karib Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Η κατασταση στο χωρο του software, στην Ελλαδα, ειναι λιγο-πολυ γνωστη: ολοι μας χρησιμοποιουμε προγραμματα που δεν τα εχουμε αποκτησει με νομιμο τροπο. Ακομη κι αν εχουμε καποια Original, σιγουρα εχουμε και πολλα από τα μη αγορασμενα. Ας δουμε εδω την περιπτωση του μέσου χρήστη, ο οποίος εκτός από το σπίτι του, τα χρησιμοποιεί αυτά τα προγράμματα, πχ. και στο μαγαζί του.Δεν μιλαμε για καμια εταιρία, μιλάμε για ένα κατάστημα μικρό με 2-3 άτομα. Αν μιλαμε για μεγαλη επιχειρηση, τοτε καλά θα είναι να τα έχει αγορασμενα ολα νομιμα, πιστευω. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βρεθεί ο χρήστης αυτος ενώπιον της BSA (αν το γραφω σωστα), δηλαδή να κατηγορηθεί απο την εταιρία που έχει ως σκοπο της την πάταξη της παράνομης διακίνησης software? Μπορεί να μπεί στο στόχαστρο? Και πως μπορεί να γίνει αυτό? Με καταγγελία ή αυτόνομα από την BSA? Αν δηλαδή πχ ο γείτονας-ανταγωνιστής έχει βάλει στο μάτι και φροντίσει να παει να αγορασει μια κοπια win-office, μετά παει και σε καρφωνει εσενα(προβοκάτσια) στην BSA και μετά σε τρέχουν στα δικαστήρια? Πείτε την αποψή σας, αν γνωρίζετε περιστατικά, αν έχετε ακούσει σχετικά, περα από τα όσα μπορεί να αναφέρει επίσημα η BSA. Τι ισχύει στην πράξη: - για το σπίτι - για ένα μικρό κατάστημα Πιστεύω ενδιαφέρει πολλούς από εμάς. Αν οι Mods κρινουν ότι το topic δεν πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο(αν και δεν έχει αντικειμενο για cracks-warez κλπ) ας το κλειδώσουν.
paschalia Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Αυτο το '' Αν οι Μοντς ... μπλα μπλα μπλα ...ας το κλειδωσουν'' μοδα εχει γινει βρε παιδια ? Καριμπ σορρυ για το οφτοπικ αλλα οποιο τοπικ ανοιγει τελευταια διαπιστωνω οτι θα εχει και αυτο σαν μονιμη επωδο .
karib Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Δεν πειραζει το offtopic. Απλα αυτη η επωδος δειχνει οτι αρκετοι χρηστες 'φοβουνται΄οτι τα θεματα τους μπορουν να κλειδωθουν. Στο συγκεκριμενο θεμα δεν νομιζω ομως υπαρχει κατι το επιληψιμο.
Highlander Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βρεθεί ο χρήστης αυτος ενώπιον της BSA (αν το γραφω σωστα)' date=' δηλαδή να κατηγορηθεί απο την εταιρία που έχει ως σκοπο της την πάταξη της παράνομης διακίνησης software?Μπορεί να μπεί στο στόχαστρο? Και πως μπορεί να γίνει αυτό? Με καταγγελία ή αυτόνομα από την BSA? Αν δηλαδή πχ ο γείτονας-ανταγωνιστής έχει βάλει στο μάτι και φροντίσει να παει να αγορασει μια κοπια win-office, μετά παει και σε καρφωνει εσενα(προβοκάτσια) στην BSA και μετά σε τρέχουν στα δικαστήρια? [/quote'] Αν και θεωρώ την κουβέντα περιττή σε παραπέμπω εδώ. Αν σε καρφώσουν, είτε είσαι ιδιώτης, είτε επιτηδευματίας πληρώνεις όπως και να έχει. Αν μιλαμε για μεγαλη επιχειρηση, τοτε καλά θα είναι να τα έχει αγορασμενα ολα νομιμα, πιστευω. Δηλαδή οι υπόλοιποι δεν είναι καλό να τα έχουν αγορασμένα όλα νόμιμα ;;; Πείτε την αποψή σας' date=' αν γνωρίζετε περιστατικά, αν έχετε ακούσει σχετικά, περα από τα όσα μπορεί να αναφέρει επίσημα η BSA.Τι ισχύει στην πράξη: - για το σπίτι - για ένα μικρό κατάστημα Πιστεύω ενδιαφέρει πολλούς από εμάς. [/quote'] Έχω αρκετά παραδείγματα, σε Πύργο, Ρόδο, Πάτρα. Πάντα σε επιτηδευματίας. Σε ιδιώτες δεν έχω ακούσει, αλλά στο εξωτερικό έχουν ήδη ξεκινήσει. Π.χ. Γερμανία, μπαίνουν ακόμα και σε σπίτια έπειτα από καταγγελίες. Αν οι Mods κρινουν ότι το topic δεν πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο(αν και δεν έχει αντικειμενο για cracks-warez κλπ) ας το κλειδώσουν. Πριν ξεκινήσεις κάτι, αν έχεις αμφιβολίες για το περιεχόμενο, στείλε με pmτο θέμα σε κάποιον moderator και θα σου απαντήσει.
sera Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Πολύ εύκολα σε τσακώνουν και δεν χρειάζεται να σε δώσει κανένας. Ηδη πολλές εταιρίες έχουν κλείσει, χάρη στη BSA. Φυσικά αν είσαι σε δίκτυο και έχεις πρόσβαση Internet, αλλιώς κάποιος σε έχει δώσει.
karib Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Με δεδομενο οτι σχεδον το 90% των μικρομεσαιων επιχειρησεων (εκτιμηση δικη μου-ισως ειναι λιγοτερο ή περισσοτερο) χρησιμοποιει μη αυθεντικα προγραμματα, τι προβλεπεται να συμβει? Θα πληρωσουν προστιμα ολοι, θα πανε ολοι στα δικαστηρια, ή θα ειναι ρωσικη ρουλετα, σε οποιον κατσει η στραβή?
platongr Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Πιστεύω πως όσο και μικρό να είναι το μαγαζί, θα πρέπει να τα έχει αγορασμένα. Τα windows σίγουρα, τα υπόλοιπα μπορεί να τα αποφύγει, δεν χρειάζετε ένα μικρό μαγαζί να έχει office,βολεύεται με το wordpad. Όπως και να έχει, συνήθως στα μικρά μαγαζιά πηγαίνουν καρφωτά. Η BSA νομίζω πως όταν είναι να πάει για έλεγχο μόνη της, ειδοποιεί την επιχείρηση λίγες μέρες πριν. Το ΣΔΟΕ συνήθως, κάθεται σε έναν υπολογιστή (εκτός και αν δεν υπάρχουν άδειες) και σου ζητάει τις άδειες από αυτά που είναι εγκατεστημένα. Πάντως καλό θα είναι να αγοράσει αυτά που δουλεύει, είναι λίγο χαζό να φάει κάποιο πρόστιμο ή να τρέχει για 100-300 ευρώ. Στο κάτω κάτω κάνει την δουλειά του με αυτά οπότε θα έχει βγάλει λεφτά. Τώρα για σπίτι δεν νομίζω να μπορεί να μπει κάποιος μέσα για έλεγχο τόσο εύκολα όσο σε μία επιχείρηση. Εκτός βέβαια αν έχουν υποψίες για παράνομη διακίνηση software οπότε το ΣΔΟΕ θα βρει τρόπο να μπει. Σε νορμαλ καταστάσεις δεν υπάρχει λόγος να μπουν για έλεγχο γιατί πες οτι βρίσκουν του κόσμου τα παράνομα... τι θα κάνουν ?? Θα ζητήσουν από τον ανήλικο και την οικογένεια του ή από τον ενήλικα να τους πληρώσει το τεράστιο πρόστιμο ??? Ενω την επιχείρηση μπορεί να την κλείσει, να την διασύρει κτλ...
hthe Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Το θέμα είναι πολύ μεγάλο, πολύ γενικό και ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετική άποψη. H BSA μπορεί να θέλει να κάνει τη δουλειά της αλλά από ότι έχω καταλάβει .... Α) στους ΙΔΙΩΤΕΣ γενικώς δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί υπάρχουν πολλά κενά νόμου που αφήνουν παραθυράκια να μην είναι παράνομοι. (Στην Γαλλία πρόσφατα αθωώθηκε χρήστης που βρήκανε 500 ταινίες στο PC του, επειδή δεν τις διένειμε). Β) Στις εταιρίες απλά κάνουν τα στραβά μάτια. Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να κάνουν "ντου" συνεχώς και δειγματολειπτικά (και ας μην με συμφέρει). Αλλά και η BSA έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες.
platongr Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Αυτό το 90% προσωπικά από την εμπειρία που έχω με μικρομεσαίες-μεγάλες επίχειρήσεις είναι λάθος.... Είναι μικρό το ποσοστό που ΔΕΝ έχει άδειες πλέον. Για την Αθήνα, στην επαρχία είναι το ανάποδο.
karib Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Μάλιστα. Οι περισσότεροι λες πως έχουν άδειες λοιπον.
platongr Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Τα τελευταία χρόνια, με τους ελέγχους που έχουν γίνει και με αυτά που ακούγονται έχουν φοβηθεί οι περισσότεροι και έχουν πάρει. Μπορεί να έχουν 25 π.χ. windows αντί για 30 αλλά δεν θα το πάρει χαμπάρι κανείς σε έλεγχο. Έτσι τουλάχιστον έχω δει και ξέρω εγώ. Αυτό που πρέπει βέβαια να προσέξει κάποιος που θέλει να αγοράσει, όταν δεν πρόκειται για για 1-2 pc αλλά για παραπάνω, να δει πια μορφή άδειας τον συμφέρει έτσι ώστε και καλυμένος να είναι αλλά και να την βγάλει οικονομικά. Ενδεικτικά θα πω πως το sales/marketing τμήμα μια μικρής εταιρείας πληροφορικής ή κάποιας που να φανεί ότι πουλάει sotware (max 10 άτομα σε αυτό το τμήμα) μπορεί να την βγάλει με 300 ευρώ/χρόνο για οτιδήποτε sotware της ms θέλει.
karib Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Ισως κανω λαθος-νομιζα οτι λιγα μικρομαγαζα εχουν πληρωσει για software, και δεν εννοω μονο win-office αλλά και αλλα πχ antivirus, ocr, λογισμικο εγγραφης cd κλπ. Ολα αγορασμενα? Δυσκολο να πιστεψω οτι τα μικρομαγαζα που βλεπω τα εχουν ολα αυτα αγορασμενα.
platongr Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Εγώ δεν αναφέρομαι σε μικρομάγαζα. Όμως, antivirus/nero κτλ είναι τζάμα μαζί με το motheboard/cdrw κτλ. Τώρα αν το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς χρειάζετε ocr....τι να πω... Σε γενικές γραμμές αν πάνε καρφωτοί, θα τον γράψουν, αν πάνε για έναν έλεγχο ρουτίνας απλά θα του πούνε να το βγάλει...
platongr Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Να πω επίσης πως η ΒSA ψάχνει μόνο για τα προιόντα των εταιρειών που συνεργάζετε ενώ το ΣΔΟΕ τα πάντα. Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο τα άτομα του ΣΔΟΕ ξέρουν τι να ψάξουν και αν θα γράψουν μια εταιρεία επειδή βρήκαν το winamp. Δεν έχω εμπειρία από έλεγχο του ΣΔΟΕ αλλά απ'ότι λένε είναι γνώστες. Αν αυτό ισχύει ή είναι ράδιο αρβύλα, δεν το γνωρίζω.
karib Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2005 Νομιζω παντως οτι με την τεραστια εκταση της διακινησης μη αυθεντικου software, το πραγμα δυσκολα μπορει να ελεγθει απο την BSA. Ποσο ηταν το ποσοστο πειρατειας στις εποχες προ BSA στην Ελλάδα? Πόσο είναι σήμερα? Μήπως ειναι το ίδιο?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.