Προς το περιεχόμενο

TDK +R 8x 25pcs Spindle (ίσως και LiteOn 451S)

parsifal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τα δισκάκια αγοράστηκαν από το κατάστημα EXTRA (Θεσσαλονίκη, Εγνατίας 1) στην τιμή των 13.5 eu. Δηλαδή, τελική για το κάθε δισκάκι 0.54eu, καθόλου άσχημα για μη ιντερνετική αγορά, δεδομένου και ότι πρόκειται για επώνυμα media και όχι κάποια nologo έκδοση.

Τα πολύ καλά αποτελέσματα που είχα με τα TDK +R 4x (κωδικός: TDK001 [TDK Corporation]) με ώθησαν να δοκιμάσω τα 8x, πιστεύοντας ότι θα είναι η εξέλιξη της προηγούμενης οργανικής βαφής (TDK002???). Το Nero InfoTool όμως έδειξε κωδικό MBIPG101R04 [Moser Baer India Limited] και τα φίδια άρχισαν να με ζώνουν. Moser Baer? Μωρ'τί'ν'τούτο πάλι? Από πού ξεφύτρωσε?

Οι εγγραφές έγιναν στο LiteOn LDW-451S, αναβαθμισμένο με το βελτιωμένο firmware CG5E των Codeguys (http://codeguys.rpc1.org) και τα τεστ ποιότητας εγγραφής με το KProbe v2.4.2, το οποίο όταν ρυθμιστεί κατάλληλα (PI Sum:8 ECC Blocks - PIF Sum:1 ECC Block) δίνει συγκρίσιμα αποτελέσματα με το Nero CD-DVD Speed. Το drive δεν είχε ξαναγράψει στη συγκεκριμένη βαφή, λεπτομέρεια πολύ σημαντική γιατί τα LiteOn στις 4 πρώτες εγγραφές για κάθε βαφή προσαρμόζουν τη στρατηγική εγγραφής που θα εφαρμόζουν από την 5η και μετά. Επίσης σημαντικό, όλες οι εγγραφές αφορούν δεδομένα από 4.2-4.35GB σε κάθε δισκάκι, αφού πολλά drives και media έχουν την τάση να ρίχνουν την ποιότητα προς το τέλος του δίσκου. Το φαινόμενο αυτό περιγράφεται ως "mountain effect" σε σχετικά fora (από τη μορφή που έχουν τα γραφήματα PI και PIF)

Το πρώτο δισκάκι γράφτηκε σε 8x και το KProbe με scan σε 4x (όπως προτείνεται στο CDFreaks.com) έδειξε:

68.KProbe2.4.2+-+LDW451%40832+fw.CG5E+-+MBIPG101R04+%28TDK+%2BR+8X%408X%29

Οι τιμές PI Max και Average είναι άριστες, όπως και το PIF Average. Για το PIF Max, η τιμή 6 με απόλυτα κριτήρια είναι επίσης άριστη, έχω δει στο LiteOn μου όμως τα Taiyo Yuden Nologo να φέρνουν συνεχώς 2 μέχρι 3, γραμμένα όμως σε 4x.

2o δισκάκι, εγγραφή σε 6x (μήπως και μειώσουμε το PIF Max):

69.KProbe2.4.2+-+LDW451%40832+fw.CG5E+-+MBIPG101R04+%28TDK+%2BR+8X%406X%29

Πράγματι, τα PIF errors μειώθηκαν, με παράλληλη αύξηση όμως των PI τόσο σε σύνολο όσο και σε μέγιστη τιμή. Χαρακτηριστικά φαίνεται το mountain effect στα PI errors που ανέφερα πιο πάνω. Φυσικά, ακόμη κι έτσι η ποιότητα του συγκεκριμένου DVD είναι πολύ καλή, αφού τα ECC standards για τα DVD±R προβλέπουν PI Max:280/PIF Max:32. Όταν είσαι "ψείρας" όμως...

3ο δισκάκι, εγγραφή πάλι σε 8x:

70.KProbe2.4.2+-+LDW451%40832+fw.CG5E+-+MBIPG101R04+%28TDK+%2BR+8X%408X%29

Εδώ πλέον τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν. Τα PI errors είναι ιδιαίτερα χαμηλά και φαίνεται ότι μόνο τα PIF errors θα προβλημάτιζαν ίσως έναν die-hard user. Προς υπεράσπιση όμως τόσο των συγκεκριμένων media, όσο και του drive της LiteOn, sto γράφημα φαίνεται ότι μόνο σε 3 σημεία σε όλη την επιφάνεια του δίσκου είχαμε PIF 6, 7 Και 8, ενώ στα υπόλοιπα από 0-3

4ο δισκάκι, εγγραφή σε 4x:

71.KProbe2.4.2+-+LDW451%40832+fw.CG5E+-+MBIPG101R04+%28TDK+%2BR+8X%404X%29

Χωρίς σχόλια για το γράφημα. Το φτωχό και παλαιό πλην τίμιο LiteOn επιβεβαιώνει τη φήμη ότι τα LiteOn σε καλής ποιότητας +R media είναι άριστοι εγγραφείς. Προκαλώ τους κατόχους NEC 3500 να ακολουθήσουν στον ίδιο ρυθμό (να ξέρουν όμως ότι έχω καταφέρει και PI:7/PIF:2 σε ΤΥ :D )

5ο δισκάκι, εγγραφή πάλι σε 4x (μιάς και αυτή την ταχύτητα χρησιμοποιώ για το αρχείο μου)

72.KProbe2.4.2+-+LDW451%40832+fw.CG5E+-+MBIPG101R04+%28TDK+%2BR+8X%404X%29

6ο δισκάκι, εγγραφή σε 4x:

73.KProbe2.4.2+-+LDW451%40832+fw.CG5E+-+MBIPG101R04+%28TDK+%2BR+8X%404X%29

Έδεσε το γλυκό!!!

Ελπίζω να μην έγινα πολύ technical στο review. Πολλές πληροφορίες για media, drives και τεχνολογίες DVD±R θα βρείτε στο http://club.cdfreaks.com

Τελικό συμπέρασμα:

Τα TDK +R 8x ομολογώ ότι παρά τη βαφή τους με άφησαν απόλυτα ικανοποιημένο. Βέβαια δεν είναι ΤΥ, αλλά βρίσκονται ένα μόλις ανεπαίσθητο "κλικ" πιο κάτω. Επίσης, καλή τιμούλα.

Συνολικά, θα έβαζα ένα 8/10 με επιφύλαξη για την αντοχή στο χρόνο. Αν αποδειχθεί ότι τη διαθέτουν, αυτόματα θα γίνει 8.5/10

Καλές εγγραφές, με χαμηλά PI/PIF errors!!!

Δημοσ.

Πολύ καλό, αλλά προσωπικά δεν κατάλαβα τίποτα... :(

(mήπως αν έβαζες μια σύντομη εξήγηση για τα γραφήματα;;;; )

Δημοσ.

Parsifal, συγχαρητήρια για το review που έκανες. Τα scans είναι άριστα και τα TDK δείχνουν πως είναι ποιοτικά δισκάκια και συμπαθούν τα LiteOn.

Αν έχεις scans από άλλα δισκάκια διαφορετικών εταιρειών πόσταρε τα. Θα ήθελα να δω τα ΤΥ no logo.

Δημοσ.

retzosd, κοίτα στο http://briefcase.pathfinder.gr/view/algida79 ,έχει 2 zip αρχειάκια που μπορεί να σε ενδιαφέρουν...

dpolal2, πολύ αμφιβάλλω φίλε μου αν μπορώ να τα εξηγήσω καλύτερα από το παληκάρι εδώ πέρα: http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=80545

Δημοσ.

Πολύ καλή δουλειά, parsifal.

Να προσθέσω ότι κι εγώ έχω χρησιμοποιήσει το συνδυασμό TY +r και LiteOn (451S@832S) που αναφέρεις κι έχω πετύχει καταπληκτικές εγγραφές. Σε μία απ' αυτές έχω και το απόλυτο "ρεκόρ" μου:

PI Max = 7, Average = 0,43, Total = 7767

PIF Max = 2, Average = 0,00, Total = 79

(scan me KProbe @ 4x)

Τώρα γράφω με Plextor (716A), πάντα με ΤΥ +r δισκάκια, και οι εγγραφές είναι επίσης από πολύ καλές ως εξαιρετικές.

Από TDK έχω δοκιμάσει μόνο επανεγγράψιμα, από τα οποία πάντως είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...