Προς το περιεχόμενο

"Ά" τονισμένο εμφανίζεται ώς "?"

koyan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα με το τονούμενο Α, δεν είναι ούτε οι browsers ούτε ο server αλλά οι editors.

Ενώ υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν utf-8, ελάχιστοι υποστηρίζουν ανάγνωση - εγγραφή αρχείων encoded κατά iso-8859-xx

Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, οι DreamWeaver MX 2004 και EmEditor, διαβάζουν και αποθηκεύουν σωστά το 'A, αφού υποστηρίζουν αμιγώς το 8859-7.

Δουλεύουν και κάποιοι άλλοι, όπως Komodo, Zend studio αλλά παρουσιάζουν κάποια άλλα προβλήματα με τα Ελληνικά.

Δυστυχώς το αγαπημένο μου tool, ο UltraEdit 11 δεν υποστηρίζει το encoding αν και η IDM με διαβεβαίωσε ότι είναι στα άμεσα σχέδιά τους.

Δημοσ.
Στην πραγματικότητα' date=' το πρόβλημα με το τονούμενο Α, δεν είναι ούτε οι browsers ούτε ο server αλλά οι editors.

Ενώ υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν utf-8, ελάχιστοι υποστηρίζουν ανάγνωση - εγγραφή αρχείων encoded κατά [b']iso-8859-xx[/b]

Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, οι DreamWeaver MX 2004 και EmEditor, διαβάζουν και αποθηκεύουν σωστά το 'A, αφού υποστηρίζουν αμιγώς το 8859-7.

Μπορείς να μας πεις ποιές είναι αυτές οι ρυθμίσεις στο Dreamweaver2004?

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Ειδικά το Dreamweaver MX/2004 δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη ρύθμιση πέραν του γνωστού Default Encoding: Ελληνική ISO και ενεργοποιημένο το επόμενο checkbox ("Use when opening existing files...").

Η δεύτερη επιλογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αν χρησιμοποιείς το DW για παράδειγμα σαν PHP editor. Τα PHP αρχεία κώδικα δεν περιέχουν encoding tags οπότε το τσεκάρεις αυτό και δουλεύει πάντα σε iso-8859-7.

Το καλό είναι ότι το DW όπως και ο EMeditor, υποστηρίζουν εγγενώς το translation ANSI (1253) <-> ISO οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το 'A αφού πλέον αυτό γίνεται map στο 0xB6 που είναι και το σωστό, αντί του 0xA2 που είναι στο ANSI και εμφανίζεται σαν κουτάκι.

Δημοσ.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να υποστηρίζουν ISO tables, όλοι οι editors. Τα τελευταία χρόνια τους έπιασε μανία με το Unicode και ξέχασαν όλα τα υπόλοιπα encodings.

BTW συχαίνομαι να χρησιμοποιώ ολόκληρο το τέρας το Dreamweaver για PHP editing αλλά ούτε ο UltraEdit ούτε ο MultiEdit που είναι τα βασικά εργαλεία μου, υποστηρίζουν ακόμα iso-8859-7.

Δημοσ.

Πω πω τόσες παρατηρήσεις για μια τόσο μικρή παράγραφο που έγραψα δεν έχω ξαναπάρει!!!

Λοιπόν:

και αν δεν πιανει το autodetect, εχει bug ο browser. να τον πατσάρουν/αλλαξουν

και επίσης

Δεν υπάρχει server που να μη στέλνει σωστά το charset. Αν συμβαίνει αυτό, δε στέλνει καθόλου τη σελίδα(!), αφού ο ορισμός για τον οποίο μιλάει και ο random, είναι ο ορισμός που γίνεται από τον σχεδιαστή της web σελίδας, και βρίσκεται *μέσα* στο .html αρχείο.

Καταρχάς όταν φτιάχνω ιστοσελίδες θέλω να είμαι εντάξει απέναντι στον πελάτη και να παίζει σε όσο δυνατόν περισσότερους browsers, και όχι να είμαι εντάξει απέναντι στα πρωτόκολλα ή στις απαιτήσεις από τα διάφορα λογισμικά. Αν δεν παίζει ο browser και υπάρχει workaround το βάζω, δεν απαιτώ από τους χρήστες να αλλάξουν browser για να δουν την σελίδα μου.

Κατά δεύτερο δεν μιλούσα για εσφαλμένους HTML headers αλλά για HTTP headers (για να μην αναφερθώ στα υπόλοιπα πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά κατά το autodetection). Όσοι δεν καταλαβαίνουν την διαφορά ας διαβάσουν:

http://www.w3.org/International/questions/qa-headers-charset

Σε κάθε περίπτωση αυτό που μετράει είναι αν οι χρήστες έχουν καρφωμένο το charset ή ενεργοποιημένο το autodetection. Αν έστω και το 10-20% των χρηστών έχει καρφωμένο charset, τότε θεωρώ υποχρέωση προς τον πελάτη να δουν κι αυτοί σωστά την ιστοσελίδα. Καλά αυτό είναι υποκειμενικό, ο κάθε επαγγελματίας web developer έχει τους δικούς του κώδικες.

Άσχετο: για το Windows-1253 δεν ξέρω (το πρωτοείδα στα windows 95), αλλά το iso8859-7 (ELOT928) υπάρχει από το 1986. Όσο για τα encodings, οι programmers τουλάχιστον βαδίζουν προς Unicode/UTF-8, όχι προς iso8857-x... Απλά το κακό με αυτά στο web είναι ότι σχεδόν διπλασιάζουν το μέγεθος της σελίδας...

Anyway, πολύς ντόρος για ένα γραμματάκι...

Δημοσ.
οι programmers τουλάχιστον βαδίζουν προς Unicode/UTF-8, όχι προς iso8857-x...

Καλά θα ήταν αλλά πέραν του διπλάσιου μεγέθους, η MySQL και η PHP έχουν αρκετά μικρά ή και μεγάλα προβλήματα με αυτό ακόμα.

Μέχρι να στρώσουν τα πράγματα και να βελτιωθεί το bandwidth στην Ελλάδα (απίθανο αλλά ίσως), δεν προβλέπω και ιδιαίτερη αποδοχή του UTF8 από τα δικά μας sites.

Είδωμεν...

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ όλους για τις χρήσιμες πληροφορίες. Όπως πάντα μου άρεσε το flame war που ξεκίνησε... όπως λέει το σπουργίτι "Άλλα ρωτάς, άλλα μαθαίνεις"

Πληροφοριακά: Η λύση που κατέληξα ήταν να αγοράσω το EMeditor που προτείνει ο Inray παραπάνω, και να μπορώ έτσι να αποθηκεύω το κείμενο σε ότι encoding θέλω...

BTW: το όλο θέμα έγινε για το "Ά" στο "Άλλες πληροφορίες" στην http://www.pavlakisdolci.gr

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...