mert Δημοσ. 23 Μαρτίου 2005 Μέλος Δημοσ. 23 Μαρτίου 2005 mert: asteieuomouna mate' date=' no worries:)[/quote'] Νο hard feelings.
Επισκέπτης Δημοσ. 23 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2005 gia paradeigma? *eidika* to kourdisto portokali einai tora pio pragmatiko apo pote! Diafoneis me to gegonos oti akoma kai to xeirotero skouliki aksizei aksioprepias h mhpos sto oti oi syneidhseis mas kai ta miala mas kseplenontai toso poly pou oriaka agizei thn epivolh? Gia na mhn anaferthoume fysika sthn "mpixtes" sthn koinoniopsixologia ths epoxhs to stylizarisma ktl ktl den exoun idieterh sxesh' date=' toulaxiston ego den vlepo kapoia pera apo togenikotero genre sto opoio anhkoun. Ypotheto sou arese to solaris giati eisai thriskeyomenos? Pantos ego vrika to 2001 katati "vary" sth theash alla toso mesto kai skinothetika ekpliktiko pou aneta to vazo sto no1 mazi me to metropolis pithanon[/quote'] Θα προτιμούσα για να μην χαλάσουμε το τόπικ, να μην το συζητήσουμε εδώ. Άλλωστε, παραδέχομαι ότι ο Κιούμπρικ είναι μεγάλος σκηνοθέτης, απλά δεν μου αρέσουν οι απόψεις του (για τις πολιτικές δεν ξέρω). Ας απαντήσω όμως, για να μην αφήσω απορίες: Στο κουρδιστό πορτοκάλι, δε μου αρέσει ο τρόπος που "απελευθερώνεται"στο τέλος ο ήρωας της ταινίας. Αν κάποιος μάλιστα διαβάζει το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε το κ.πορ. τότε θα δει ότι το τέλος είναι διαφορετικό (και πολύ πιο κοντά στη δική μου άποψη). Η αλήθεια έιναι ότι δεν θυμάμαι κανένα από τα δύο γιατι πάνε χρόνια από τότε που ασχολήθηκα, αλλά η αίσθηση που είχα ήταν αυτή. Ότι το ένα δοξάζει την παρακμή (ας την πούμε έτσι τέλος πάντων) κ το άλλο την κοινωνία. Στην ουσία, αυτή είναι η κόντρα. Τι μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο ελεύθερο; Η κοινωνία ή η παρακμή του; Εγώ πιστεύω ακόμα στην κοινωνία κ νομίζω ότι μόνο για αυτήν αξίζει να παλέψει κανείς, αν θέλει να χορτάσει τη δίψα του για ζωή. Τα άλλα είναι ψευδαισθήσεις. Η κόντρα 2001-σολάρις, είναι πάνω στο ερώτημα: Ποιά είναι τα όρια της γνώσης του ανθρώπου; Για μένα, η απάντηση που δίνει το 2001, είναι ότι ο άνθρωπος είναι στην σωστή πορεία, κ κάποτε θα βρει απαντήσεις, η απάντηση του Σολάρις (που ο Ταρκόφσκι τη γύρισε σαν απάντηση στο 2001 κ αυτό είναι κάτι που το ξέρω, το έχει πει ο ίδιος), είναι ότι το ανθρώπινο μυαλό δεν είναι ικάνο να κατανοήσει ούτε λίγα από τα μυστήρια του σύμπαντος. Μάλιστα αυτό τον τρομάζει, κ καταστρέφει ότι δεν καταλαβαίνει. Προσωπικά, η άποψη του Σολάρις, δεν μου φαίνεται καν απαισιόδοξη. Νιώθω καλύτερα να ξέρω, ότι δεν υπάρχει game over στο παιχνίδι που διαδραματίζεται γύρω μου. Νιώθω ότι είναι πραγματικά τεράστιο κ δε θα το βαρεθώ ποτέ (έχει παίξει κανείς morrowind; ). Α! Και θρησκευόμενος δεν είμαι (όπως κ ο Ταρκόφσκι νομίζω, παρ'όλο που οι ταινίες του αφορούν βαθιά το Θεό), αλλά σέβομαι τα διδάγματα κ πιστεύω ότι το σύμπαν λειτουργεί ΣΑΝ να υπάρχει μια ανώτερη δύναμη. Απλά εγώ τη βλέπω συμβολικά. Δεν την καταλαβαίνω σαν Ον (κάτι σαν την κεντρομόλο δύναμη ;-) )
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.