Προς το περιεχόμενο

Κανένας με Laptop Evo N1020v? Βοήθεια!!!

alkisg

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μετά από ατελείωτες δοκιμές, αλλαγές δίσκων και εγκαταστάσεις Windows το συμπέρασμα είναι ότι στο laptop μου ο δίσκος διαβάζει γρήγορα αλλά γράφει πολύ αργά.

Please όποιος έχει το ίδιο φορητό να τρέξει κάποιο πρόγραμμα μέτρησης της ταχύτητας του δίσκου, για να δούμε αν αυτό το κάνει σε όλα τα Evo (οπότε παραπονιόμαστε στην hp για BIOS update) ή μόνο στο δικό μου (οπότε απλά το στέλνω για αλλαγή μητρικής).

Συγκεκριμένα έτρεξα το Sandra 2005, αλλά με οποιοδήποτε πρόγραμμα η διαφορά θα φανεί:

Benchmark Breakdown

Buffered Read : 25 MB/s

Sequential Read : 25 MB/s

Random Read : 19 MB/s

Buffered Write : 9 MB/s

Sequential Write : 9 MB/s

Random Write : 9 MB/s

Average Access Time : 11 ms (estimated)

Δηλαδή 2.5 φορές πιο αργό write απ' ότι read. Έκανα άπειρες δοκιμές, δεν είναι πρόβλημα δίσκου ή εγκατάστασης των windows.

Help! Τρέξτε κάποιο πρόγραμμα και κάντε post τα αποτελέσματα!

Δημοσ.

Αμέ!!! Ίσα ίσα αφού το δικό σου είναι υποτίθεται και παλιότερο, αν δεν έχει πρόβλημα, δεν μπορούν μετά να μου πουν ότι "είναι έτσι σχεδιασμένο" το δικό μου που είναι πιο καινούργιο! Έχω και carepack, θα πάει για ριζική αναβάθμιση ;-)

Αν μπορείς τρέξε το SiSoftware Sandra 2005 από http://www.sisoftware.net/ και κάνε copy το log file (έχει ένα κουμπί που κάνει copy) και paste εδώ.

Δες και τα PM σου.

Ευχαριστώ! :)

Δημοσ.

@Kyro: να το εξηγήσω καλύτερα. Έχω δοκιμάσει τον ίδιο δίσκο σε 3 άλλα μηχανήματα και έχει σωστή απόδοση, δηλαδή περίπου 22-23 MB/s read και 20 write. Τέτοια μικρή διαφορά είναι λογική και παρατηρείται σε όλους τους δίσκους. Όμως διαφορά 22 read - 9 write είναι τεράστια, κάτι παίζει με το hardware. Δοκίμασα 4 διαφορετικά μηχανήματα, 4 δίσκους και 3 λειτουργικά, έχω κάνει άπειρα τεστ, είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πρόβλημα με την μητρική / bios μου (ή όλων των Evo) και όχι με κάτι άλλο.

@dwarves, piroedros: καταρχάς φίλοι ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια. Κατεβάστε από

http://www.sisoftware.net/index.html?dir=dload&location=sware_dl_3264&langx=en&a=

το Sandra Lite 2005.SR1 (10.50)

Εκτελείται κανονικά χωρίς σειριακούς κτλ. Αφού γίνει η εγκατάσταση πηγαίνετε

File System Benchmark

και από το κουτί drive επιλέγετε απλά ένα από τα partitions του δίσκου, π.χ. το C (μάλλον ένα θα έχετε έτσι κι αλλιώς)

Μετά από μερικά λεπτά τελειώνει το τεστ, μην κουνάτε ποντίκι στο ενδιάμεσο.

Στο τέλος πατάτε το κουμπί "copy to clipboard" (δεύτερο κάτω αριστερά) και κάνετε επικόλληση εδώ στο φόρουμ.

Αν έχετε κι εσείς τέτοια τεράστια διαφορά read/write τότε έχουμε όλοι πρόβλημα, αλλιώς φταίει η μητρική μου.

Φιλικά,

Άλκης

Δημοσ.

re paidia den thimamai an exw auto to modelo dioti exw 2 compaq ena presario 724 EA ,kirios outon xrisimipiw kai enan evo mallon ton 1020...auto pou exw na pw einai pos to evo mprosta sto palio presario sernete,,den kserw ti pezei gia auto kai den ton polixrisimopiw....to exw afisei sto spiti sthn skonh....ase pou to combo cdr tou kanei oti thelei allote diavazei allote den diavasei,,,

Δημοσ.

Άμα έχεις όρεξη βάλε κι εσύ το Sandra και στα δύο για να δεις ποιο ακριβώς κομμάτι του evo είναι που τον κάνει να σέρνεται...

Υ.Γ. υπάρχει περίπτωση να βελτιωθούν κι όλας κάποια πράγματα, π.χ. ένας φίλος μου είχε πρόβλημα στον παλιό σταθερό του και τον δούλευε με 10 MB/sec ταχύτητα δίσκου, και αφού εντοπίσαμε το πρόβλημα με το Sandra βρήκαμε και κατεβάσαμε ειδικούς drivers για τον IDE controller της μητρικής του (που βγήκαν μάλιστα φέτος τον Φλεβάρη) και έπιασε 50 MB/sec... σαν να πήρε καινούργιο Η/Υ!!!

Δημοσ.

Benchmark results:

SiSoftware Sandra

Benchmark Results

Drive Index : 12 MB/s

Performance Test Status

Run ID : DWARVESLAP on Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2005 at 9:17:14 μμ

SMP Test : No

Total Test Threads : 1

SMT Test : No

Dynamic MP/MT Load Balance : No

Processor Affinity : No

Operating System Disk Cache Used : No

Use Overlapped I/O : Yes

IO Queue Depth : 4 request(s)

Test File Size : 368MB

File Fragments : 7

Block Size : 1MB

File Server Optimised : No

Benchmark Breakdown

Buffered Read : 26 MB/s

Sequential Read : 13 MB/s

Random Read : 11 MB/s

Buffered Write : 11 MB/s

Sequential Write : 13 MB/s

Random Write : 10 MB/s

Average Access Time : 14 ms (estimated)

Drive

Drive Type : Hard Disk

Total Size : 19GB

Free Space : 10GB, 55%

SiSoftware Sandra

Processor

Model : Mobile AMD Athlon XP 1700+

Speed : 1.46GHz

Model Number : 1700 (estimated)

Performance Rating : PR2114 (estimated)

Type : Mobile

Package : Socket A PGA

Multiplier : 11/1x

Minimum/Maximum Multiplier : 6/1x / 11/1x

Generation : G7

Name : Mobile Athlon XP & Sempron M8 (Thoroughbred) 180nm 1-2GHz 1.05-1.45V

Revision/Stepping : 8 / 0 (0)

Stepping Mask : mA0

Core Voltage Rating : 1.550V

Min/Max Core Voltage : 1.550V / 1.550V

Maximum Physical / Virtual Addressing : 34-bit / 32-bit

Native Page Size : 4kB

Co-Processor (FPU)

Type : Built-in

Revision/Stepping : 8 / 0 (0)

Processor Cache(s)

Internal Data Cache : 64kB Synchronous, Write-Back, 2-way set, 64 byte line size

Internal Instruction Cache : 64kB Synchronous, Write-Back, 2-way set, 64 byte line size

L2 On-board Cache : 256kB ECC Synchronous, Write-Back, 16-way set, 64 byte line size

L2 Cache Multiplier : 1/1x (1458MHz)

..............

Δημοσ.

Dwarves, ευχαριστώ πολύ! :)

Γενικά ο δίσκος σου είναι πιο αργός, αλλά τουλάχιστον έχει λογική διαφορά read - write. Το μόνο που δεν μπορώ να εξηγήσω είναι το buffered read σου, είναι υπερβολικά ψηλό σε σχέση με τα άλλα, λες κι έχεις πάρα πολύ RAM και κρατάς σε buffer τον μισό δίσκο!!!

Το συμπέρασμά μου από το benchmark σου είναι ότι το πρόβλημά μου δεν αφορά σε όλα τα Evo, αλλά δυστυχώς πάλι δεν ξέρω αν το έχω μόνο εγώ ή όλα τα Evo N1020v.

@piroedros, vageco: παιδιά μήπως μπορείτε να τρέξετε κι εσείς το benchmark?

Δημοσ.

Ta dika mou apotelesmata (to laptop exei 512 ram)

SiSoftware Sandra

Benchmark Results

Drive Index : 15 MB/s

Performance Test Status

Run ID : COMPAQ on Τρίτη, 1 Μαρτίου 2005 at 12:29:48 πμ

SMP Test : No

Total Test Threads : 1

SMT Test : No

Dynamic MP/MT Load Balance : No

Processor Affinity : No

Operating System Disk Cache Used : No

Use Overlapped I/O : Yes

IO Queue Depth : 4 request(s)

Test File Size : 479MB

File Fragments : 1

Block Size : 1MB

File Server Optimised : No

Benchmark Breakdown

Buffered Read : 25 MB/s

Sequential Read : 18 MB/s

Random Read : 14 MB/s

Buffered Write : 8 MB/s

Sequential Write : 9 MB/s

Random Write : 9 MB/s

Average Access Time : 12 ms (estimated)

Drive

Drive Type : Hard Disk

Total Size : 37GB

Free Space : 21GB, 56%

Performance Tips

Notice 5008 : To change benchmarks, click Options.

Notice 5004 : Synthetic benchmark. May not tally with 'real-life' performance.

Notice 5006 : Only compare the results with ones obtained using the same version!

Notice 5209 : Consider using the Removable Storage/Flash Benchmark for Flash devices.

Tip 5202 : Use cache on to measure Windows performance.

Warning 5205 : Low write index. Check write verify is off.

Tip 2 : Double-click tip or press Enter while a tip is selected for more information about the tip.

Elpizo na vopithisa

Piroedros

Δημοσ.

ΦΤΟΥ!!!! Piroedros βοήθησες μεν, αλλά από την άλλη βράζεις κι εσύ στο ίδιο καζάνι με μένα!!!

Δες λίγο στο τέλος αυτών που έστειλες:

Warning 5205 : Low write index. Check write verify is off.

Αυτό ήταν η αρχή του σκανδάλου... Γαμώτο τελικά φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι σε ΟΛΑ τα Evo N1020v. Πιθανώς να κάνουν "force write verify" μέσω firmware, δηλαδή όταν γράφουμε κάτι στον σκληρό να τα ξαναδιαβάζουν για να δουν αν γράφτηκαν σωστά... ή να υπάρχει πρόβλημα στην τροφοδοσία και να μην επαρκεί το ρεύμα για να αποδώσει πλήρως ο σκληρός κατά την εγγραφή...

Αν μαζευτούμε αρκετοί που έχουμε Evo N1020v μπορούμε να ζητήσουμε BIOS update από την hp, μόνος μου λίγο δύσκολο να τα καταφέρω... Πάντως έχει τεράστια διαφορά στην απόδοση, είναι σαν να έχουμε αγοράσει φορητό ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ή και παλιότερο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...