Προς το περιεχόμενο

Περί 5:4 και 4:3

Mesqal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια χαρά σε όλους. Μπορείτε να μου λύσετε μια απορία μου με βασανίζει καιρό τώρα :confused:(και με αποτρέπει να επενδύσω σε καινούργια οθόνη LCD; (Έχω μείνει στις 15΄!). Γιατί όλες οι 17, 18, 18,1 και 19αρες TFT βγαίνουν σε φόρμα 5:4 (1280x1024) και όχι 4:3 (1280x960); Τώρα θα μου πείτε και τι έγινε, σε χαλάνε τα επιπλέον 81920 pixels; (νομίζω τόσα είναι). Και απάντω εγώ: Εδώ και καιρό υπάρχει αυτή η τάση του W i d e : Oι μεγάλες τηλεοράσεις σχεδόν μόνο σε 16:9 έρχονται, τα λάπτοπ με 16:9 οθόνες βγαίνουν, οι ταινίες DVD ακόμα ποιο w i d e 2.35:1! Ακόμα και το PSP κι΄αυτό w i d e. Ύστέρα απο αυτά και άλλα πολλά αντε τώρα να κάτσεις μπροστά στην καινούργια σου 19αρα TFT που θα σου φάινετα σαν τετραγωνισμένη :shock:που λέει ο λόγος. Ας έβγαινε και σε 4:3, δεν καταλαβαίνω γιατί που ελιναι το πρόβλημα. Δυστηχώς οι 20 και άνω, αν και δεν είναι πλέον πολύ ακριβές, (όπως και οι 23αρες w i d e) αποκλείονται προς το παρόν λόγω χρόνου απόκρισης ή μάλλον μη απόκρισης! Τελίκα με βλέπω να τα σκάω και καμία PLASMA φτηνή απο τα Carrrefur! Έστω και 640χ480! Tώρα που βγαίνει και το motogp 3 μια χάρα θά΄ναι! :-PΠεριμένω να ακόυσω καμια άποψη -λιγότερο w i d e- μπάς και ξεστραβωθώ :rolleyes: λίγο!

Δημοσ.

Den nomizo oti vgainoun se 5:4. Kai autes 4:3 einai (oi TFT pou les) aplos oi analyseis den einai 1:1 se sxesi me tin othoni. Kai mia crt na pareis 19' kai na tis valeis 1280x1024 den tha tin kaneis wide. 2 tina mporei na symboun: Sto desktop pou xrisimopoiei eikonitses gia ta koumpia opos to start kai tis mpares sta parathyra, auta tha fainontai kaos pio "plakoutsota". Gia tainies klp eite tha fainontai kanonika opos se kathe alli analysi me native 4:3 (px 1280x960) me sosto aspect ratio kai filtering gia na "aplosei" tin idia eikona se perissotera pixels, eite tha vlepeis maures mpares pano kai kato kai to aspect ratio tha exei xalasei alafros (pio plakoutsota pali)

oso gia tin tasi tou wide... makari na min ypirxe. Pote den to sympathisa alla ap'oti fainetai exei epivlethei se olous mas kai se kana xrono den tha vriskeis 4:3 othoni.

Δημοσ.

Κι όμως οι 17-19" TFT έχουν λόγο 5:4 και τα pixel τους είναι τετράγωνα. Όμως αυτό δεν είναι λόγος για να μην πάρεις μια τέτοια οθόνη. Άλλωστε η διαφορά από το 4:3 είναι μικρή και στο desktop θα δουλεύεις στα 1280x1024 οπότε δε θα βλέπεις τίποτα παραμορφωμένο. Όσο για τα παιχνίδια, πολλά παίζουν σε 1280x1024 οπότε πάλι όλα θα φαίνονται κανονικά και σχεδόν όλα στα 1280x960 όπου η οθόνη δε κάνει strech και βλέπεις δυο μικρές μαύρες μπάρες πάνω και κάτω.

Δημοσ.

To wide προτιμάται γιατί έχει να κάνει με την συμπεριφορά του ματιού του ανθρώπου. Έτσι όπως αν κάτσεις μπροστά στο κινηματογράφο ζαλίζεσαι (ο περισσότερος κόσμος, εγώ είμαι ψυχάκιας :)) με το να γυρίζεις τις κόρες σου δεξιά αριστερά να βλέπεις όλη την οθόνη - γιατί ήδη κοιτάς με γωνία προς τα πάνω, έτσι και σε οποιαδήποτε περίπτωση, όταν έχουμε να κάνουμε με μεγάλη οθόνη βολεύει η οπτική του "πλάνου" (ορίζοντα, αν προτιμάς).

Προσωπικά, και εμένα μου τη σπάει το wide, ανέφερα ήδη γιατί, αλλά δεν μπορείς να παλέψεις με το trend...

Η συμβουλή μου: οποιοσδήποτε την ψάχνει τόσο πολύ με ένα θέμα, καλά θα κάνει να την ψάξει και περισσότερο και να κάνει υπομονή και να πάρει κάτι που θα ικανοποιεί αυτόν με τα πρότυπα που έχει. Την αγορά την ξέρεις, τα γούστα σου τα ξέρεις, περιμένεις από κάποιον να σου πει "για να ικανοποιήσεις το ""ψώνιο"" σου με τις οθόνες, πάρε την πιο ακριβή που μπορεις" ?

Σημειωτέον, το "ψώνιο" το αναφέρω ως θετικό, και όχι για να χλευάσω. Στο ίδιο καζάνι βράζουμε, αλλά εγώ θα ικανοποιηθώ με projector-α.... :)

Για τις καλές λύσεις, έχει ένα πολύ καλό review μιας 19άρας εδώ στo forum, με ακόμα πιο ενδιαφέροντα follow-up posts...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...