Προς το περιεχόμενο

ΠΛΑΙΣΙΟ - Συσκευές εγγραφής - Οπτικά μέσα αποθήκευσης!!

salss

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν εσείς έχετε παρατηρήσει την απόδειξη του Πλαισίου σε περίπτωση που αγοράζετε οπτικά μέσα αποθήκευσης ( CD-R, DVD-R κλπ) αλλά κάπου με μικρά γραμματάκια λέει: *Στο ποσό περιλαμβάνονται πνευματικά δικ/τα της § 3 του άρθρου 18 του Ν. 2121/93 όπως τροποπ. με το άρθρο 14 Ν. 3049/2002 !!!

Δηλαδή μες στην τιμή του προϊόντος περιλαμβάνεται ένα ποσό που πάει σε κάποιον φορέα (IFPI μήπως? δεν είμαι 100% σίγουρος) για πνευματικά δικαιώματα!!! Κι όταν λέμε πνευματικά δικαιώματα φυσικά το μυαλό μας πάει σε δισκογραφικές, τραγουδιστές και κινηματογραφικές εταιρίες!!!! Δηλαδή αν κατάλαβα καλά θεωρούν ότι θα χρησιμοποιήσω το μέσο εγγραφής σώνει και καλά για να γράψω παράνομα τραγούδια και ταινίες και πρέπει με κάποιο τρόπο να αποζημιωθούν? Εγώ αγοράζω στην περίπτωση μου το αποθηκευτικό μέσο μόνο και μόνο για να αποθηκεύσω τις εργασίες μου και επίσης να αποθηκεύσω βίντεο το οποίο τράβηξα ο ίδιος στις διακοπές μου!!!! Με λίγα λόγια αντιμετωπίζομαι σαν κλέφτης αν κατάλαβα καλά!! Είχα ακούσει και παλιότερα για αυτό αλλά από ότι ήξερα είχε κριθεί αντισυνταγματικό και παράνομο!!!

Διορθώστε με αν κάνω κάπου λάθος!

• Members
Δημοσ.

Με μια πρόχειρη αναζήτηση βρήκα αυτό:

Εύλογη αμοιβή σε μέσα οπτικοακουστικής αναπαραγωγής έχει κατοχυρωθεί στην Αυστρία,το Βέλγιο, την Τσεχία, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακια, τη Σλοβενια, την Ισπανία. Εύλογη αμοιβή σε μέσα φωτοτυπικής αναπαραγωγής καθιερώνουν τα άρθρα 42bπαρ. 2 αυστριακού νόμου, 59 βελγικού νόμου, 54 παρ. 1 γερμανικού νόμου, 64 πορτογαλικού νόμου, 25 παρ. 3 ισπανικού νόμου, 26 παρ. 2 βουλγαρικού νόμου, 25 παρ. 1 τσέχικου νόμου, 21 παρ. 1 ουγγρικού νόμου, 20 παρ. 1 πολωνικού νόμου, 109 ρουμανικού νόμου, 21 παρ. 5c σλοβακικού νόμου, 37 παρ. 3 σλοβενικού νόμου. Η γενική ρύθμιση του γερμανικού νόμου καλύπτει κάθε μέσο αναπαραγωγής και βάσει αυτής έχει γίνει δεκτό ότι υπάγονται στη ρύθμισή της τόσο οι σαρωτές, όσο και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (βλ. και S. WINGHART, Kopierverguetung fuer den PC, ZUM 2002 σ. 349 επ.). Αντίστοιχα το άρθρο 18 του ν. 2121/1993 κατοχυρώνει την ελευθερία της αναπαραγωγής για ιδιωτική χρήση (στην έννοια της οποίας δεν περιλαμβάνεται η αναπαραγωγή που πραγματοποιείται στα πλαίσια μιας επιχείρησης ή μιας υπηρεσίας ή ενός οργανισμού παρ. 1) και εφόσον με την αναπαραγωγή αυτή δεν εμποδίζεται η κανονική εκμετάλλευση του έργου και δεν βλάπτονται τα νόμιμα συμφέροντα του δημιουργού (παρ. 2). Ως αντιστάθμισμα προβλέπεται στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου ότι οι πνευματικοί δημιουργοί και οι δικαιούχοι συγγενικών δικαιωμάτων δικαιούνται εύλογη αμοιβή που προσδιορίζεται σε ποσοστό επί των μηχανημάτων, των τεχνικών μέσων και των υλικών φορέων που είναι δυνατό να χρησιμεύσουν για την ιδιωτική αναπαραγωγή πνευματικών έργων. Στην αρχική του μορφή ο νόμος προέβλεπε ενδεικτική αναφορά των μέσων αυτών, όπως με το άρθρο 14 του ν. 3049/2002 η αναφορά είναι πλέον περιοριστική. Στην αρχική επίσης μορφή του το άρθρο 18 προέβλεπε ποσοστό 6% επί των μηχανημάτων και των υλικών φορέων που είναι δυνατό να χρησιμεύσουν για την αναπαραγωγή οπτικοακουστικών έργων, 4% επί των φωτοτυπικών μηχανημάτων και του χαρτιού κατάλληλου για φωτοτυπία και 2% επί των ηλεκτρονικών υπολογιστών. ΄Oπως είχε κριθεί δικαστικώς στην έννοια του ηλεκτρονικού υπολογιστή υπάγονταν όλα τα μηχανήματα και οι υλικοί φορείς που επιτρέπουν την ψηφιακή αναπαραγωγή πνευματικών έργων (όπως η κεντρική μονάδα, οι οθόνες, τα πληκτρολόγια, τα ποντίκια, οι εκτυπωτές, οι σαρωτές, οι δισκέτες - ενδεικτικά: Μον. Πρωτ. Αθ. 3860, 3393, 3394, 4302, 2433 και 5639/2001). Με την ανωτέρω τροποποίηση του νόμου τα ποσοστά παρέμειναν τα ίδια για την αναλογική αναπαραγωγή, για δε την ψηφιακή αναπαραγωγή αναπροσδιορίσθηκαν σε 6% για συσκευές ή εξαρτήματα μη ενσωματωμένα ή ενσωματώσιμα στην κύρια μονάδα ηλεκτρονικών υπολογιστών που λειτουργούν σε συνάρτηση με αυτούς και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την ψηφιακή αντιγραφή ή για την ψηφιακή μετεγγραφή από ή προς αναλογικά μέσα (εξαιρουμένων των εκτυπωτών), μαγνητικές ταινίες ή άλλοι υλικοί φορείς πρόσφοροι για την αναπαραγωγή ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, συμπεριλαμβανομένων των υλικών φορέων ψηφιακής αντιγραφής - όπως CD-RW, CD-R, φορητοί οπτικοί μαγνητικοί δίσκοι χωρητικότητας άνω των 100 εκατομμυρίων ψηφίων (άνω των 100 Mbytes), αποθηκευτικά μέσα/δισκέτες κάτω των 100 εκατομμυρίων ψηφίων (κάτω των 100 Mbytes) και 4% για τους σαρωτές, καταργουμένων όλων των υπολοίπων (CPU, οθόνες, εκτυπωτές κ.λπ.)

Πηγή: http://tosyntagma.ant-sakkoulas.gr/theoria/item.php?id=897

Δημοσ.

Όντως αυτή τη φορά δεν φταίει το Πλαίσιο!! :Ρ

Αυτό ισχύει από όπου και να ψωνίσεις!! Το θέμα είναι ότι είναι σίγουρα παράνομο!! Είχε γίνει ντόρος και πιο παλιά, το διάβαζα και στο RAM χρόνια πριν..

Δεν νομίζω να είναι δυνατόν να σου βάζουν καπέλο για πνευματικά δικαιώματα!!! Εγώ το θέλω για προσωπική χρήση.. πως είναι δυνατόν να πληρώνουμε κάτι τέτοιο? Δεν αντιμετωπιζόμαστε σαν κλέφτες λοιπόν? Και που ξέρει η δισκογραφική πως θα χρησιμοποιώ εγώ το μέσο? Δεν έχει καιδικαίωμανα το ξέρει έτσι κι αλλιώς...Δεν ξέρω αν ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης αυτό!!!!

Edit: ωραίος gsarig!! Μας διαφώτισες πλήρως!! αλλά και πάλι είναι μεγάλη κοροϊδία κατά τη γνώμη μου :-)

Δημοσ.

to 8ema einai oti enw plirwnoume ton foro mas ta prizoune oi diskografikes kai ta studio apo panw!

e oxi kai etsi re paidia!

kai na tous ta skame kai na lene kleftes!

min 8eloune kai tin pita olokliri kai ton skilo xortato!

:evil: :twisted:

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
omoiws : ara kai ta arxeia pou exw sta diskakia einai ...copyrighted efoson exoume plhrwsei foro!! exw adiko?

Νομίζω ότι δεν είναι έτσι, δυστυχώς.

Ναι μεν μπορεί τα τραγούδια να είναι με αυτόν τον τρόπο νόμιμα αλλά εκεί που πατάνε είναι στον τρόπο απόκτησης τους.

Δηλαδή εφόσον το κατέβασμα από το ίντερνετ και η διακίνηση θεωρούνται παράνομα άρα τα τραγούδια αυτά αποκτήθηκαν με μή νόμιμα μέσα...

Έχει πολλά πλοκάμια το κύκλωμα να σε τυλίξει δυστυχώς.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...