vrethan Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2005 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2005 Αγαπητοί παίκτες της AMD64 και μη, εδώ και αρκετό καιρό έχω δύο συστήματα που αποτελούνται από τα παρακάτω στοιχεία: Α. Μ/Β: Chaintech ZNF3-250Gb (BIOS version 2: 15/7/04), CPU: AMD64 3400MHz με υδρόψυξη RESERATOR 1 της ZALMAN, RAM: 1024 MB (2x512,333MHz της JETRAM), VGA: ASUS X800XT/TVD, HDD: 400GB SEAGATE SATA (2x200 σε RAID 0) CASE: ZALMAN TNN500A και, WINDOWS XP PRO GR SP2 Β. Μ/Β: ASUS K8V DELUXE (BIOS v.1009), CPU: AMD64 3200MHz με υδρόψυξη RESERATOR 1 της ZALMAN, RAM: 1024 MB (2x512,400MHz της Kingston), VGA: ASUS 9800XT/TVD, HDD: 400GB SEAGATE SATA (2x200 σε RAID 0) CASE: ZALMAN TNN500A και, WINDOWS XP PRO GR SP2 Το πρόβλημα εστιάζεται στο πρώτο σύστημα έχοντας σα μέτρο σύγκρισης το δεύτερο. Συγκεκριμένα, στο πρώτο, αφού ενεργοποίησα μέσα από το BIOS την εντολή Cool'n Quiet, εγκατέστησα τους οδηγούς και το προγραμματάκι της AMD το Cool'n Quiet αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Δηλαδή, σύμφωνα με το PowerNow! Dashboard, έδειξε ότι ο επεξεργαστής είναι σε πλήρη λειτουργία ή, πιο σωστά, σε πλήρη ισχύ. Δεν έχω, με άλλα λόγια, την εξοικονόμηση ενέργειας στον επεξεργαστή. Έκανα την ίδια διαδικασία μέσα από το safe mode και με την επανεκκίνηση και στην είσοδο κανονικής εργασίας το σύστημα ή κολλούσε ή έκανε από μόνο του επανεκκίνηση. Έτσι, αναγκάστηκα να επαναφέρω τους οδηγούς που έχει η Microsoft. Παράλληλα, με το προγραμματάκι παρακολούθησης θερμοκρασιών συστήματος Digidoc παρατήρησα ότι η θερμοκρασία του επεξεργαστή κυμαινόταν από 49 έως και 52 βαθμούς Κελσίου σταθερά είτε βρισκόταν σε κατάσταση ηρεμίας είτε σε κατάσταση έντονης δράσης (Half Life2, Far Cry, Adobe Photoshop CS, Pinnacle Studio 9 plus κτλ). Στη συνέχεια, διαπίστωσα, με μεγάλη έκπληξη, πως παρά τις αναφερόμενες παραπάνω θερμοκρασίες η ψύκτρα του επεξεργαστή ήταν ελαφρώς ψυχρή με το άγγιγμά της. Από όσο ξέρω δεν είναι εύκολο να αγγίζεις ψύκτρα με 50 βαθμούς Κελσίου!!! Τονίζεται, πως η ψύκτρα επαφίεται καλά πάνω στον επεξεργαστή και χρησιμοποίησα την θερμοαγώγιμη πάστα Arctic Cool II. Μην έχοντας άλλη λύση προχώρησα σε BIOS update, δηλαδή από την προαναφερόμενη έκδοση 2 στην έκδοση 3 που βγήκε το Σεπτέμβριο. Το απότέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν το χειρότερο που μπορούσα να περιμένω!!! Τίποτα δεν λειτουργούσε καλά. Κολλήματα μέσα από τα Windows με μικρά διαστήματα κανονικής εργασίας. Τελικά, επανέφερα την προηγούμενη έκδοση του BIOS και όλα λειτουργούν ομαλά. Αντίθετα, στο δεύτερο σύστημα όλα λειτουργούν άψογα και, φυσικά, το άγγιγμα της ψύκτρας γίνεται με την ίδια ευκολία όπως και στο πρώτο. Μήπως υπάρχει κανείς από εσάς που να έχει αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα για να με συμβουλεύσει το τι πρέπει να κάνω;
doctorkostis Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2005 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2005 Για το cool'n'quiet θα πρεπει απο τα power schemes να ενεργοποιησεις το minimal power management για να δουλεψει το cool'n'quiet και να ριξει το multiplier. Για το reserator της zalman λεγεται οτι δεν ειναι και η καλυτερη υδροψυξη που κυκλοφορει,απλα ειναι αθορυβη.Τσεκαρε θερμοκρασιες και με speedfam,motherboard monitor,αν και αφου δεν αντιμετωπιζεις καποιο προβλημα δε βλεπω κανεναν ιδιαιτερο λογο ανησυχιας
vrethan Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2005 Για το cool'n'quiet θα πρεπει απο τα power schemes να ενεργοποιησεις το minimal power management για να δουλεψει το cool'n'quiet και να ριξει το multiplier. Για το reserator της zalman λεγεται οτι δεν ειναι και η καλυτερη υδροψυξη που κυκλοφορει' date='απλα ειναι αθορυβη.Τσεκαρε θερμοκρασιες και με speedfam,motherboard monitor,αν και αφου δεν αντιμετωπιζεις καποιο προβλημα δε βλεπω κανεναν ιδιαιτερο λογο ανησυχιας[/quote'] Κατ΄αρχήν, σε ευχαριστώ που μπήκες τον κόπο να απαντήσεις τον προβληματισμό μου εντούτοις ξέχασα να αναφέρω πως είχα ενεργοποιήσει την ελάχιστη διαχείριση ενέργειας. Όσον αφορά δε για το multiplier θα το δοκιμάσω και θα σου απαντήσω. Ξέρω πως το reserator δεν είναι η καλύτερη υδρόψυξη αλλά ο συνδυασμός του με το case λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά. Έχεις, επίσης δίκιο για το ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το εάν οι θερμοκρασίες δείχνουν normal εντούτοις δε μπορείς να μη μείνεις με την απορία όταν έχεις δίπλα σου ένα 2ο σύστημα παρόμοιων προδιαγραφών και να σου δουλεύει άψογα.
doctorkostis Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2005 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2005 ειναι λιγο περιεργο το προβλημα που αναφερεις με το cool'n'quiet.Σε μενα δουλευει κανονικα αν ο muliplier ειναι στο auto,δοκιμασε και αυτο αν και δε νομιζω να ειναι αυτο το προβλημα σου.Παντως δε χανεις και πολλα,και εγω απενεργοποιημενο το εχω.Δες τι σου λεει και το cpu-z(ειναι αρκετα αξιοπιστο) Για τις θερμοκρασιες που αναφερεις αν και με αλλα προγραμματακια ειναι οι ιδιες το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι καποιος αισθητηρας που δινει μεγαλες τιμες,επειδη ειναι διαφορετικες οι μητρικες,μηπως εχουν και διαφορετικα τοποθετημενους τους αισθητηρες.50 βαθμοι ειναι οντως αρκετοι για 64μπιτο. Δε βοηθαω και πολυ,το ξερω,απλα μερικες ιδεες λεω.Ειναι οντως περιεργο προβλημα
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.