Προς το περιεχόμενο

Windows vs Linux

manosloumb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Η σειρά 2000/ΧP είναι σταθερότατη.

Στη δουλειά μου έχουμε όλα τα λειτουργικά εκτός από MacOS και OS/2. Το μόνο μηχάνημα που πρέπει να φάει restart κάθε δύο μέρες (τουλάχιστον), αν δε φάω πρωτα κανένα reboot στη μάπα ... είναι το Windows και ένα AIX 5.2 που πεθαίνει όταν μείνει από μνήμη. Όλα τα άλλα δουλεύουν μήνες χωρίς restart. Τα περισσότερα είναι Linux. Το χειρότερο που συμβαίνει είναι να σπάει ο X-server (η να κολλάει) και με ένα Ctrl-Alt_Backspace όλα στρώνουν...

• Απαντ. 64
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Το μόνο μηχάνημα που πρέπει να φάει restart κάθε δύο μέρες (τουλάχιστον), αν δε φάω πρωτα κανένα reboot στη μάπα ... είναι το Windows
Windows XP? 2000? 2003? τι software τρέχει πάνω του και για ποιό λόγο ακριβώς κάνει reboot?
Δημοσ.

An gnwriza to logo file dp1975 9a to eixa dior9wsei kiolas :). To megalutero problhma sta Windows einai oti duskola briskeis kai ti sunebh .... Sta logs de grafetai tipota. To mhxanhma einai Windows XP SP1, Pentium 4 3,06HT, 2GB RAM (alla kai sta 2000 sumbainoun analoga pragmata). H monh suskeuh epanw tou energopoihmenh einai to pontiki kai to plhktrologio. Oles oi 9ures (USB, COM) kai perifereiaka ths mhtrikhs (RAID, floppies, sound) einai apanergopoihmenes. Opote katalabaineis oti oute drivers/IRQ conflicts uparxoun. Oute einai zorismeno to mhxanhma.

Mporei na mhn kanei reboot aparaithta alla sumperiferetai perierga alles fores (dld to problhma den einai sugkekrimeno). De shkwnontai efarmoges, mperdeuontai ta eikonidia kai alla omorfa ... :)

An mporousa na doulepsw se allo mhxanhma ... 9a hmoun triseutixismenos

Δημοσ.

Δεν νομίζεις tzoykas ότι είναι βεβιασμένο να κρίνεις τη σταθερότητα των windows από 1 μηχάνημα; Πιο πιθανό μου φαίνεται να έχεις κάποιο spyware ή κάποια κακογραμμένη εφαρμογή. Μπορείς να ελέγξεις αν τα components του PC ή ολόκληρο είναι στην hardware compatibility list της microsoft. Αν και λίγο τραβηγμένο για τα ελληνικά δεδομένα το WHCL, αν θες να κάνεις δουλειά με το PC θα έπρεπε να προτιμήσεις κάποιο επώνυμο HP π.χ. Στην προηγούμενη δουλειά μου είχαμε καταφέρει να έχουμε περίπου 400 PCs (μαιμούδες ALTEC και Compaq PIIIs) με XP με το χρήστη χωρίς δικαιώματα local admin (θαύμα) σε ένα ΝΤ Domain και είχαμε ξεχάσει τι σημαίνει crash. ΟΥΤΕ 1 PC δεν χτύπησε error μέσα σε 1 χρόνο που έμεινα εκεί. Κανα-δυο σκληροί μόνο και 1 ανεμιστηράκι CPU. Το είχαμε ρίξει στο R&D...

Δημοσ.

File dimitris_ kala ola auta pou anafereis alla:

1. De krinw mono apo to mhxanhma pou douleuw egw. Ta mona mhxanhmata (gia na balw plh9untiko) pou xreiazontai monima restart einai ta windows.

2. Gnwrizw oles tis apeiles pou dexetai ena mhxanhma se diktuo opws epishs kai to ti mporei na kanei mia kakogrammenh efarmogh. Epeidh den eimai "asxetos" me ta PC, sou anaferw oti to mhxanhma einai se kleisto eswteriko diktuo, MONO gia development kai oudepote eixe epafh me ton e3w kosmo. Epishs oi efarmoges pou exoun egkatasta9ei einai programmata CAD/CAE kai solvers (Oute office den exw ...). Den exoun mpei efarmoges shareware/freeware ektos apo cygwin gia unix shells.

3. Kakogrammenh efarmogh mporei na kanei oti ths katebainei. Auto pou DEN dexomai gia opoiodhpote OS, einai mia kakogrammenh efarmogh na mporei na kanei mp....elo ena leitourgiko susthma. Gia mena auto einai sobarotatos logos ena leitourgiko na 9ewreitai upodeestero.

4. Ta components einai OLA se compatibility lists.

5. H diaxeirhsh swap space kai multi tasking sta windows einai oiktrh ...

Mh fantasteis oti eimai kanenas fanatismenos pou katebainei me pano uper tou Linux stis diadhlwseis :). An kai uposthrizw anoikta thn apopsh oti to Linux einai kalutero leitourgiko apo th bash tou, de diafwnw ka9olou oti exei arketo dromo akoma. Omws gia th sobarh douleia pou kanw egw san programmatisths (sobarh ennowntas oti einai o bioporismos mou) ta windows mou parexoun MONO problhmata kai dustuxws shmantika. Einai fobera ekneuristiko na prepei ka9e fora na kanw restart epeidh kapoios xrhsths ekane remote login kai kremase to leitourgiko... Auta ta pragmata apla de sumbainoun sto Linux ....

Filika

Giwrgos

Δημοσ.
Αν και λίγο τραβηγμένο για τα ελληνικά δεδομένα το WHCL, αν θες να κάνεις δουλειά με το PC θα έπρεπε να προτιμήσεις κάποιο επώνυμο HP

Kai na sumplhrwsw :)

To gegonos oti h M$ eftase to leitourgiko ths ekei pou einai twra, ofeiletai kuriws sto oti mporousan oi xrhstes na xtisoun ena mhxanhma pou DEN htan epwnumo. An oloi eprepe na agorasoun ena HP gia na kanoun asfalws th douleia tous (me kostos 4200$ ekasto), h M$ de 9a eixe ftasei pote edw. Ara 3afnika ta windows apo leitourgiko tou laou ginontai leitourgiko twn etairiwn. Kai mhn 3exname oti o xrhsths pou PLHRWSE (estw kai liga) ta XP Home Edition, APAITEI na douleuei xwris problhmata, me to hardware pou h M$ anaferei ws sumbato ... Kai mh mou peis oti den eixes pote problhmata me WHCL drivers :)

edit: ekana edit thn timh tou HP. Gia na ftia3w ena mhxanhma analogo me kati pou douleuoume twra, prepei na dwsoume 4200$ sthn Amerikh. Pou shmainei gurw sta 5000 Eurw edw. Me tosa lefta omws pairnw duo custom made mhxanhmata xwris to logo ths HP ...

Δημοσ.
File dimitris_ kala ola auta pou anafereis alla:

1. De krinw mono apo to mhxanhma pou douleuw egw. Ta mona mhxanhmata (gia na balw plh9untiko) pou xreiazontai monima restart einai ta windows.

Έχοντας δουλέψει αρκετά και με Linux, έχω τύχει σε περιπτώσεις που τα Χ έτρωγαν τέτοιο κόλλημα που μόνο με restart έπαιζαν. Αυτό δε σημαίνει ότι τα Χ δεν είναι ένα αξιόλογο GUI, απλά -ξαναλέω- ότι όλα τα λειτουργικά είχαν και θα έχουν προβλήματα.

Όσον αφορά την παράξενη συμπεριφορά του ΧΡ σου είναι προφανές -όπως είπε και ο dimitris- ότι την προκαλεί κάποια 3rd party εφαρμογή, αν το h/w είναι ΟΚ.

Δημοσ.

Δε διαφωνώ απλά τα windows έχουν πολλά κουσούρια. Και για κάποιον που τα πληρώνει ... είναι σημαντικά. Να ξαναπώ κάτι: δε δέχομαι ένα λειτουργικό να κρεμάει λόγω εφαρμογής. Ένα σωστό λειτουργικό πρέπει να "καθαρίζει" τα άπλυτα των εφαρμογών.

Δημοσ.
Δε διαφωνώ απλά τα windows έχουν πολλά κουσούρια. Και για κάποιον που τα πληρώνει ... είναι σημαντικά. Να ξαναπώ κάτι: δε δέχομαι ένα λειτουργικό να κρεμάει λόγω εφαρμογής. Ένα σωστό λειτουργικό πρέπει να "καθαρίζει" τα άπλυτα των εφαρμογών.

Tzoykas, όπως καταλαβαίνεις, όταν μπαίνεις σε ένα λειτουργικό όπως τα XP στο παράδειγμά μας, με local admin για να κάνεις install μια εφαρμογή σημαίνει απλά ότι σου ανοίγει τα πόδια και περιμένει να ...πράξεις. Όταν επιτρέπεις σε κάποιο πρόγραμμα να γράψει στο HKLM και στο %windir%, δεν μπορείς να ζητάς τα ρέστα από το λειτουργικό σε περίπτωση δυσλειτουργίας.

Αν "κληρονομήσεις" κανα linux που ο προηγούμενος το είχε πετσοκόψει σαν root θα του γράψεις τίποτα "clean -xvzf laundry" και θα επανέλθει; Έχω δει unices να τραβάνε ηρωικά κουπί 24-7-365 για μια δεκαετία και άλλα που είναι lifetime ελεεινά γιατί ο root τα είχε κάνει ανεπανόρθωτα μαντάρα.

Αναγνωρίζω στη microsoft ότι προσπαθεί να τεστάρει όσο μπορεί κάποια πράγματα πριν τα "σφραγίσει" με κάποιες διαδικασίες WHCL, signed drivers, trusted applications κλπ. Σίγουρα δεν μπορεί να τα προλάβει όλα, και σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να υποβάλλουν τα προιόντα τους σε διαδικασία πιστοποίησης από τη microsoft. Πάντως όσες φορές έχω επικοινωνήσει μ' αυτούς για support έχουν σκιστεί να βοηθήσουν, αν όχι η MS Hellas, κάποιοι πιο εξειδικευμένοι στο εξωτερικό και με θετικά αποτελέσματα. Αφού τα έχεις αγοράσει, ρίξε ένα τηλέφωνο και θα δείς.

Αν η ΗΡ από την άλλη σου πουλάει το workstation σε Χ2 τιμή απ' ότι κοστίζει η ανάλογη μαιμού, το κάνουν όχι μόνο γιατί είναι έξυπνοι και εκμεταλλεύνται το brand name, αλλά επειδή έχουν πληρώσει ανθρωποώρες να δοκιμάσουν το μηχάνημα στις περισσότερες μεγάλες εφαρμογές.

Τέλος πάντων καιρός να αλλάξω topic, χάρηκα για τη γνωριμία.

Δημοσ.
Αν "κληρονομήσεις" κανα linux που ο προηγούμενος το είχε πετσοκόψει σαν root θα του γράψεις τίποτα "clean -xvzf laundry" και θα επανέλθει;

Να γιατί αυτό το τόπικ δε πρόκειται ποτέ να αποτελέσει ουσιαστική συζήτηση :)

No hard feelings.

Δημοσ.
....

3. Kakogrammenh efarmogh mporei na kanei oti ths katebainei. Auto pou DEN dexomai gia opoiodhpote OS' date=' einai mia kakogrammenh efarmogh na mporei na kanei mp....elo ena leitourgiko susthma.

...[/quote']

Ούτε κι εγώ κατεβαίνω με σημαίες στις διαδηλώσεις υπέρ του Linux, αλλά Χρόνια τώρα, περιμένω μια τεκμηριωμένη απάντηση σ' αυτή την παρατήρηση του Γιώργου...

Δημοσ.

Λοιπόν εγώ θα σας πώ ότι ξεκίνησα το ταξίδι στο Linux με RedHat 6.1 , μετά Mandrake, Suse, και όταν πλέον βρήκα μία distro να με "βολεύει" και να "παίζω", βρέθηκε κάποιος GURU με την εξής λογική :

"Aν δε βάλεις Slack ΔΕΝ μπορείς να μιλάς για Linux..." Λογική για κάποιους ολόσωστη...

Όντας περίεργος, όπερ και εγένετο Slackware! Δεν λέω φοβερή εμπειρία να κάτσεις να σετάρεις μόνος σου πάνω από το Manual και τα Howtos, βραδυα αξημέρωτα...compile, κόντρα compile του πυρήνα... Ε τελικά δούλεψε αλλά όχι όπως έπρεπε... Που θέλω να καταλήξω...

Καλό και άγιο το Linux... για server όμως, όπως είπε και ο φίλος dimitris_ 24-7-365, δεν είναι έτοιμο όμως για τον απλό ακόμα και για το μέσο χρήστη.

Στα XP με μερικά next στήνεις τα πάντα χωρίς κόπο αλλά πάντα με το τίμημα της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Είμαι υπέρ του open source αλλά και η κοινότητα του Linux και ειδικά εδώ στην Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερο σεβασμό και διάθεση να βοηθήσει το χρήστη που προσπαθεί και θέλει να δοκιμάσει το Linux. Και δε μιλάω για τα fora (hellug κτλ), αλλά για τους σκλυροπυρινικούς και ορκισμένους εχθρούς των Windows, τους "Guru" που σνομπάρουν οτιδήποτε έχει να κάνει με Fat ή ΝTFS partition και σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με το Linux, γυρνάνε το κεφάλι λες και ρώτησες τον Torvalds.

Και μην μου πείτε ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι γιατί εγώ προσωπικά εχώ συναντήσει αρκετούς...

Δημοσ.

Είμαι ενάμισι χρόνο τώρα σε Linux. Ξεκίνησα απο Mandrake, και το τελαυταίο καιρό πήγα σε Gentoo.

Έχω κρασάρει αρκετές φορές το λειτουργικό κάνοντας λάθος πράγματα σαν root. O απλός χρήστης είναι σχεδόν αδύνατο να ρίξει το σύστημα.

Όσο για τα windows, φανταζομαι ότι ισχύει το ίδιο. Σαν παράδειγμα αναφέρω το πολυτεχνείο που ήμουν. Το ένα υπολογιστικό κέντρο, είχε domain server, μηχανάκια XP σαν clients, και δεν κολούσαν ποτέ, αν εξαιρέσεις μερικά crash στα παιχνίδια (μην μου πείτε ότι τα GLX extensions της nvidia δεν μπορούν να ρίξουν το linux). To άλλο πολύ μικρότερο υπολογιστικό είχε XP workstations με default setup ( δηλαδή admin accounts only) και είναι μπ****λο.

Το σημαντικό πλεονέκτημα του linux κατά την γνώμη μου, είναι η άρτια δομή του στην εύρεση προβλημάτων.

Μερικά χαρακτηριστικά:

-log files , για οτιδήποτε τρέχει μέσα στο pc.

-low-level access στο compile του πυρήνα.

-όλες οι λειτουργίες του λειτουργικού (και το τονίζω όλες) προσβάσιμες ΚΑΙ μέσα από απλό text τέρμιναλ.

-καλύτερα filesystems, ποιό έυκολη η δομή / από τα drive letters.

-απόλυτη ρύθμιση όλων των πλευρών του λειτουργικού.

Μην νομίζετε με τα παραπάνω που είπα είμαι τρελός φαν του terminal. Το όμορφο GUI , είναι κατά την γνώμη μου το πιο σημαντικό πράγμα σε ένα pc. Καταλαβαίνω την ανάγκη του kde-gnome να εισχωρήσει σε ένα κοινό των windows, και πιστεύω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο kde-gnome. Δεν θέλω κόπια του περιβάλλοντος windows, θέλω να εισαχθούν πολλές καινοτομίες στο GUI, και να αναγκάσουν τους άλλους να τρέχουν να αντιγράψουν χαρακτηριστικά. Έχω ακούσει απίστευτες ιδέες σε διάφορα forums, για διάφορα GUI objects αλλά σπάνια τα βλέπω μέσα σε mainstream Window Managers. Ευτυχώς αν εξαιρέσεις τα window managers, gui-toolkits, o κεντρικός πυρήνας προγραμμάτων του linux δεν κωλ*νει να εισάγει καινοτομίες.

Αυτά τα λίγα.

Δημοσ.

San root mporei o ka9enas na crasharei systhma. H diafwnia den einai ekei. H diafwnia einai ti mporei na kanei enas aplos (akoma kai power user) sto susthma. Dustuxws gia ta windows den isxuoun auta pou isxuoun gia to Linux. H kata ta alla polu swsth parathrhsh tou dimitris_ oti an o admin einai asxetos kai exei rhma3ei ena susthma de stekei sthn prokeimenh periptwsh giati o idios admin pou anefera san paradeigma exei sthsei kai ta windows kai ta linux mhxanhmata kai ta Unix. Oute asxetos einai, oute mazoxisths na sthnei ta windows opws na nai kai ta linux swsta. Oute egw eimai mazoxisths na douleuw se windows alla prepei .... Ta problhmata sta windows omws einai para polla kai sto Linux anuparkta.

gerontas, egw na deis posa xronia perimenw :)

manosloumb, se ena server 9eleis gia thn eukolia na exeis timhma thn a3iopistia kai thn asfaleia? :roll: (kai apo pote enas aplos xrhsths 9elei/3erei na sthnei servers?)

Δημοσ.
...se ena server 9eleis gia thn eukolia na exeis timhma thn a3iopistia kai thn asfaleia? :roll: (kai apo pote enas aplos xrhsths 9elei/3erei na sthnei servers?)

:shock: Μάλλον δεν διάβασες καλά τα γραφόμενά μου.

Καλό και άγιο το Linux... για server όμως' date=' όπως είπε και ο φίλος dimitris_ 24-7-365, [b']δεν είναι έτοιμο όμως για τον απλό ακόμα και για το μέσο χρήστη.[/b]

Στα XP με μερικά next στήνεις τα πάντα χωρίς κόπο αλλά πάντα με το τίμημα της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Και εξηγώ ότι το Linux είναι μια χαρά για server και όχι για desktop του απλού ή μέσου χρήστη που αντιθέτως στα XP ένας απλός χρήστης στήνει τα πάντα με λίγα click. Κανείς δεν είπε ότι ο απλός χρήστης θέλει/ξέρει να στήνει servers.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...