Προς το περιεχόμενο

Chronos 3.5 HDD Storage Box (USB2/FireWire)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.

Προϊόν: Εξωτερικό κουτί για σκληρό δίσκο 3.5" IDE με συνδεσμολογία USB2.0 και FireWire.

Εταιρεία: Chronos (Ταϊβάν)

Μοντέλο: ST-2312

Συσκευασία - περιεχόμενα:

Απλή χάρτινη συσκευασία που περιέχει το κουτί αυτό καθ'εαυτό σε προστατευτικό χαρτόνι, ένα υποτυπώδες manual (στα αγγλικά), ένα CD με USB2.0 drivers για τα Windows, ένα επίσης υποτυπώδες 'manual' για εγκατάσταση του driver στα Win98SE (στα αγγλικά ΚΑΙ τα ταϊβανέζικα), ένα σακουλάκι με τέσσερεις (4) βίδες, ένα τροφοδοτικό ρεύματος και δύο καλώδια - ένα FireWire (6-to-4 pin) και ένα USB.

Περιγραφή προϊόντος:

Το κουτί το ήθελα για να βάλω εξωτερικό σκληρό δίσκο 3.5" IDE (προσοχή, όχι SATA!) και να τον μεταφέρω είτε στη δουλειά είτε σε φίλους αλλά και για να έχω ένα εξωτερικό backup and storage device. Το κουτί είναι αλουμινένιο με δύο πρόσθετα πλαστικά (σαν προφυλακτήρες) στο μπροστά και στο πίσω μέρος - αυτοί οι 'προφυλακτήρες' ακουμπούν και στην επιφάνεια που θα το τοποθετήσουμε. Το κουτί μπορεί να τοποθετηθεί είτε οριζόντια είτε κάθετα.

CIMG2847.JPG

Πανοραμική άποψη του κουτιού

Στο μπροστινό μέρος υπάρχει ένα λαμπάκι το οποίο ανάβει πράσινο όταν το κουτί βρίσκεται στο ρεύμα και κόκκινο όταν εκτελείται διαμεταγωγή στοιχείων (κοινώς, όταν διαβάζουμε από τον σκληρό που έχει μέσα).

CIMG2850.JPG

Μπροστινό μέρος - διακρίνεται στο κάτω αριστερό μέρος το λαμπάκι (σβηστό)

Στο πίσω μέρος υπάρχουν (από αριστερά στα δεξιά): Η 'μικρή' (4-pin) θύρα FireWire, η 'μεγάλη' (6-pin) θύρα FireWire, η θύρα USB 2.0 (συμβατή φυσικά και με USB 1.1), η υποδοχή για την τροφοδοσία ρεύματος (εξωτερικός μετασχηματιστής) και το κουμπάκι On/Off. Επίσης στο πίσω μέρος υπάρχουν εκατέρωθεν δύο (2) βίδες για το άνοιγμα του κουτιού και την τοποθέτηση ή αλλαγή του σκληρού δίσκου.

CIMG2849.JPG

Πίσω μέρος - από αριστερά στα δεξιά: 4-pin FireWire, 6-pin FireWire, USB 2.0, τροφοδοσία, κουμπί On/Off

Μπορούμε να δούμε και τις δύο μικρές βίδες εκατέρωθεν που 'δένουν' το συρτάρι με το υπόλοιπο κουτί

Εγκατάσταση:

Για όσους έχουν ασχοληθεί έστω και ελάχιστα (όπως εγώ) με hardware, δεν υπάρχει καμία δυσκολία: Το κουτί ανοίγει από το πίσω μέρος και συγκεκριμένα με το ξεβίδωμα δύο (2) βίδων, βγάζουμε 'συρταρωτά' ένα αλουμινένιο συρτάρι. Στο εσωτερικό υπάρχει ένα βύσμα IDE και ένα βύσμα τροφοδοσίας - το δε βύσμα τροφοδοσίας μετακινείται δεξιά ή αριστερά για να ταιριάξει με τον σκληρό μας δίσκο. Ο σκληρός δίσκος στερεώνεται με τις τέσσερεις βίδες στο κάτω μέρος του αλουμινένιου συρταριού. Σε κάθε περίπτωση οι οδηγίες στο 'manual' είναι αναλυτικές και απλές.

CIMG2856.JPG

Πανοραμική άποψη - το κουτί και το συρτάρι με τον σκληρό. Διακρίνονται ο σύνδεσμος IDE και στο επάνω μέρος ο σύνδεσμος τροφοδοσίας του σκληρού

CIMG2860.JPG

Πίσω άποψη - το κουτί άδειο στα αριστερά, το συρτάρι με τον σκληρό στα δεξιά

Διακρίνονται οι θύρες εξόδου στο συρτάρι, αριστερά

Εντυπώσεις λειτουργίας:

Το κουτί αναγνωρίστηκε αμέσως από τα Windows XP και το MacOS X 10.1 - τα Windows έβγαλαν το γνωστό 'μπαλονάκι' στο κάτω αριστερό μέρος "New Hardware Found" και μετά από 30 δευτερόλεπτα ο σκληρός δίσκος εμφανίστηκε στο My Computer και πήρε αυτόματα νέο γράμμα. Κατά την λειτουργία του, προτίμησα τη συνδεσμολογία FireWire, χρησιμοποιώντας το παρεχόμενο καλώδιο - μπορεί θεωρητικά το USB 2.0 να είναι ταχύτερο στη διαμεταγωγή (480Mbps έναντι 400Mbps του FireWire), εμένα όμως μου δόθηκε η εντύπωση ότι η σύνδεση FireWire είναι γρηγορότερη.

Το κουτί είναι εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο και έτσι βοηθάει στην απαγωγή θερμότητας. Σε συνεχή λειτουργία δύο ωρών (έβλεπα μία ταινία που είχα αποθηκευμένη στον εξωτερικό σκληρό), το κουτί ζεστάθηκε μεν αλλά όχι σε ανησυχητικό βαθμό. Να σημειωθεί ότι το κουτί δεν έχει εσωτερικό ανεμιστήρα. Εμένα προσωπικά δεν μου φαίνεται μεγάλη έλλειψη, σε κάποιον άλλο όμως μπορεί να είναι σημαντική. Να σημειωθεί επίσης ότι υπάρχει (σύμφωνα με το manual) και άλλο μοντέλο (το ST-2316) το οποίο περιλαμβάνει και ανεμιστηράκι στο εσωτερικό - συγκεκριμένα στο αλουμινένιο 'πάτωμα'.

Να επισημάνω επίσης το ακόλουθο: ο Maxtor 250GB που έβαλα στο κουτί δεν 'διαβαζόταν' από το software της Matrox για να φτιάξω partitions. Χρειάστηκε να συνδέσω εσωτερικά τον σκληρό δίσκο στον υπολογιστή μου, να φτιάξω partitions και μετά να τον τοποθετήσω στο κουτί.

Πλεονεκτήματα: Αλουμινένιο, dual interface (USB και FireWire), κουμπί on/off

Μειονεκτήματα: Το μόνο 'αρνητικό' που θα μπορούσα να βρω είναι η εξωτερική του τροφοδοσία - θα προτιμούσα να έχω τροφοδοσία κατευθείαν από την FireWire ή έστω από την USB. Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα έχω συνδέσει το κουτί με την 4-pin θύρα της FireWire (η οποία, εκ κατασκευής, δεν έχει παροχή ρεύματος). Δεν ξέρω αν παίρνει ρεύμα χωρίς το εξωτερικό τροφοδοτικό σε περίπτωση που συνδεθεί με την 6-pin θύρα της FireWire - αν και αμφιβάλλω, το manual δεν αναφέρει κάτι τέτοιο.

Συμβατότητα: Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, είναι συμβατό με Windows 98SE, ME, 2000, XP και MacOS 9.0 ή ανώτερο. Το δοκίμασα χωρίς να διαπιστώσω κάποιο πρόβλημα σε Windows XP, Windows 98SE, MacOS X 10.1.

Κατάστημα αγοράς: MG Manager, Σολωμού 26, στα Εξάρχεια. Τηλέφωνο 210 38.17.992

Εγγύηση: Ένα (1) έτος - κρατάμε την απόδειξη πώλησης.

Τιμή αγοράς: 60 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 18% - το πήρα πριν την αύξηση του ΦΠΑ).

Θα το ξανα-αγόραζα; Χωρίς δεύτερη σκέψη. Θα σκεφτόμουν να αγοράσω το μοντέλο με τον ανεμιστήρα - αν και, όπως είπα, προσωπικά δεν το θεωρώ μεγάλη έλλειψη.

Δημοσ.

Σχετικά με το μειονέκτημα που ανέφερες, σκέψου πόσο επιζήμιο ηα ήταν κάτι τέτοιο αν το συνέδεες σε laptop. Τεράστια απώλεια αυτονομίας της μπαταρίας.

Δημοσ.

Έχω το προηγούμενο Firewire/USB Combo της Chronos (μοντέλο HD-337-Combo), αγορασμένο πριν από 6 μήνες από το Πλαίσιο, και πρέπει να ομολογήσω πως το μοντέλο που παρουσιάζει εδώ ο paredwse είναι κλάσεις ανώτερο από το δικό μου.

Το δικό μου έχει διαφορετική, πιό "φτηνιάρα" κατασκευή, έχει μόνο μια θύρα firewire και ΔΕΝ έχει κουμπί Power On/Off (πράγμα που θεωρώ μέγιστο μειονέκτημα).

Κατά τά άλλα, οι 2 παρατηρήσεις που θέλω να κάνω είναι:

- Κι εγώ παρατήρησα μια ελαφρά μεγαλύτερη ταχύτητα όταν το συνδέω σε firewire απ' ότι σε usb 2.0.

- Δεν νομίζω να υπάρχει περίπτωση να μπορεί να τροφοδοτηθεί ο δίσκος με ρεύμα από την firewire ή την USB θύρα καθώς οι απαιτήσεις του σε ρεύμα ξεπερνούν τις δυνατότητες τους.

Υ.Γ. Πολύ καλό review :)

Δημοσ.

exw ena paliotero montelo chronos pou einai sketo USB2 kai omologw pws einai polu kalo ...OMWS afou allaksa ton 60gb pou eixa mesa me enan 200gb katalava pws i uparksi anemistira einai sxedon aparetiti... treles thermokrasies pou tis antimetwpisa anoigwntas 3 omorfes sumetrikes trupes sto kouti (Φ 8mm) pou den xalane tin aisthitiki tou...

Δημοσ.

Η θυρα USB μπορει να τροφοδοτησει εξωτερικο σκληρο δισκο και υπαρχουν καποια μοντελα στην αγορα που χρησιμοποιουν τετοια τροφοδοσια. Οσον αφορα τη χρηση με laptop, ενας χρηστης τετοιου δισκου τον αγοραζει συνειδητα, ακριβως επειδη στο σημειο που θα τον χρησιμοποιησει δε θα εχει τη δυνατοτητα παροχης ρευματος.

Δημοσ.

Τροφοδοσία από USB έχουν μόνο θήκες των 2.5" αφού αυτοί οι δίσκοι λειτουργούν στα 5V και δεν έχουν τόσο μεγάλες απαιτήσεις σε ρεύμα.

Το Firewire δίνει 12V αλλά αμφιβάλω αν μπορεί να δώσει αρκετό ρεύμα γιά να λειτουργήσει σωστά ένας δίσκος 3.5" (και με κίνδυνο να πάθει ζημιά η μητρική αν ο δίσκος τραβάει περισσότερο ρεύμα απ'όσο μπορεί να δώσει η Firewire).

Δημοσ.

Εχω το ιδιο κουτι απο το Γεναρη του 2004,το ειχα παρει και εγω απο mgmanager 70 ευρω περιπου(τοτε).Το κουτι δουλευει με εναν παλιο WD 30GB,και ποτε δεν εχει παρουσιασει προβλημα.Ο δισκος θερμαινεται αλλα το κουτι απαγει θερμοτητα αρκετα καλα αν κρινω απο τη θερμοκρασια που αναπτυσσει.

Το μονο που θα μπορουσα να πω ειναι οτι το καλωδιο της τροφοδοσιας μετα απο ενα χρονο δεν πιανει πολυ καλα στο κουτι και μερικες φορες χανεται ο δισκος απο τα windows.Δεν ειναι προβλημα γιατι αν τοποθετηθει λιγο προσεκτικα δουλευει απροβληματιστα για ωρες.

Κατι αλλο οχι και τοσο σημαντικο ειναι οτι το βυσμα IDE μεσα στο κουτι ειναι σταθερο και στηριζεται με πλαστικο(οχι καμια τρομερη κατασκευη),οποτε θα ηταν καλο να μην αλλαζονται συνεχεια δισκοι,αλλα να δουλευει με εναν.Η εστω οι αλλαγες να γινονται προσεκτικα.

Το firewire ειναι αρκετα πιο γρηγορο απο το usb2.0(το εχω μετρησει με μεταφορα αρχειων 10GB).Εχω την εντυπωση οτι τα 480Mbps του usb ειναι se peak ενω το firewire εχει 400Mbps σταθερα.Πολυ θετικο ειναι το οτι εχει και 4-pin και 6-pin firewire γιατι συνδεεται παντου.Υπαρχουν αλλα κουτια που εχουν μονο το ενα απο τα δυο.

Καλογραμμενο και αναλυτικο review.Μπραβο.

Δημοσ.

Πολύ καλό το review, paredwse! Μπράβο και από μένα.

Ένα σχόλιο αν επιτρέπεται ,για κάτι που αναφέρθηκε αρκετές φορές. Το USB2 με το Firewire δεν έχουν καμμία τραγική διαφορά στο μέγιστο θεωρητικό bandwidth που δίνουν. Τη μεγάλη διαφορά στην αίσθηση ταχύτητας κάνουν οι Firewire controllers που έχουν πολύ μικρό CPU utilization σε σχέση με το USB (περίπου 5-10 φορές μικρότερο)

• Super Moderators
Δημοσ.

Κατ'αρχήν να ευχαριστήσω όλα τα μέλη τόσο για τις παρατηρήσεις τους όσο και για τις σημειώσεις τους. Προσπάθησα να δώσω ένα όσο πιο αναλυτικό (κατά τη γνώμη μου) review για ένα προϊόν που έψαχνα καιρό. Είχα πάει αρχές Απριλίου σε σχεδόν όλα τα μαγαζιά στη Στουρνάρη και πέριξ αυτής και μόνο στο MG Manager κατάλαβαν τι ακριβώς ήθελαν, μου έδειξαν ένα άλλο μοντέλο (μόνο με USB) και μου υποσχέθηκαν ότι σε μία βδομάδα το πολύ θα έχουν και αυτό που ψάχνω - όπως και έγινε.

Επί της ουσίας:

1. Όντως σε φορητό, η τροφοδοσία από USB ή από FireWire θα ήταν... καταστροφική για την μπαταρία (αν γινόταν). Συμφωνώ όμως απόλυτα με τον paparoupas ότι "ενας χρηστης τετοιου δισκου τον αγοραζει συνειδητα", γνωρίζει δηλ. πολύ καλά τι θα πάθει - κι αν δεν γνωρίζει, ας πρόσεχε...

2. Πρόβλημα θερμότητας δεν έχω αντιμετωπίσει προς το παρόν - όπως έγραψα και στο review. Αν αντιμετωπίσω στο μέλλον, θα γράψω σχετικά (και ίσως θα καλοσκεφτόμουν το κόλπο που μας έδωσε ο TonyMontana για δημιουργία 2-3 μικρών οπών στο κουτί.

3. Εν τέλει, είμαι πολύ ικανοποιημένος για ένα προϊόν για το οποίο έκανα ελάχιστη έρευνα αγοράς, κυρίως εντός forum: διάβασα κάποια σχετικά topics στο Hardware/Αποθηκευτικά Μέσα, έστειλα ένα-δυό pm σε παιδιά που φαίνονται να ξέρουν τι παίζεται και αυτό ήταν.

Για οποιαδήποτε απορία που μπορώ να βοηθήσω, είμαι στη διάθεσή σας, είτε με post εδώ είτε με pm (αν είστε ντροπαλούληδες). :D

ΥΓ: Τον επόμενο μήνα, ελπίζω να επανέλθω με review του χθεσινού μου αποκτήματος: του 3Com 3CRWE754G72-B aDSL modem/router/wireless access point. :)

Δημοσ.

Οσον αφορά την τροφοδοσία, εγώ εχω εναν 2.5'' εξωτερικό 40GB και ενώ έχει τροφοδοτικό, δεν το εχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Δουλεύει άψογα με την τροφοδοσία της USB σε ολους τους υπολογιστές που το εχω συνδέσει. Ειναι πολύ βολικό γιατί το βάζεις στην τσέπη, πας σε net-cafe και σε 2-3 ωρίτσες τον έχεις γεμίσει :)

Δημοσ.

Δεν ξέρω γιατί δεν το ειπε κανείς μέχρι τώρα. Το αλουμίνιο , που είναι

3-4 φορές πιο ακριβό απο τα πλαστικά (σαν υλικό), εκτός από πολύ καλή

εμφάνιση έχει το ρόλο του ψυκτικού μέσου. Ο δίσκος ακουμπά στο

μεγαλύτερης εξωτερικής μεταλλικής επιφανείας κουτί (απευθείας ή μέσω

κάποιου μεταλλικού ελάσματος) και αυτό (το κουτί) λειτουργεί ως αγωγός

θερμότητας στον χώρο.

Με λίγα λόγια όσο πιο πολύ καίει τόσο καλύτερη δουλειά κάνει στη απαγωγή

θερμότητας, και αυτό δεν αποτελεί κριτήριο οτι θέλει τις "τρύπες" του. Απλά

έχεις έναν πολύ "θερμό" δίσκο, αλλά και ένα πάρα πολύ καλό κουτί που

διώχνει την θερμότητα πολύ καλά. Ανοίγοντας τρύπες ίσως να κάνεις και

κακό, διότι ο λίγος ζεστός αέρας που είναι το μέσο μεταφοράς θερμότητας

απο τον δίσκο στο κουτί (στα εσωτερικά σημεία που δεν υπάρχει επαφή),

βρίσκει διέξοδο και την "κάνει" χαλώντας το μέσο απαγωγής στα σημεία αυτά.

Δεν το έχω το συγκεκριμένο κουτί, και μπορεί να είναι καμμιά κακή υλοποίηση και όλα

όσα είπα παραπάνω να μην ισχύουν για αυτό το κουτί. Τον γενικό κανόνα για τα

αλουμινένια κουτία και την ψύξη σας περιέγραψα.

Δημοσ.

Καπου εδώμεσα στο insomnia δεν είχα ακούσει και τα καλύτερα λόγια για τα κουτία chronos.Θα χτυπήσω ένα κουτάκι μέσα στον επόμενο μήνα.Αξίζει το συγκεκριμένο;Επίσης δεν μπορώ να βρω το συγκεκριμένο μοντέλο με τίποτα ούτε στο mgmanager ούτε σε άλλο Eλληνικό e-shop.

• Super Moderators
Δημοσ.
Καπου εδώμεσα στο insomnia δεν είχα ακούσει και τα καλύτερα λόγια για τα κουτία chronos.Θα χτυπήσω ένα κουτάκι μέσα στον επόμενο μήνα.Αξίζει το συγκεκριμένο;Επίσης δεν μπορώ να βρω το συγκεκριμένο μοντέλο με τίποτα ούτε στο mgmanager ούτε σε άλλο Eλληνικό e-shop.

Στο MG Manager υπάρχει σίγουρα γιατί από εκεί το πήρα εγώ - ο πωλητής ήταν εξυπηρετικότατος και ευγενέστατος (όπως προανέφερα). Δυστυχώς το site δεν είναι τελείως οργανωμένο, υποθέτω όμως ότι το προϊόν είναι αυτό. Μία επίσκεψη δια ζώσης (αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα) είναι ό,τι καλύτερο - αλλιώς κάνε ένα τηλέφωνο στο κατάστημα.

Το συγκεκριμένο προϊόν, τουλάχιστον μέχρι τώρα, μου έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις. Σε κάποια άλλα topics που έψαξα στο forum, κάποιοι είχαν παράπονα για την ποιότητα κατασκευής και τα πλαστικά μέρη - ενδεχομένως σε άλλα μοντέλα της εταιρείας. Το συγκεκριμένο κουτί έχει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και το πλαστικό είναι ελάχιστο - φαίνεται άλλωστε από τις φωτογραφίες ότι το κυρίως σώμα του κουτιού είναι μεταλλικό και δη αλουμίνιο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...