axaiosgr Δημοσ. 1 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2005 Αποφασίσαμε με κάτι παιδιά να κάνουμε την δική μας (φοιτητική) εταιρεία προγραμματισμού. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράσουμε τα εργαλεία προγραμματισμού που θα χρησιμοποιούμε. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να τα χρησιμοποιούμε σπασμένα... Ή και σαν φοιτητής εγώ μπορώ να πάρω νόμιμα τα προγράμματα της Microsoft από το MSDN. Έχω όμως δικαίωμα να αναπτύξω software με αυτά και μετά να το πουλήσω? Αν όχι τότε απλά μας μένει να στραφούμε σε open source εργαλεία. Κυρίως με ενδιαφέρει αν γίνεται κάποιος έλεγχος για αυτά.
eurander Δημοσ. 1 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2005 Η εταιρια θα ειναι κανονικη εταιρια με λογιστικα βιβλια, γραφεια κλπ;
HaPagan Δημοσ. 2 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 2 Μαρτίου 2005 Υποτίθεται ότι αν χρησιμοποιήσετε εμπορικά προγραμματιστικά πακέτα τα οποία δεν έχετε αποκτήσει με έννομο τρόπο τότε δεν θα μπορείτε να πουλήσετε τα προγράμματα που θα έχετε δημιουργήσει . Αυτό το πρόβλημα όμως λύνετε εύκολα αν σκεφτείς ότι κυκλοφορούν πολλοί editors - compilers οι οποίοι είναι πολύ δυνατοί και προπάντων ελεύθεροι !
axaiosgr Δημοσ. 2 Μαρτίου 2005 Μέλος Δημοσ. 2 Μαρτίου 2005 Λοιπόν παιδιά. Το αν η εταιρεία θα είναι δηλωμένη κανονίκα με ΤΕΒΕ κτλ. είναι υπο συζήτηση. Από λίγο ψάξιμο που έκανε ένας από μας βρήκε ότι μια ασφαλιστική δικλείδα είναι να δηλωθεί η εταιρεία ως εταιρεία ενός ατόμου. Οι υπόλοιποι ουσιαστικά θα εργάζονται αλλά δεν θα φαίνονται στη φορολογική δήλωση. Επίσης σαν χώρος της εταιρείας θα δηλωθεί η κατοικία του ενός. Έτσι ελαχιστοποιούνται οι καταβολές στο ΤΕΒΕ. Τώρα όσο αφορά το θέμα λογισμικό ανάπτυξης πήγα σήμερα από το MSDN στη σχολή μου και ρώτησα και μου είπαν ότι όντως δεν επιτρέπεται να πουλήσεις προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί με λογισμικό που μας χορηγήθηκε από το MSDN. Η μόνη ανεπίσημη λύση για να μην αναγκαστείς να το αγοράσεις είναι να μην κόβεις αποδείξεις στους πελάτες σου.
alkisg Δημοσ. 3 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2005 Πάντως εμένα το επιχείρημά μου σ' αυτήν την περίπτωση είναι "το έστειλα σε κάποιον φίλο μου που το έχει αγορασμένο και μου το έκανε compile". Μπορεί να αντικρουστεί αυτό? Δεν είδα πουθενά στην άδεια χρήσης ότι μας απαγορεύει να κάνουμε compile projects άλλων... Π.χ. φανταστείτε να έχετε τον Acrobat και να σας απαγορεύουν να μετατρέψετε σε .pdf ένα .doc φίλου σας...
random Δημοσ. 3 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2005 axaiosgr, έχετε φτιάξει τίποτα ή ειστε ακόμα στα "εχω μια καλη ιδέα, πλάκα θα χε να το κάνουμε, και να βγαλουμε και κανα φράγκο..." ? Να φτιάξει ενα "πρόγραμμα", μπορεί και ενα μωρό. Το να κάνει κάτι χρήσιμο, χωρις απιστευτα bugs ή παραλείψεις θέλει λιγη προσπάθεια. Το να κάνει κατι διαφορετικό ή καλύτερα ή ταχύτερα απο μια ηδη υπάρχουσα εφαρμογή που μπορεις να βρείς τσάμπα ή παμφθηνα στο ιντερνετ ειναι περισσότερο δύσκολο. Το να βγάλεις και λεφτα απο αυτό ειναι το πλέον δύσκολο (προωθηση, διανομή, υποστήριξη). θα έλεγα να κοιτάξεις ολα τα παραπάνω, και αν τα έχεις καλυμένα, τότε ασχολήσου και με το αν τα -τυχόν- έσοδα, θα ειναι νόμιμα (δικαιωματα εργαλειων, φορολογια εσοδων, ασφαλιση εργαζομένων). Να βάλει ενας απο την ομάδα το κεφάλι του στο ντορβά του ΤΕΒΕ (που πληρώνεις βγάλεις - δε βγάλεις), και να πληρωσετε κάμποσα (πολλά) χρηματα για το Visual studio, και τις δηλωσεις στην εφορία, χωρις να εχεις κατι χειροπιαστο στα χέρια σου δε το βλέπω λογικό. Αν ειμουν στη θεση σου, θα εκανα πρωτα ολο το σχεδιασμο, υλοποιηση της ιδεας, και θα το εβγαζα στο ιντερνετ. μπορεις να διαλέξεις τα μοντέλα open source, freeware (βγαζεις τις πρωτες εκδόσεις δωρεάν, και οι χρήστες παίζουν το ρόλο debuggers, οταν γινεις stable, βγαζεις την εκδοση "pro" και χαρατσώνεις :wink: ), shareware, commercial . Για να εισπράτεις υπάρχει το paypal και το Fleamarket. **** εκτός αν... δεν εμπιστεύεστε μεταξύ σας, και φοβάσαι μην πάρει ενας απο την ομάδα τον κώδικα, και τον κατοχυρώσει για δικό του. Για το κοπυραιτ, η μονη διασφάλιση ,ειναι να ειναι ιδιοκτησια μιας εταιρειας στην οποια ειστε ολοι μέτοχοι (και οχι ενας, και οι άλλοι εικονικοι υπάλληλοι). **** ε... και αμα το δεις όι πελάτες να γίνονται ... αναρίθμητοι τράβα τότε στην εφορία για έναρξη επαγγέλματος, μη σου την πέσει ο Μάκης και θα σε ρωτάνε που βρήκες τη Ρολς, και τη βίλα με πισίνα στην Εκάλη, ενω δηλώνεις ανεπάγγελτος
axaiosgr Δημοσ. 3 Μαρτίου 2005 Μέλος Δημοσ. 3 Μαρτίου 2005 Ε σαφώς δε πρόκειται να γίνει κάτι βιαστικά. Απλώς θέλουμε να δούμε αν θα μπορόυσε όντως να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο,να συμφωνήσουμε στο τι εργαλεία θα χρησιμοποιήσουμε και να επικεντρωθούμε τους επόμενους μήνες σ' αυτά. Προγράμματα έχουμε κάνει όλοι μας αν και δεν ήμασταν μωρα... Talking Όλοι μαζί όχι. Και αυτό μένει να κάνουμε. Για εργαλεία πάντως κατέληξα σε JAVA και mySQL. Open source και δωρεάν. Ότι πρέπει για αρχή.Θέλω τις προτάσεις σας για εργαλεία ή γλώσσες ανάπτυξης ιστιοσελίδων. Και μη μου πει κανείς Frontpage! Όσο το δυνατόν φθηνότερα εργαλεία έως δωρεάν και μιλάω για επαγγελματικές ιστιοσελίδες...
hybrid Δημοσ. 3 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2005 Αρχικά παιδιά αν σκέφτεστε να κάνετε κάτι σοβαρό πρέπει να κάνετε έναρξη επαγγέλματος στην εφορία. Φυσικά η καλύτερη λύση είναι να αποφασίσετε να κάνετε την έναρξη στο όνομα ενός ατόμου απο την παρέα σας όπως είπε παραπάνω ένας φίλος poster. Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις τα ασφαλιστικά ταμεία (βλέπε ΤΕΒΕ) περιμένουν στην γωνία, μία λύση (αν αυτό είναι εφικτό) είναι να δηλώσετε ως έδρα της ατομικής επιχείρησης κάποια κοινότητα και όχι μια μεγάλη πόλη. Σε αυτή την περίπτωση γλιτώνετε τις καταβολές στο ΤΕΒΕ για διάστημα 3 χρόνων (μετά βλέπετε..!). Θα χρειαστείτε κάποιο άτομο να κρατάει τα βιβλία του κώδικα βιβλίων που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία. Στην αρχή καλό είναι να το κάνει κάποιος απο εσάς για να μπείτε και στο κλίμα της αγοράς. Τώρα για το software και τις νόμιμες άδειες σε καμμία περίπτωση δε συμβουλέυω να χρησιμοποιήσετε freeware προγράμματα. Αφού ξεκινάτε και έχετε όραμα κλπ πρέπει να κάνετε μια επένδυση. Η αγορά ενός πακέτου για ανάπτυξη λογισμικού είναι μια τέτοια επένδυση και είναι must. (Φυσικά υπάρχουν παααααρα πολλά tips και τρύπες και αρχίζουν να φαίνονται όσο προχωράει και αναπτύσσεται μια επιχείρηση.. Αλλά ξεκινήστε νόμιμα και καθαρά και μετά καθώς αποκτάται εμπειρίες κλπ βλέπετε..)
random Δημοσ. 4 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2005 Αφου δεν εχετε κατι συγκεκριμενο σχεδιασμένο, τι σας απασχολουν τα εργαλεια τοσο? ειτε ξεκινας να φτιαξεις ενα πακετο (πχ. ενα utility, ενα αντιβαιρους, ενα συστημα σαν το vbuletin) με την αυτοπεποίθιση οτι εγω θα το κανω καλυτερα απο τα υπάρχοντα, και οποιος θελει το αγοραζει.. είτε στήνεις την εταιρεία, και προσφέρεσαι σε οποιον θελει να του κανεις customιές. οτι σου ζητήσει, εφ όσον ειναι μεσα στις δυνατότητες σου. Στην 1η περιπτωση, τα εργαλεια εξαρτώνται απο το περιβαλλον της εφαρμογής, πιστευω. πχ. εγω -γνωμη μου- δεν θα ξεκινουσα μια εφαρμογη για win desktop σε java, οσο τσαμπα και να ειναι, καλυτερα να πληρώσω για vb ή delphi παρα να ξανα-εφεύρω τον τροχό. ή για ενα utility που θα ενδιέφερε πολυ τους network admins, δεν θα διαλεγα VB, οσο ευκολη και να ειναι, αφου θα εχανα ολους τους linuxades. Στη 2η περιπτωση, πολλα εξαρτωνται απο τον πελάτη. αμα θελει ο αλλος ενα site με μια database, θα του πεις... εμεις ξερουμε Asp, και μας βολευει πολυ ο sql server? και που ξερεις αν ο πελάτης ειναι διαθετιμενος να πληρωσει τις αδειες χρήσης windows server, ms-sql, vstudio. θα σου πει βαλε php, linux να τη βγαλουμε στο "τσαμπα" (τροπος του λεγειν). Mετα μπορει να πεσεις σε πελάτη που ήδη εχει εφαρμογές/υποδομη Ms ή Oracle και δεν το συζηταει να μπλεξει με αλλες τεχνολογιες. οι εφαρμογές internet, δεν ειναι δα πυρηνική φυσική. μπορεις να ασχολησαι με όλα. Ενα που θυμηθικα, ξερεις οτι πολλες φορές, οταν μιλαμε για custom εφαρμογη κατοπιν παραγγελίας, την αδεια χρησης των developer tools την πληρώνει ο πελάτης? παίρνει ο άλλος μια εφαρμογή desktop ή web/asp, βαση ms-sql. Θα πάρει και ενα πακετο v.studio, και με αυτο θα του την φτιάξεις. φυσικα το κραταει το πακέτο για χρηση των υπαλλήλων του, και οποτε χρειαστει μια αναβαθμιση, ενα debug, θα γινει με αυτα τα εργαλεια. και τα πακετα "για developers" ειναι πολυ φτηνοτερα, ή και δωρεάν. Ενω οι αδειες για εταιρειες, ειναι πολυ ακριβότερα. Εταιρείες εννοώ τους χρήστες του software που παράχθηκε με το πακέτο, οχι τις εταιρειες παραγωγης s/w. Οσο για τα "freeware" η σοβαρότητα εξαρτάται σε ποια τεχνολογία αναφέρεσε. Για java δεν υπαρχει κανενας λογος να τα σκασεις σε commercial πακετα, οταν υπάρχουν netbeans, eclipse. Για web, οτι κανει η asp, το κανεις και με php, java. Για win32, .NET και βάσεις δεδομένων, πράγματι το δωρεάν δεν εχει το ιδιο βάρος, με microsoft και oracle. A.., και αν διαβάσεις τα ψιλα γράμματα στο licence της mysql, δεν λένε ακριβώς "freeware".
axaiosgr Δημοσ. 4 Μαρτίου 2005 Μέλος Δημοσ. 4 Μαρτίου 2005 Όσον αφορά τη mysql το έψαξα και όντως δεν είναι εντελώς ''τζάμπα''...Τζάμπα είναι μόνο αν διαθέσεις το πρόγραμμα που έκανες και διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων ως open source. Το ερώτημα τώρα είναι: Για να θεωρείται το πρόγραμμα μου open source πρέπει να διαθέσω τον κώδικα του στο internet ή ας πούμε μπορώ απλά να το μοιράζω σε CD. Δηλαδή πότε θεωρούμε ένα πρόγραμμα open source? Αν όμως δεν είναι open source το πρόγραμμα που έκανες για την mysql τότε εκεί πληρώνεις αλλά ομολογώ ότι εκείνο το σημείο με μπέρδεψε. Τι δικαιώματα δηλαδή πληρώνεις? Μιλάμε για customιές στην αρχή.Ο λόγος που διαλέξαμε java και mysql είναι, πέρα από το δωρεάν του πράγματος, ότι ο κώδικας είναι portable (κάποιος μιλησε για linuxάδες) και δε θα είναι πρόβλημα η μεταφορά από το ένα λειτουργικό στο άλλο. H java χρησημοποιείται και στο internet και επίσης και στα κινητά! Με λίγα λόγια παντού... Μετά θα μπορούμε άνετα να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς. Όπως είπα είμαστε φοιτητές και τώρα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον. Στο κάτω κάτω καλύτερα να ξέρεις μια γλώσσα καλά παρά πολλές και αχταρμά. Στην παρούσα φάση random αμφιβάλω αν θα βρεθεί εταιρεία να μας πληρώσει ένα visual studio όταν αυτό ξεκινάει από τα 1700 και φτάνει τα 2500 δολλάρια στη κορυφαία έκδοση! Δεν κατάλαβα τι εννοείς όταν λες ότι τα πακετα "για developers" ειναι πολύ φτηνότερα, ή και δωρεάν. Ενω οι αδειες για εταιρειες, ειναι πολυ ακριβότερα. ???
Slammer Δημοσ. 4 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2005 Καθε προγραμμα εχει μιά άδεια χρήσης, ακομα και τα free. Tα περισσότερα διανέμονται με GPL ή LGPL. Απο πλευράς διανομής δεν έχεις πρόβλημα. Και στις δυο περιπτώσεις μπορείς να ζητάς αμοιβή όταν προσφέρεις μια λύση βασισμένη σε τέτοιο κώδικα κρατώντας πάντα τα gredits για τους αρχικούς δημιουργούς. (γράφεις δηλαδή ότι "Το λογισμικό αυτο χρησιμοποιεί κωδικα του ταδε, του ταδε κλπ"...) Οσον αφορά τωρα, αν το δικό σου πρόγραμμα θα πρέπει να είναι και αυτό open source, η απάντηση ειναι ότι εξαρτάται από την άδεια και από το είδος του προγράμματος. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις και να κλείσεις, ενα πρόγραμμα που διανέμεται ως GPL αλλάζοντας 5, 10 γραμμές και εμφανίζοντας το ως "μη ελευθερο" λογισμικό. Αν η άδεια του ειναι LGPL τοτε μπορείς να το κανεις. Αυτά αφορούν τροποποιημένα προγράμματα, υπαρχόντων προγραμμάτων. Οσον αφορά τα εργαλεία, εκει δεν υπάρχει περιορισμός. Προφανώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις gcc (τον free C Compiler) για να δημιουργήσεις κάτι δικό σου το οποίο θα εκμεταλλεύεσαι και ΔΕΝ θα δίνεις τον κωδικα του.
eurander Δημοσ. 4 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2005 Πάντως εμένα το επιχείρημά μου σ' αυτήν την περίπτωση είναι"το έστειλα σε κάποιον φίλο μου που το έχει αγορασμένο και μου το έκανε compile". Μπορεί να αντικρουστεί αυτό? Δεν είδα πουθενά στην άδεια χρήσης ότι μας απαγορεύει να κάνουμε compile projects άλλων... Π.χ. φανταστείτε να έχετε τον Acrobat και να σας απαγορεύουν να μετατρέψετε σε .pdf ένα .doc φίλου σας... Νομιζω πως σε οποιοδηποτε δικαστηριο, τετοιο επιχειρημα δεν πιανει απο μονο του. Πρεπει να εχεις και τον ικανο δικηγορο να το αποδειξει. Γενικα σε τετοιες περιπτωσεις, οπου δεν υπαρχουν αδιαμφησβητητα στοιχεια ουτε για τη μια ουτε για την αλλη θεση, νομιζω πως κερδιζει ο καλυτερος δικηγορος.
Leandro Δημοσ. 8 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2005 Vasika enas kalos kanonas einai, an vgazeis lefta me to programma pou tha xrisimopoieis prepei na to exeis agorasmeno.
Cue Δημοσ. 8 Μαρτίου 2005 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2005 Σωστός ο random σε όσα είπε! Μου άρεσε ιδιαίτερα το παρακάτω... (βγαζεις τις πρωτες εκδόσεις δωρεάν, και οι χρήστες παίζουν το ρόλο debuggers, οταν γινεις stable, βγαζεις την εκδοση "pro" και χαρατσώνεις :wink: ) Χαχα! Κάτι μου θυμίζει αυτό... axaiosgr, διάβασα όλα τα posts σου ένα ένα προσεκτικά. Δε θέλω να σε απογοητεύσω αλλά πιστεύω πως δε χρειάζεται να σκέφτεστε από τώρα για το τι εταιρία θα ανοίξετε και πως θα τα βγάλετε πέρα. Διακρίνω μία ημιμάθεια (η οποία είναι χειρότερη από την αμάθεια) και πολλές ασάφειες στο λόγο σου σε διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με τον χώρο της Πληροφορικής, που δείχνουν ότι δεν έχεις κατανοήσει ακόμα βασικά πράγματα ώστε να ανοίξεις μία εταιρία. Προσωπική άποψη, βρείτε μια ιδέα (δε χρειάζεται να είναι καινοτομική) υλοποιήστε την in house και εντελώς μεταξύ σας. 1. Έτσι δείχνετε δείγμα της δουλειάς σας και διαφημιζόσαστε 2. Δε χάνετε χρήματα 3. Βλέπετε αν μπορείτε να δουλέψετε σαν ομάδα 4. Αντιμετωπίζετε τα προβλήματα (τεχνικά και μή) χωρίς να έχετε το άγχος του πελάτη Εφόσον βλέπετε ότι όλα πάνε κατευχήν, κάνετε και μία έναρξη! Φυσικά στην Ελλάδα βρισκόμαστε και είμαι σίγουρος πως και τώρα να ξεκινήσεις την άκρη θα την βγάλεις, απλά πιστεύω ότι θα χειροτερεύουν τα πράγματα όσο προχωράτε. Περισσότερα για το τι εστί OpenSource
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.