τους. Οι νόμοι πρέπει να ισορροπούν μεταξύ ελέγχου και ελευθερίας. Ο Πλάτωνας στην Πολιτεία του περιγράφει την ιδανική κοινωνία και μεταξύ άλλων προτείνει να μην γνωρίζουν οι γονείς πιο είναι το παιδί τους κι έτσι να τα αγαπούν όλα το ίδιο και να μην μπορούν να αδικήσουν κανένα. Ιδεατά είναι κορυφαία λύση. Ακόμα όμως κι αν δεν είχε προβλήματα εφαρμογής δεν ξέρω αν θα διάλεγε κανείς να ζει εκεί...

Όσον αφορά στην ισότητα, δεν βλέπω πως μπορείς να εξισώσεις ανόμοια πράγματα. Κι αν μπορούσες, δεν ξέρω αν θα ήταν σωστό. Το νόημα είναι να περιορίσεις την αδικία, όχι να εξαλείψεις κάθε διαφορά. Όταν εξαλείφεις την διαφορά, εξαλείφεις την δημιουργία. Ό,τι δημιουργήθηκε σ' αυτόν τον κόσμο, από την φύση ή από τον άνθρωπο, δημιουργήθηκε από την εξισορρόπηση των διαφορετικών, όχι από την εξάλειψή τους. Η Γη γυρνά γύρω από τον Ήλιο επειδή ισορροπεί η αδράνειά της με την έλξη του. Η βροχή δημιουργείται όταν συγκρούεται ο θερμός και υγρός άνεμος με τον ψυχρό. Η φυσική ισορροπία διατηρείται επειδή το λιοντάρι σκοτώνει την αντιλόπη που τρώει το χόρτο το οποίο βλασταίνει πάνω στο πτώμα του λιονταριού.

Πράγματι, οι ινδιάνοι είχαν ωραίες κοινωνίες!

Αν ζούσες στην κοινωνία των Αζτέκων μπορεί να έπρεπε να σε θυσιάσουν στον θεό Ήλιο, βγάζοντάς σου την καρδιά όσο ακόμη ήσουν ζωντανός. Στους Ίνκας μπορεί να σε θυσιάζανε αν ήσουν παιδί σημαντικού προσώπου. Οι Μάγια προτιμούσαν τον αποκεφαλισμό. Αυτή η άτιμη οπτική γωνία που λέγαμε...

Αλλά θα μου άρεσε να συζητούσαμε καμιά φορά live (όπως και με σένα φυσικά ']nick[, που ενδιαφέρεσαι). Ίσως το κανονίσουμε καμιά άλλη φορά
ΟΚ, όποτε θες. :-)

εμένα μου φαίνεται δίκαιο να πληρωνόνται το ίδιο όλοι' date=' όσο και αν είναι ο χρόνος σπουδών τους.

Το κράτος δεν γεννάει λεφτά. Μοιράζει αυτά που παράγονται.[/quote]

Επειδή το χρήμα παράγεται από τον άνθρωπο, δεν θα ήταν δίκαιο να αμείβεται περισσότερο αυτός που παράγει (και άρα συνεισφέρει στην κοινωνία) περισσότερο; Κι εκτός του χρόνου σπουδών, αν όλοι δουλεύουν 8ωρο, ποιός πρέπει να αμείβεται περισσότερο; Ο γιατρός ή ο ταμίας του κινηματογράφου; Κι αν το κράτος τους πληρώνει όλους, θα πληρώνει και τους barmen, τους παπάδες και τις στριπτητζούδες; Κι εγώ που δεν πάω σε bar (λέμε τώρα), που δεν είμαι θρήσκος και δεν πάω σε κωλάδικα, θα μοιράζομαι το προϊόν της εργασίας μου με όλους αυτούς;

Ζεις σε μια κοινωνία που σε τρέφει και σε σπουδάζει. Δεν μπορείς να την εκμεταλλευτείς και μετά να φύγεις.Αλλιώς είναι ένα παιχνίδι "ποιός θα κλέψει πιο πολύ το άλλον"

Αυτό το παιχνίδι θα παίζεται ούτως ή άλλως επειδή θα έχουν όλοι σίγουρο το ψωμί και θα λένε "σήμερα βαριέμαι, θα δουλέψω λίγο λιγότερο, δεν θα φανεί". Επίσης, έτσι όπως το λες, όταν μια κοινωνία εισάγει κλέβει τις άλλες κι όταν εξάγει την κλέβουν. Τα κλειστά συστήματα έχουν την τάση να αυτοκαταρρέουν. Το μόνο γνωστό κλειστό σύστημα στο σύμπαν είναι το ίδιο το σύμπαν και πάλι δεν υπάρχει μεγάλη βεβαιότητα για αυτό.

@Βαγγέλης

Σε τί ακριβώς αναφέρεσαι; Στο αν κατεβάζει κάποιος .mp3 από το διαδίκτυο ή στο εάν ο hyperionsky παίρνει το τραγούδι (βιβλίο/λογισμικό/ιδέα) του Βαγγέλη και την παρουσιάζει ως δική του; Στο 2ο συμφωνώ μαζί σου χωρίς αμφιβολία. Το πρώτο όμως είναι σπαζοκεφαλιά. Όταν είσαι νομοθέτης και φτάνεις στο όριο του νόμου, έχοντας παράλληλα δίπλα από το κάθε αυτί σου έναν που σου φωνάζει "η πειρατεία σκοτώνει την μουσική" και έναν που σου φωνάζει "δώστε δωρεάν την μουσική στο λαό", είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσεις ότι και οι 2 γενικεύουν και υπερβάλλουν για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους. Τα άκρα εν προκειμένω είναι και τα 2 συμφεροντολογικά - ο ένας θέλει να βγάλει από την μύγα ξύγκι, ο άλλος τα θέλει όλα δωρεάν και επί τόπου. Ο πρώτος βέβαια έχει τα λεφτά να το διαφημίζει κι όλας και έτσι να παραπληροφορεί (η γενίκευση είναι σχεδόν αναγκαστικά και παραπληροφόρηση).

Ο νομοθέτης κατά την γνώμη μου πρέπει 1ον να διασφαλίζει το κέρδος και να καταπνίγει την αισχροκέρδεια, 2ον να διαφαλίζει ότι το κέρδος μοιράζεται δίκαια μεταξύ του δημιουργού και της εταιρίας που ρόλος της είναι να χρηματοδοτεί (δηλ. να επενδύει) την υλοποίηση του έργου του καλλιτέχνη. Δεν είναι δυνατόν τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών να παραχωρούνται σε εταιρίες.

Από την άλλη βέβαια, αφενός οι εταιρίες βρίσκουν αγοραστικό κοινό όταν πουλούν 20 ευρώ το δισκάκι οπότε δεν πιέζονται να ρίξουν τις τιμές (εδώ μπαίνει και το μονοπώλιο που ανέφερα σε προηγούμενο post), αφετέρου οι καλλιτέχνες μεταβιβάζουν οικειοθελώς την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων τους στις εταιρείες με αντάλλαγμα λίγη προσωπική προβολή... (Κοινώς, όταν θες να γίνεις Britney Spears στην θέση της Britney Spears, πρέπει να ανέβεις με κώλ*. Αν από την άλλη θες να γίνεις Strauss δεν σε αφορούν τα MTV Awards.)

@MariaTs.

Έχεις δίκηο. Προσπαθώ να συμπυκνώσω αυτά που γράφω (πιστεύω το ίδιο και οι άλλοι) αλλά δυσκολεύομαι!

• Απαντ. 157
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

@Βαγγέλης

Σε τί ακριβώς αναφέρεσαι; Στο αν κατεβάζει κάποιος .mp3 από το διαδίκτυο ή στο εάν ο hyperionsky παίρνει το τραγούδι (βιβλίο/λογισμικό/ιδέα) του Βαγγέλη και την παρουσιάζει ως δική του; Στο 2ο συμφωνώ μαζί σου χωρίς αμφιβολία. Το πρώτο όμως είναι σπαζοκεφαλιά. Όταν είσαι νομοθέτης και φτάνεις στο όριο του νόμου' date=' έχοντας παράλληλα δίπλα από το κάθε αυτί σου έναν που σου φωνάζει "η πειρατεία σκοτώνει την μουσική" και έναν που σου φωνάζει "δώστε δωρεάν την μουσική στο λαό", είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσεις ότι και οι 2 γενικεύουν και υπερβάλλουν για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους. Τα άκρα εν προκειμένω είναι και τα 2 συμφεροντολογικά - ο ένας θέλει να βγάλει από την μύγα ξύγκι, ο άλλος τα θέλει όλα δωρεάν και επί τόπου. Ο πρώτος βέβαια έχει τα λεφτά να το διαφημίζει κι όλας και έτσι να παραπληροφορεί (η γενίκευση είναι σχεδόν αναγκαστικά και παραπληροφόρηση).

Ο νομοθέτης κατά την γνώμη μου πρέπει 1ον να διασφαλίζει το κέρδος και να καταπνίγει την αισχροκέρδεια, 2ον να διαφαλίζει ότι το κέρδος μοιράζεται δίκαια μεταξύ του δημιουργού και της εταιρίας που ρόλος της είναι να χρηματοδοτεί (δηλ. να επενδύει) την υλοποίηση του έργου του καλλιτέχνη. Δεν είναι δυνατόν τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών να παραχωρούνται σε εταιρίες.

Από την άλλη βέβαια, αφενός οι εταιρίες βρίσκουν αγοραστικό κοινό όταν πουλούν 20 ευρώ το δισκάκι οπότε δεν πιέζονται να ρίξουν τις τιμές (εδώ μπαίνει και το μονοπώλιο που ανέφερα σε προηγούμενο post), αφετέρου οι καλλιτέχνες μεταβιβάζουν οικειοθελώς την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων τους στις εταιρείες με αντάλλαγμα λίγη προσωπική προβολή... (Κοινώς, όταν θες να γίνεις Britney Spears στην θέση της Britney Spears, πρέπει να ανέβεις με κώλ*. Αν από την άλλη θες να γίνεις Strauss δεν σε αφορούν τα MTV Awards.)

[/quote']

Συμφωνώ απόλυτα και στα δύο που λες. Ίσως δεν ήμουν πολύ κατανοητός αλλά λεω ακριβώς αυτό.

Δημοσ.

οπως ειπε και ο Ορατιος αυθεντικο ειναι αυτο που δεν μπορει να αποδειξει κανεις απο που το εκλεψες. η κινα ειναι ελληνικη και ειναι δικη μου.ΝΙΚΟΣ!!!!!!!!!!!!

Δημοσ.

Θα σας πω μια ιστορία.

Πρόσφατα ανακάλυψα ένα πολύ αξιόλογο (για τα γούστα μου) συγκρότημα. Τα μέλη του είναι όλα βετεράνοι της Νορβηγικής σκηνής και καταξιωμένοι μουσικοί, ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΙ στον χώρο, είναι δηλαδή μέλη από τεράστιου κύρους συγκροτημάτα, που ενώθηκαν σε ακόμα ένα συγκρότημα.

Έχουν στο ιστορικό τους 2 κυκλοφορίες, ένα full length που κυκλοφόρησε τελευταία και ένα promo, τα κομμάτια του οποίου είναι και στο full length. Εγώ κατέβασα ολόκληρο τον δίσκο, και έπαθα την πλάκα μου. Οπότε έστειλα email στο συγκρότημα, όπου και πήρα αμέσως απάντηση (μην βιαστείτε να πείτε πως έχουν χαλαρότερο πρόγραμμα από της Βανδή). Στο email μου παρακαλούσα τον αποδέκτη, να με βοηθήσει κάπως, να με κατατοπίσει, στο πως να βρω το promo cd, που δεν είχε κοπεί παρά σε 10-15 αντίτυπα για να το αποστείλουν στις διάφορες εταιρείες ώστε να τους γίνει δισκογραφική πρόταση. Το παλικάρι με ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον μου, και θα μου στείλει αύριο το promo δωρεάν από Αγγλία ή Νορβηγία -δεν είμαι απόλυτα βέβαιος που βρίσκεται.

Θέλετε να κάνετε κάποιες υποθέσεις για το πόσο θα κόστιζε κάτι τέτοιο αν το έβρισκα πχ στο eBay? Και το παλικάρι μου το στέλνει τσάμπα. Όταν επέμεινα να με αφήσει να πληρώσω τουλάχιστον τα μεταφορικά, ξέρετε τι μου απάντησε? Σας το κάνω copy-paste αυτολεξεί γιατί σε αυτήν την ατάκα ήθελα να καταλήξω:

Not a problem, I'm happy to spread our music to people who are genuinely interested in it.

Βγάλτε τα συμπεράσματά σας...

Δημοσ.
εχετε παρει ειδηση οτι το internet και η τεχνολογια εχει φερει τα πανω κατω ?

στο 1e να στο δινει το cd και να σου λεει ελα στην ομονοια να στο δωσω θα πας να το παρεις ή θα το κατεβασεις μαζι με τα εξωφυλλα του και τα παντα του με ενα πατημα ενος κουμπιου απο το κρεβατακι του σπιτιου σου ?

An deis tin diisdisi tou internet stin ellada, tha deis oti ena apeiroelaxisto pososto na exei DSL. Apo kei kai pera fantasou poso pio mikro pososto exei tis gnoseis gia na katevazei mp3 klp.. Palia isos itan pio efkolo, me napster & audiogalaxy..... Apo tote pou afta ta 2 kleisane einai polu pio duskolo. Luseis tou stul "streamload" gia full album polu ligoi exoun.

Den mporo na dekto oti kapoios me dialup sumbalei stin peirateia, giati einai toso argo & sigxronos akrivo pou den mporei na xrisimopoiei to internet kai na kanei ousiastiki zimia..

Apo kei kai pera oi mavroi kanoun safos megaliteri zimia, giati emena OLES mou oi files agorazane panta ta kainouria tou Sfakianaki, Vandi, Vissi klp, eno tora oles kai oloi agorazoun apo mavro....

H mana mou as poume ti einai pio efkolo na kanei, na mpei sto internet kai na psaaaaaaaxnei sinexos i na vgei ekso apto magazi tis sti glufada kai na parei 2-3 apton mavro mesa se 2 lepta..?

Δημοσ.

η πειρατεία είναι παράνομη? δεν ρωτάω αν βλάπτει ή αν "σκοτώνει" τη μουσική. Ρωτάω αν είναι παράνομη. Σε άλλα θέματα θέλουμε την εφαρμογή των νόμων και σε άλλα όχι...είναι στη φύση του Έλληνα....ένα ναι ή ένα όχι αρκεί. Δεν ζητάω να μου πέιτε ναι αλλά είναι άδικο γιατί δεν έχω φάω πως να πάρω cd που κάνει 20 euro. ..

Δημοσ.

Για το θέμα πραγματοποιηθήκε το 'Athens Music Forum'! Πως το είδατε και πως σχολιάζεται τις απόψεις των καλλιτεχνών μετά το τέλος της εκδήλωσης;

Αυτό που άκουσα και δεν θυμάμαι ποια το είπε (για γυναίκα αοιδό πρόκειτε όμως) και μου έκανε 'μπαμ' ως δήλωση ήταν το εξής: 'Η μουσική και τα τραγούδια ανήκουν στους δημιουργούς τους και σε κανέναν άλλον'!

Και απορώ η πτωχή το πνεύματι: Αφού ανήκουν στους δημιουργούς τους, ποιος ο λόγος να κυκλοφορούν δισκάκια; Γιατί απ'όσο ξέρω όταν βγαίνουν στην κυκλοφορία είναι τραγούδια για όλους! Και να πάψουμε να λέμε: 'αχ το τραγούδι μου' όταν αυτό κάτι μας θυμίζει! :(

Δημοσ.

Ο κοσμος δεν εχει λεφτα να φάει.. οχι να αγοράσει CD...

Αυτο που δεν καταλαβαινει κανεις τους ειναι οτι εγω αν δεν υπηρχε η πειρατεία, θα αγόραζα 3-4 cd το χρόνο. Γιατι θα ήταν τα 100% απαραίτητα για μένα (για τα δικα μου μουσικα γουστα δηλαδη), και επειδη δεν θα ειχα αλλα λεφτα να αγοράσω..και τα υπολοιπα θα τα εγραφα σε κασετα οπως το κανουμε ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΩΡΑ και κανενας δεν ελεγε ποτε τιποτα!!! Ραδιοφωνακι, record & εισαι ωραιος..

Απο μένα ουσιαστικά χανουν 100 ? το χρόνο. Αντε 200?. Επειδη ομως ολο και καποιο θα πάρω τωρα αυθεντικο παρολο το οτι μπορω να τα βρω δωρεάν (επειδη τα θελω για συλλογη or whatever the reason), ουσιαστικά χάνουν ενα ελάχιστο ποσοστο απο τον καθένα μας.

Και οπως λεει και ο λαος, δεν μπορεις να λάβεις απο αυτόν που δεν έχει....

Καλα τα χομπι και η ευχαρίστηση, αλλά μηπως ειναι τυχαίο που ο κόσμος τωρα προτειμάει να "επενδύσει" σε ενα αρχικο κόστος 500 ? και να πάρει ενα υποτηποδες home cinema (τι home cinema δηλαδη, ψευδέσθηση 5.1 ήχου) ωστε να βλέπει εκει τις ταινίες του αντι να δίνει 7+7=14? στο σινεμα....?

Δημοσ.

Γι'αυτο λοιπον καλη η καραμέλα οτι πρεπει να πληρωθει ο καλλιτέχνης κλπ (αρνουμαι να αποκαλέσω το Νινο, Καραφώτη & ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΣΤΥΛ ΜΠΕΤΖΕΤΑΚΟΥ & "ΠΕΡΗ" καλλιτεχνες), αλλά *ΕΜΕΝΑ* ποιος θα με πληρωσει???

Και επειδη εχω πολλους φιλους που έχουν τρελά λεφτά, αυτοι τα ίδια λεφτα ξοδέυουν σε CD απο τότε που βγηκαν οι μαυροι στους δρομους & εγινε γνωστο το mp3 σε σχεση με πριν...

Αρα λοιπόν, για ποιά απωλεια χρήματος μιλάμε??? Αφου αυτος που έπερνε πριν παιρνει και τώρα, ΣΕ ΥΨΙΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ απο πριν (αλλο 5000, αλλο 20?) οπότε υπερκαλύπτει αυτόν που τωρα πλεον δεν αγοράζει, ή αγοράζει λιγότερο!!!

Δημοσ.
Για το θέμα πραγματοποιηθήκε το 'Athens Music Forum'! Πως το είδατε και πως σχολιάζεται τις απόψεις των καλλιτεχνών μετά το τέλος της εκδήλωσης;

Αυτό που άκουσα και δεν θυμάμαι ποια το είπε (για γυναίκα αοιδό πρόκειτε όμως) και μου έκανε 'μπαμ' ως δήλωση ήταν το εξής: 'Η μουσική και τα τραγούδια ανήκουν στους δημιουργούς τους και σε κανέναν άλλον'!

Και απορώ η πτωχή το πνεύματι: Αφού ανήκουν στους δημιουργούς τους' date=' ποιος ο λόγος να κυκλοφορούν δισκάκια; Γιατί απ'όσο ξέρω όταν βγαίνουν στην κυκλοφορία είναι τραγούδια για όλους! Και να πάψουμε να λέμε: 'αχ το τραγούδι μου' όταν αυτό κάτι μας θυμίζει! :([/quote']

Μαρία, νομίζω πως έχεις μπερδέψει κάποια πράγματα... :)

Το ότι μας το χαρίζει/προσφέρει ο καλλιτέχνης δε σημαίνει πως μας ανήκει με την έννοια που του δίνεις. :)

Σε μας ανήκουν οι αναμνήσεις/συναισθήματα που έχουμε από αυτό, αλλά η υπαρξή του ανήκει στον δημιουργό του. :)

Δημοσ.

Δεν νομίζω ότι έχω μπερδέψει τα πράγματα! Πάντα όταν ακούω κάτι ψάχνω να βρω ποιος ή ποιοι το έχουν γράψει, από περίεργεια συνήθως! Αλλά όταν ακούς μία τέτοια δήλωση κάτι παθαίνεις! Ίσως να μην ήταν σωστή η τοποθέτησή μου, αλλά άλλο να σας το γράφω κι άλλο να βλέπεται την καλλιτέχνιδα να το λέει.

Τώρα όσον αφορά την αγορά από κάποιον μαύρο (πειρατεία κι αυτό το σπορ), το έχω σημειώσει και σε άλλο θέμα, ότι έπαψα εδώ και πάρα πολύ καιρό να κάνω αγορές!

1) Το δισκάκι είχε άλλο εξώφυλλο (Cafe Del Mar) κι άλλο άκουγες (Τριαντάφυλλος)!

2) Λείπουν τραγούδια αν πρόκειτε για συλλογή

3) Κακής ποιότητας δισκάκια που αντέχουν μόλις έναν χρόνο

4) Δεν τους βρίσκεις για να κάνεις αλλαγές...

αυτά είναι μερικά απ'τα παθήματά μου κι έκτοτε ότι χρειάζομαι το προτιμώ να είναι αυθεντικό, όταν αποφασίσω να κάνω αγορά σιντακίου!

Κι εξάλλου δεν τα βρίσκεις όλα! Ευτυχώς! Γιατί τα καλά αξίζουν μόνο αυθεντικά να τα έχεις! :D

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...