Προς το περιεχόμενο

Εναλλακτικές μορφές ενέργειας

yannis27gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ξέρετε κανένα σαιτ που να αναφέρει δυνατότητες παροχής ρεύματος σε σπίτι με τρόπο άλλο από τη ΔΕΗ (γεννήτρια, ηλιακή - αιολική ενέργεια, κ.τ.λ.); Ελληνικό αν γίνεται γιατί με ενδιαφέρουν τιμές και εγκατάσταση για το σπίτι που χτίζω.

Δημοσ.

Τι ενεργειακές ανάγκες έχεις;Αυτο τα καθορίζει σχεδόν όλα,τουλαχιστον απο οικονομική άποψη.

Η ανεμογεννήτρια πρεπει να ειναι εκτός του σπιτιού (πχ στον κήπο και αρκετα μακριά),γιατι παραγει δονησεις και θορυβο.(Ξερω ένα μαγαζι στην Γλυφάδα που πουλάει τέτοιες μικρές,καθως και φωτοβολταϊκά.)

Τα ηλιακά είναι τσιμπημένα από όσο ξέρω,και αν εισαι σε περιοχη με χαμηλή ηλιοφάνεια θα μαρτυρήσεις για να κανεις απόσβεση.Εχε υπόψην σου ότι ακομα και η αποδοτικότητα των ηλιακων Θ/Σ αμφισβητείται τελευταίως.

Υπάρχουν και λύσεις συμπαραγωγής ηλεκτρισμου και θερμότητας (με φυσικο αέριο) αλλα δεν νομίζω να έχεις τόσο μεγάλες ανάγκες που να δικαιολογούν το κόστος,και πιθανότατα δεν υπαρχει και δίκτυο της ΔΕΠΑ για να σε εξυπηρετήσει.

Εν ολίγοις,σκούρα τα πράγματα,εκτός αν δεν σε πολυενδιαφέρει το κόστος ή έχεις αυθαίρετο,οπότε πας για συνδιασμό ανεμογεννήτριας και ηλιακών.Αν υπαρχει δικτυο φυσικου αεριου ειναι πολυ καλη λύση, αλλά είπαμε ειναι αρκετα σπάνιο προς το παρόν.

Δημοσ.

Το πρόβλημα είναι ότι εκεί που χτίζω δεν έχει μπει κολόνα της ΔΕΗ και για μπει πρέπει να πληρώσω εγώ το κόστος που είναι 3000€... Τρελό, ε; Ο πρώτος τρώει όλο το ζόρι κι όσοι έρθουν μετά να χτίσουν θα έχουν τζάμπα ρεύμα. Αθάνατη Ελλάδα!!!!

Γι αυτό κοιτάω για εναλλακτικές μορφές. Από γεννήτριες ξέρετε τίποτε; Πόσο κάνουν, αν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες νοικοκυριού, ποια είναι τα έξοδα χρήσης και συντήρησης, κ.τ.λ.

Δημοσ.

vagos789 αν μπορείς στείλε μου με pm που περίπου βρίσκεται το μαγαζί που αναφέρεις.

Υποθέτω οτί νέες μορφές ενέργειας (π.χ. ενεργείακες κυψέλες) δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα για οικιακή χρήση ετσι?

Τελικά μακροπρόθεσμα συμφέρει να κάνει κάποιος χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας ακόμα και αν το κόστος εγκατάστασης είναι υψηλό?

Υ.Γ.:Sorry αν ξεφεύγει το θέμα...

Δημοσ.

Τα 3000 Ευρώ που σου ζητά η ΔΕΗ δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα πληρώσεις είτε για γεννήτρια και καύσιμο είτε για αιολικό είτε πολύ περισσότερο για φωτοβολταϊκό. Ενδεικτικά μία diesel 15 kVA έχει τιμή αγοράς πάνω από 3000 Ευρώ ενώ το καύσιμο το μήνα έρχεται περίπου 1200 Ευρώ (2 λίτρα ανά ώρα * 744 ώρες * 0,8 Ευρώ / λίτρο), χώρια η συντήρηση της γεννήτριας που κανονικά απαιτείται κάθε 10 ημέρες συνεχούς λειτουργίας. Για αιολικό και φωτοβολταϊκό ξέχνα το γιατί για το πρώτο οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και οι περιορισμοί που σχετίζονται με την καταλληλότητα της τοποθεσίας και την ποιότητα του ανέμου θα σε πάνε μήνες για να μην πω χρόνια πίσω ενώ για το δεύτερο τα κόστη είναι απαγορευτικά.

Δημοσ.

Νομιζω οτι αν δεν υπαρχει ρευμα της ΔΕΗ δεν παιζει η λυση της ανεμογεννήτριας,παρά μονο τα φωτοβολταϊκα,τα οποία εσχάτως έχουν καπως βελτιωμένες τιμές αλλα δεν γνωρίζω λεπτομέρειες,παντως αν εχεις γνωστο στην Γερμανία ψάξτο απο εκει γιατί έχουν αναπτυχθεί πολύ.Δεν ξερω τι αδειοδότηση υπαρχει για οικιακή χρήση,παντως αμφιβάλλω άν τα εκατοντάδες αυθαίρετα που έχουν φωτοβολταϊκά έχουν ασχοληθει να βγαλουν άδεια.

Παντως για να πούμε και το άλλο,

daidalus,προσφατα ειδα ενεργειακες κυψέλες (Η) απο ιταλικη εταιρεία, που χρησιμοποιούν έξω εταιρείες κινητής τηλεφωνίας,το κόστος απο οσο θυμάμαι είναι αρκετά υψηλο,και απο support φυσικα είναι δυσκολα τα πράγματα αφου είσαι πειραματόζωο.

Παντως θα συμφωνήσω ότι τα 3000 δεν ειναι τιποτα, εφοσον μαλιστα το θεμα ειναι καθαρα οικονομικο.

Δημοσ.

Παρ'όλο που δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζουν.

Αυτό που κατάλαβα είναι ότι το κόστος είναι υψηλό.

Τι γίνεται όμως αν υπάρχει συνδυασμός ;

Σαφώς δεν είναι και ότι καλύτερο να δώσεις 3000? νταβατζιλίκι στη ΔΕΗ για να σου δώσει ρεύμα αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Αν όμως η ΔΕΗ συνδυαστεί με ηλιακό θερμοσίφωνα, με 1-2 ανεμογενήτριες για εφαρμογές που έχουν μικρή κατανάλωση π.χ. 1-2 λάμπες συμφέρει ;

Υπάρχει περίπτωση να γίνει απόσβεση ;

Δημοσ.

Οι μικρες ανεμογεννήτριες ειναι για σου καλύψουν πχ ψυγείο και κατι αλλα ψιλα,όχι μόνο για 1-2 λάμπες.Επισης είναι ιστορια γιατι πρεπει να υπαρχει αιολικο δυναμικο(αλλιως δεν υπαρχει λογος να την βαλεις),πρεπει να έχεις χωρο να την βαλεις μακριά από το σπίτι κτλ.

Οι ηλιακοι Θ/Σ οπως ειπα και πριν αμφισβητούνται,λίγο ζημια να παθουν οι σωλήνες,λίγο χαλαζι να πεσει,λίγο το οτι έχεις το νερό έξω στο κρύο και προσπαθεις να το ζεστάνεις,μπορεί και να μην συμφέρουν τελικά,εκτός εάν έχεις πολυ μεγάλη ηλιοφάνεια στην διάρκεια του έτους,όπως π.χ. εχει η Κύπρος από όσο ξέρω.

Με τα σημερινά δεδομένα,το καλύτερο που μπορει να κανει κανεις ειδικα σε καινούριο σπιτι ειναι το φυσικό αέριο,αλλα το δίκτυο ειναι πολυ περιορισμένο προς το παρόν.

Ένα βήμα παραπέρα η συμπαραγωγη ηλεκτρισμου και θερμότητας απο γεννήτρια που καίει ΦΑ,η οποία προωθείται και στην χώρα μας για μεγάλα κτίρια όπως νομαρχίες,νοσοκομεία,ξενοδοχεία και σύγχρονα θερμοκήπια(όπου εκμεταλλεύεσαι και τα καυσαέρια ελέω CO2) κτλ.

Υπαρχει και για οικιακή χρήση και λέγεται micro-chp αλλα δεν γνωρίζω λεπτομέρειες,ειδικα για Ελλάδα είναι επιστημονικη φαντασία.

Δημοσ.

Μιας και το έψαξα λίγο, για παροχή ενέργειας μέσω ήλιου ίσως και να συμφέρει. Το κόστος είναι γύρω στα 10.000€, αλλά αν σκεφτείς ότι δεν ξαναπληρώνεις ΔΕΗ, σε μια δεκαετία έκανες απόσβεση. Χρειάζεσαι βέβαια και μια μικρή γεννήτρια για την κουζίνα γιατί είναι ζόρικη συσκευή και δεν μπορεί να δουλέψει με ΦΒ, αλλά αυτό δεν αυξάνει το κόστος πάρα 5-10€ το μήνα.

Επίσης, καθώς τα σώματα μπορούν να δουλέψουν και με συννεφιά επειδή εκμεταλλεύονται και τις υπέρυθρες ακτίνες δεν έχεις πρόβλημα με τις μέρες που δεν έχει ήλιο εκτός κι αν η κακοκαιρία τραβήξει επι μακρόν (αν και είναι δύσκολο για Ελλάδα να μη βγει ήλιος για 7 συνεχόμενες μέρες). Τα υλικά είναι πιο ανθεκτικά από ένα ηλιακό θερμοσίφωνα, άρα δεν κινδυνεύει από χαλάζι, καταιγίδα, κ.τ.λ.

Η εγγύηση των σωμάτων είναι 25 χρόνια και των μπαταριών 15.

Τι καλά, ε; Όλα αυτά που ανέφερα μου τα είπε ο υπεύθυνος της εταιρείας με την οποία μίλησα. Τα παρουσιάζει όλα τόσο ρόδινα, που αναρωτιέσαι αν είναι τόσο χαζός (ή απλώς αδαής) ο κόσμος και δεν παρατά τη ΔΕΗ για χάρη του... ήλιου. Έχει κανείς εμπειρίες προσωπικές ή μέσω γνωστών; Ένας φίλος φίλου μου πάντως που δουλεύει έτσι είναι ικανοποιημένος! Βέβαια πρόκειται για εξοχικό ενώ εγώ νοιάζομαι για κύρια κατοικία. Τι λέτε κι εσείς;

Δημοσ.

Θα εισαι εξαρτημένος απο μια όχι και τοσο ασφαλή και σταθερή πηγή.

Για το κοστος δυστυχως δεν γνωρίζω λεπτομέρειες,αλλα τελευταια φορα που ειχα κοιτάξει για ενα μεσο σπιτι,ολα μαζι έβγαιναν γυρω στα 30.000.Ελπίζω αυτος που σου ειπε την τιμη να μην ξεχασε εργατικα,ΦΠΑ,κατι-μικρα-πραγματακια,limited εγγύηση κτλ.

Δημοσ.

Πιστευω οτι μονο αν γινει κατι mainstream (μαζικη αποδοχη) αξιζει να το κάνει κάποιος.

vagos789 συμφωνω μαζι σου.

Δημοσ.

νομιζω παντως, οτι αν αναφερεσαι σε κανονικο,νομιμο σπιτι και οχι αυθαιρετο , ειναι υποχρεωτικο να εχεις παροχη ρευματος απο την ΔΕΗ εστω και αν δεν το χρησιμοποιησεις ποτε

παντως κοιτα και κανα περιοδικο πχ μαστορεματα. εχουν αρθρα μεσα για το θεμα

Δημοσ.

Αν εξαιρέσουμε τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα συμφωνήσω με το vago. Οι

εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο και δε θα

κάνεις ποτέ απόσβεση όσον αφορά σπίτι. Η καλύτερη λύση είναι να δώσεις

στη ΔΕΗ τα χρήματα που θέλει και να ησυχάσεις.

Για ανεμογεννήτρια ούτε που να το συζητάς. Θα χρειαστείς πάρα πολλές για

να καλύψεις τις ανάγκες σου και εκτός αυτού έχουν αυξημένη επικινδυνότητα

χρειάζονται συντήρηση άρα έξτρα κόστος και πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλη

απόσταση από το σπίτι σου και μεγάλο υψόμετρο. Πλάκα πλάκα μόνο για

βιομάζα δεν είπαμε :razz:

Ριξε και μια ματια εδω

http://www.iea-shc.org/

Δημοσ.
Πλάκα πλάκα μόνο για

βιομάζα δεν είπαμε :razz:

Το αναπτύσσουμε κι αυτό;

Ευχαριστώ παιδιά, τελικά το θέμα λύθηκε με τον πλέον ευνοϊκό τρόπο καθώς η ΔΕΗ αποφάσισε επέκταση του δικτύου της στην περιοχή μου και δε θα χρειαστεί να δώσω τίποτε!!!

Δημοσ.

(για future reference)

Σχετικά με ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, κλπ υπάρχει στη Ελλάδα το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (νομίζω ΝΠΔΔ, εποπτευόμενο από το ΥΠΕΧΩΔΕ ή κάτι τέτοιο). http://www.cres.gr

Δυστυχώς, δεν έχω χρόνο να κοιτάξω αν το παρακάτω περιλαμβάνει πληροφορίες και για οικιακούς χρήστες.

Παλίοτερα είχα νομίζω δεί κάποια δημοσίευση άρθρου σε εφημερίδα, ότι η εγκατάσταση εναλλακτικών πηγών ενέργειας από οικιακούς χρήστες μπορεί να επιχορηγηθεί από το κράτος.

Και κάτι τελευταίο, νομίζω ότι σε κανα δύο χρόνια, παίζει να ξεκινήσει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Αν έιχα διαβάσει καλά, μιλάγαν και για μεγάλους εναλλακτικούς φορείς παροχής ενέργειας (βλέπε η εταιρία που δημιούργησαν ή θα δημιουργήσουν ο θείος Σωκράτης με την Ελληνική Τεχνοδομική) αλλά και για τη δυνατότητα οικιακών χρηστών να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για το σπίτι τους και το πλεόνασμά τους, να μπορούν να το πωλούν στην ΔΕΗ ...

Enjoy!

C.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...