Προς το περιεχόμενο

der untergang "η πτωση"

epote

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Την είδα σε θερινό! Μην την χάσετε! Με κάλυψαν οι epote και paredwse. Είναι καταπληκτική ταινία, από τις λίγες. Επιτέλους βλέπεις μια ιστορική ταινία, χωρίς να έχεις την αίσθηση ότι βλέπεις παραμυθάκια για παιδιά. "Και τότε, ο κακός Χίτλερ, μαζί με ένα περίεργο λαό που είχε πάθει ομαδική παράκρουση και τον ακολουθούσε, σκότωσε τους καλούς Εβραίους, αλλά επειδή το καλό πάντα νικάει (σ.σ. ή καλύτερα, επειδή η ιστορία γράφεται από τους νικητές) τελικά πέθανε".

Αν σας ενδιαφέρει να καταλάβατε κάτι παραπάνω και ιστορικό, δείτε τη οπωσδήποτε.

Εννοείτε ότι ο πρωταγωνιστής χοντροκαραγαμ@ει...

• Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Εννοείτε ότι ο πρωταγωνιστής χοντροκαραγαμ@ει...

Εδώ συμφωνούμε απόλυτα.

Η τανιά είνια κορύφη και πάνω απ΄όλα ρεαλιστική.

Ας είναι καλα τα media που τοοοοοοοόσο πολύ την ανέδειξαν :rolleyes: (ενώ μας τα πρήζουν με κάτι άλλες π@π@ριες)

Δημοσ.
Εδώ συμφωνούμε απόλυτα.

Η τανιά είνια κορύφη και πάνω απ΄όλα ρεαλιστική.

Ας είναι καλα τα media που τοοοοοοοόσο πολύ την ανέδειξαν :rolleyes: (ενώ μας τα πρήζουν με κάτι άλλες π@π@ριες)

Πες τα ντε...αν και εδώ που τα λέμε, και αυτοί τη δουλεία τους κάνουν. Αφού έχουν την εξουσία, τη χρησιμοποιούν.

True power can't be given. It must be taken.

Δημοσ.

spoiler warning*********************

ego misisa ti skila pou dilitiriase ta pedakia.Me ihe karafortisi sinesthimatika genikos i tenia.

end of spoiler**********************

ke afto to heri pou etreme....ola ta lefta.

Δημοσ.
8/10 apo emena. eksoxos o bruno

oso+an akoustei periergo' date=' tin perimena+akomi kalyteri egw

(as min eimaste toso pleonektes omws :))[/quote']

Εδώ που τα λέμε, ποιά ταινία είδες φέτος που να σου άρεσε περισσότερο;

Στο τόπικ που άνοιξες είπες μόνο για το oldboy τελικά. Για ενημέρωσε το...

Δημοσ.
spoiler warning*********************

ego misisa ti skila pou dilitiriase ta pedakia.Me ihe karafortisi sinesthimatika genikos i tenia.

end of spoiler**********************

spoiler

Δεν είχε άλλη επιλογή. Ήταν τόσο φανατισμένη που δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει τα παιδιά της να πέσουν στα χέρια του "εχθρού" την επόμενη μέρα... Παρόλα αυτά η ταινία δεν με καθήλωσε συναισθηματικά' date=' ούτε σε αυτό το σημείο. [/color']

spoiler

Δημοσ.

μπραβο epote!συμφωνω απολυτα!

την εχω στον υπολογιστη την ταινια αυτη και θα τη δω συντομα...

επισης να σημειωθει οτι ο νιτσε ΔΕΝ ηταν ναζιστης,και τους απεχθανοταν τους ναζι!

επιπλεον,τι σημαινει gaze????

"Αν κατι εχει να δωσει αυτη η αριστουργηματικη ταινια ειναι μια γερη κλωτσια στα πισινα ολων των ανθρωπιστων του καναπε που βιαζονται να βαφτισουν τον χιτλερ και τη ναζιστικη γερμανια ως την απολυτη ενσαρκοση του κακου, εξω απο τον "καλο" κοσμο μας. Ειναι ευκολο να αρνουμαστε το γεγονος οτι ο χιτλερ δεν ηταν ο διαβολος η ενας κοινος τρελος και οτι η γερμανοι εκεινης της περιδιοδου ηταν οσο ανθρωποι οσο και εμεις αποτελεσμα διαστρεβλωμενης πεινας, κακουχιων και στο τελος τελος εθνικης συνειδησης."

συμφωνω,ο χιτλερ ισως δεν ηταν ο διαβολος αλλα σιγουρα ηταν παρανοικος αν και ιδιοφυης...ποτε δεν αποτελει λυση για εναν λογικο ανθρωπο μια τετοια θηριωδια...

επισης,συμφωνω για τους γερμανους αλλα δυστυχως μια διαστρεβλωμενη κατασταση δεν οδηγει παντα και σε τετοια αισχη...

anyway,θα τη δω και θα παραθεσω και εγω τις εντυπωσεις μου...

Δημοσ.

Δε μπορω παρα να παραξενευτω με τη σιγουρια που εχεις

οτι ο χιτλερ ηταν παρανοϊκος, οταν αφηνεις περιθωριο να

ηταν ο διαβολος.

Προσωπικα εχω σοβαρες αμφιβολιες κατα ποσο μπορει να

συνδυαστει η λογικη με τον ανθρωπο. Και αν αυτο ισχυει

ισως η λεξη παρανοια χανει οποιο νοημα.

Δημοσ.

Θεο-Μπαμπης μπορεις να αναπτυξεις την δευτερη παραγραφο σου κομματακι ?

Ειμαι σιγουρη (βλεποντας και την υπογραφη σου) οτι θα ειναι ιδιαιτερα ενδιαφερουσα .

Υ.γ. ΠαράνοΙα ή ΠαρανοΪα ?

Δημοσ.

Προς το παρόν, θα παραθέσω μια σκέψη που μου δημιούργησε η ταινεία όταν την είδα. Αργότερα, θα περιμένω ο theobabis να απαντήσει στην πρόσκληση της paschalia.

Βγαίνοντας από το cinema, εντυπωσιασμένος από την ταινεία, συνεπαρμένος από την ερμηνεία του Bruno, στάθηκα στο γεγονός ότι η ταινεία αυτή προέβαλε την ανθρώπινη όψη του Hitler, στη μοναδική ίσως φορά που έγινε κάτι τέτοιο. Η σκέψη που έκανα ήταν η εξής: Λαμβάνοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι ο Hitler δεν ήταν κάποιος ιδιοφυής άνθρωπος, ότι ήταν ένας σαν όλους τους κοινούς θνητούς, δεν είναι τρομακτικά μεγάλη η πιθανότητα να έπανεμφανιστεί ένας Hitler;

Το ξέρω, θα μου πείτε ότι για την άνοδο και πτώση του Hilter, μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι τότε συνθήκες, αλλά αν το αφήσουμε στην άκρη αυτό, τι λέτε; Από την πλευρά μου, δεν το θεωρώ δύσκολο, ούτε απίθανο, έτσι όπως βαδίζει ο κόσμος μας.

Δημοσ.
pros to paron' date=' tha parathesw mia skepsi pou mou dimiourgise i taineia otan tin eida. Argotera, tha perimenw o theobabis na apantisei stin prosklisi tis Paschalias.

Bgainontas apo to cinema, entipwsiasmenos apo tin taineia, sineparmenos apo tin ermineia tou Bruno, stathika sto gegonos oti i taineia auti proebale tin anthrwpini pleura tou Hitler, stin monadiki isws fora pou egine kati tetoio. I skepsi pou ekan itan i eksis: Lambanontas ws dedomeno to gegonos oti o Hitler, den itan kapoios idiofiis anthrwpos, oti itan enas san olous tous koinous thnitous, den einai tromaktika megali i pithanotita na epanemfanistei enas Hitler?

To kserw, tha mou peite oti gia tin anodo kai ptwsi tou Hitler, megalo rolo epaiksan kai oi tote sinthikes, alla an to afisoume stin akri auto, ti lete ? Apo tin pleura mou, den to thewrw oute diskolo, oute apithano, etsi opws badizei o kosmos mas.....[/quote']

Θεωρείς ότι δεν υπάρχουν Χίτλερ γύρω μας;! Σου φαίνεται ότι ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία, όπου δεν γίνονται σφαγές; Open your eyes, man.

Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι ο Χίτλερ ήταν τίποτα. Αν δεν ήταν αυτός, θα ήταν κάποιος άλλος. Δεν έχει σημασία. Όταν ιστορικά ωριμάζουν οι συνθήκες για κάποια πράγματα (και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει), συμβαίνει αυτό που είναι να συμβεί. Το να προσπαθούμε να αποδώσουμε ευθύνες σε έναν άνθρωπο είναι παιδαριώδες τουλάχιστον. Όπως είπα και πριν, αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε παραμυθάκια. Αλλά το να κατανοήσει κανείς την ιστορία, θέλει καλύτερα επιχειρήματα από καλούς κ κακούς.

Και κάτι ακόμα. Όπως είπα και πριν η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Και να είστε σίγουροι, ότι αν ο β' παγκ. πόλεμος εξελισσόταν διαφορετικά, θα ήταν οι ναζί οι καλοί και οι άλλοι κακοί. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω καμιά αμφιβολία γι' αυτό. Αυτά που σήμερα θεωρούμε αντικειμενικούς λόγους, κάποτε δεν ήταν καθόλου προφανή.

Οι ιστορικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολο πράγμα για να το κατανοήσει κανείς και θέλει πολύ μεγάλη αντίληψη. Προσωπικά, ελάχιστες ιστορικές καταγραφές με πείθουν για το ότι πιάνουν το κλίμα της εποχής.

Τα μόνα αξιόπιστα ιστορικά ντοκουμέντα, είναι να διαβάσει κανείς γράμματα, εφημερίδες και άλλα τέτοια εκείνης της εποχής. Κάποιος που κοιτάει από το σήμερα στο τότε, έχει ξεχάσει πολλά πράγματα οπωσδήποτε.

Δημοσ.

εγω πιστευω ακραδαντα πως αν και πολυ δυσκολο μπορει να βρεθει η ιστορικη αληθεια...

και πραγματικα,πολλα δεν ειναι οπως μας τα εχουν μαθει...

και δεν πιστευω οτι μονο με τις εφημεριδες,γραμματα της εποχης παιρνεις καλη εντυπωση καθως οι εφημεριδες εξαρτωνται απο κεντρα εξουσιας οπως και διαφοροι ανθρωποι...

επισης,καποιοι ανθρωποι της εποχης μπορει να χανουν σε αντικειμενικοτητα λογω της περιορισμενης μορφωσης η λογω ιδεοληψιας...

anyway,παντως πιστευω οτι υπαρχουν πολλοι εν δυναμει χιτλερ αναμεσα μας...

Δημοσ.
και δεν πιστευω οτι μονο με τις εφημεριδες,γραμματα της εποχης παιρνεις καλη εντυπωση καθως οι εφημεριδες εξαρτωνται απο κεντρα εξουσιας οπως και διαφοροι ανθρωποι...

Ας μην συνεχίσουμε την πολιτική συζήτηση γιατί θα χαλάσουμε το τόπικ.

Να πω όμως κάτι που έχει να κάνει και με την ταινία.

Όταν λέω ότι από τις εφημερίδες και τα γράμματα καταλαβαίνεις πράγματα, δεν εννοώ πως ότι γράφει το θεωρείς σωστό, αλλά καταλαβαίνεις το κλίμα της εποχής, τι είχαν συναίσθηση ότι συνέβαινε εκείνη την εποχή οι άνθρωποι κτλ.

Για παράδειγμα, τις πολύ παλιές εποχές, όταν ήταν ο Μ.Αλέξανδρος, οι περισσότεροι δεν είχαν ιδέα ποιός είναι ο βασιλιάς τους και ποιός τους κυβερνάει. Ο άλλος καθόταν στο χωράφι του, το φρόντιζε, ε, περνούσε και κανένας άνθρωπος κατα καιρούς και του έλεγε "Ξέρεις μας κατέκτησε ο Μ.Αλέξανδρος πριν από 2 χρόνια". Ε, ΟΚ.

Αυτό ακριβώς φαίνεται και από το τελευταίο βίντεο του έργου (που είναι η αληθινή γραμματέας του Χίτλερ) και το τι λέει. Πρέπει να καταλάβεις τι σκέφτονταν τότε οι άνθωποι για να καταλάβεις γιατί έκαναν αυτά που έκαναν. Δεν μπορείς να κρίνεις από έξω και εκ των υστέρων.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...