Προς το περιεχόμενο

Unix over windows console ?!

CyberWalker

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ύπάρχει μήπως κάποιο πρόγραμμα που να τρέχει μια unix console όπως των περισσότερων linux αλλά σε windows?

Η ιδέα μου προέκυψε από μια scripting language του jv16 powertools που δοκίμαζα πρόσφατα.

Ξέρει κανείς κάποιο πρόγραμμα που να προσωμοιάζει κάτι τέτοιο; Οι unix consoles είναι παντοδύναμες και η ύπαρξη τους στα windows (έστω και αν κάτι τέτοιο προυπόθεται 'πείραγμα' σε .dlls και πυρήνα) θα ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα...

ΥΓ : Έχει δοκιμάσει κανείς το cygwin ;

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα τις κοιτάξω.

nai mono to cygwin ksero...

den peirazei ton kernel i tpt tetoio' date=' aplos kanei simulate kommatia tou kernel tou linux pou xreiazontai...

ti akrivos theleis na kaneis an epitrepetai?[/quote']

Θέλω να μπορώ να δουλεύω στο unix shell και να φτιάχνω 'προγραμματάκια' που θα μου κάνουν τη ζωή πιο έυκολη. Δεν θέλω μια απλή μετάφραση ή αντιστοίχιση των DOS εντολών σε unix εντολές. (δηλαδή δε με ενδιαφέρει απλά να πληκτρολογώ 'ls' αντί για 'dir' ή 'man' αντί για 'help' και ου το καθ'εξης, αλλά πχ. να μπορώ να κάνα αναδρομολογήσεις I/O με pipes όπως στο unix. Τα pipes πράγματι "δουλέυουν" και στο DOS αλλά η φαντασία τους περιορίζεται γρήγορα και το ίδιο κάνει και η λειτουργικότητα. Τι γίνεται με τα signals-interrupts στο DOS; Στο unix παίζει κανείς μαζί τους με άνεση. Στα windows όμως;

Να μπορώ πχ να δουλέψω ένα script και να γράφω μέσα κάποιες εντολίτσες οι οποίες εν συνεχεία να τρέχουν κανονικά με λίγο απλό compile.

Δεν είπα να υποστηρίζει σόνυ και καλά πχ. 'fork' ή 'exec' κτλ και να τρέχει με τη μία! (πολύ φοβάμαι ότι αυτό απαιτεί κραυγαλέες αλλαγές γιατί αλλιώς θα καταρεύσει το σύμπαν στα winxp!)

Ας πούμε, όποιος έχει δουλέψει με flex και με bison θα έχει διαπιστώσει ότι μπορεί να κάνει πράγματα πάνω σε αρχεία που δυστυχώς με ΚΑΜΙΑ άλλη εντολή ή κανένα άλλο πρόγραμμα σε windows δε θα μπορούσε να το κάνει.

(τα συγκερκιμένα προγράμματα υπάρχουν και με εκδόσεις για windows αλλά και πάλι με τα χίλια ζόρια τρέχουν σωστά)

Επίσης πολύ θα γούσταρα αν μπορούσα να τρέσω τον gcc στο DOS όπως και στο unix, χωρίς να εγκαθιστώ και να τρέχω υποχρεωτικά κάποιον άλλο compiler. (δεν είπα να κάνω και bootstrap στα 'κλειδωμένα' windows! - αν και δε θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα ... :-P :grin: )

Παρόμοια ισχύουν και για την make. Ή και για κάποια άλλα προγράμματα που στα windows τρέχουν με δυσκολία ή δεν τρέχουν και καθόλου, καθώς χρειάζονται ειδικούς drivers που οι περισσότερες διανομές linux έχουν από τη μάνα τους. (πχ. το wincap για το ethereal)

Ελπίζω να πείρατε μια ιδέα...! Δεν ζητάω φυσικά να μπορούν να γίνουν όλα αυτά! Αλίμονο! Έστω όμως και μερικά από αυτά να γινόντουσαν μέσω κάποιου emulator, θα έδιναν πολύ μεγάλη ελευθερία σε ένα χρήστη.

Κάποιος θα έλεγε ότι αυτό που ζητώ δεν είναι δυνατόν να φτιαχτεί γιατί πολύ απλά δίνει μεγάλη ελευθερία κινήσεων στο χρήστη και η έννοια του root και των privileges του δεν υπάρχει στα windows. Επίσης ένας σκεπτικιστής θα μπορούσε να πεί ότι και να γινόταν, κανείς δεν εγγυάται για τη σωστή λειτουργία των windows στην περίπτωση που αλλαχθούν κομμάτια τους.

Η απάντησή μου σε αυτά είναι 'VMware Workstation' ή 'Connectix Virtual PC' - Αυτό που ζητάω εγώ (ένα shell intergration) είναι πιο στοιχειώδες από το να τρέχω ένα λειτουργικό μέσα σε ένα άλλο λειτουργικό! Και αφού γίνεται το τελευταίο, δεν μπορεί παρά εν μέρει να γίνεται και αυτό που ψάχνω...

Δημοσ.

Γι'αυτο που θελεις υπαρχουν 2 δρομοι. ο ενας να εγκαταστησεις εναλλακτικο command shell (οπως σου απαντησαν το cygwin), στο οποιο θα δουλευουν πολλα απο τα *nix commands, αλλα και τα dos/win. φανταζομαι εκει θα μπορεις να φτιαξεις shell scripts με περισσοτερες δυνατοτητες απο τα .bat

px WinOne (shareware) http://www.winone.com.au/features.html

4NT (commercial) http://www.jpsoft.com/4ntdes.htm

O αλλος (αφου δεν θελεις ενα "πληρες" unix emulation) ειναι ενα scripting engine. δεν θα σου δωσει ετοιμες εντολες, αλλα θα σου δωσει μεγαλυτερο σετ εντολων απο τα BAT, για να φτιαξεις μονος σου scriptakia.

υπάρχουν αρκετα engine που αποτελουνται απο ενα μοναδικο .Exe το οποιο βαζεις μεσα στο path, και τρέχεις το scipt με εντολή

engine myscript

(ή συσχετιζεις την καταληξη με το engine, για να παιζει το double click).

φυσικα το portability (εξασφαλισμενο με τα Bat) το χάνεις. μεταφεροντας το σκριπτ σε αλλο pc, δεν θα δουλευει χωρις το engine. Αλλα πιο ευκολα να μεταφερεις ενα exe, παρα να εγκαταστησεις cygwin ή αλλο emulation.

μερικα παραδειγματα, απλα engine,

Kix (Kixstart) : δες αυτο πρωτα http://www.kixtart.org/

Rexx,

Rob van der Woude's Scripting Pages

http://www.robvanderwoude.com/index.html

http://www.onesmartclick.com/programming/batch-files.html

και αλλα ειναι full interpreted γλωσσες προγραμματισμου που απλα δεν χρειαζονται compile. τρεχεις κατευθειαν το source

Windows scripting host (jscript, vbscript)

Python, Ruby, Perl

Δημοσ.

random,

Το cygwin το έχω εγκαταστήσει ήδη και φαίνεται αρκετά καλό...!

Σε ότι αφορά την ιδέα περί scripting engine έσκισες!

Ήδη έχω στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση (με vbscripts, λίγα βασικά σε javascripts και κάποια με άλλα progs όπως και το jv powertools που προανέφερα). Ωστόσο αυτή τη διάσταση των πραγμάτων με μόλις ένα .exe ώς engine (που σημαίνει πως δε χρειάζεται και κανένας φοβερός host) με βοήθησε πολύ! Σε ευχαριστώ!!! :grin:

Θα τα κοιτάξω και ελπίζω να με καλύψουν...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...