Προς το περιεχόμενο

World Of Warcraft Topic v1

Aias

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Και σε σχέση με την ηθική λίγο των private servers.

Μερικά εκατομμύρια άτομα παίζουν διάφορα MMORPG σε διάφορους ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ private servers αντί να παίζουν σε οποιονδήποτε official.

Αυτά τα άτομα είναι potentially διαφυγόντα κέρδη για όλους τους developers γιατί θα μπορούσαν κάλλιστα να παίζουν WoW/GW2/FF14/Tera/BDO/BNS κτλ κτλ. Οπότε αντί κάποια λεφτά να πάνε στους developers και τους εργαζομένους τους πηγαίνουν είτε στην τσέπη κάποιων παλικαριών που πλουτίζουν στη πλάτη άλλων ή απλά χάνονται γιατί κάτι άλλα παλικάρια κάνουν το χαβαλέ τους (αν υπάρχουν περιπτώσεις priv server χωρίς donations anyway).

Οι priv servers δεν έχουν καμία διαφορά απολύτως με τη πειρατεία. 

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 24,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Θα το θεσω πολύ απλά και ας χαρακτηριστεί υπερβολικό. 

Εγώ, εσυ, η ανθρωπότητα θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς WoW. Η Blizzard δεν θα μπορουσε να επιβιώσει χωρις εμενα, εσενα, την ανθρωπότητα. Εστω και αν αυτο δεν ειναι "business model".

Τα διαφεύγοντα κέρδη, ναι, ειναι πληγή. Και αλυσίδα και φαύλος κύκλος. (Δεν υπαρχει ενδιαφέρον να αναπτύξουν παιχνίδια./εφαρμογες γιατι θα τα σπάσουν κλπ κλπ.)

1. Καθε εταιρία υπολογίζει (λογικα) αυτα τα διαφεύγοντα κέρδη και (υποθέτω) αυτο μπορεί να επηρεάσει την τιμή ως ένα σημείο.

2. Αν ενα παιχνιδι αξίζει τα λεφτά του, θα το αγοράσω. Αν όχι, δεν θα το παίξω. Δεν κατεβάζω εδώ και χρόνια.

Ας ανοίξει επιτελους η Blizz dedicated σερβερς από κάθε εξπάνσιο, δεν ειναι δυσκολο. Οσο δεν το κανει, τοσο θα υπαρχουν λαμογια η μερακλήδες που θα το κανουν αυτοι.

• Like 1

Οι άνθρωποι που "εκνεύρισε" η blizzard δεν είναι καταναλωτές της οπότε δε τη νοιάζει. Και καθαρά οικονομικά είναι πιο πιθανό κάποιος από τον Nostalrius να οδηγηθεί να παίξει στον official παρά κάποιος από τον official που του αρέσει το παιχνίδι να το παρατήσει επειδή "τσατίστηκε" που η blizzard έκλεισε τον Nostalrius.

Δεν έχει κάτι να χάσει άσχετα αν θα μπορούσε και να το αποφύγει γιατί είναι ανούσιο και ενδεχομένως απλά μια επίδειξη δύναμης. Βέβαια, δυστυχώς δεν είμαστε στο τραπέζι των συνεδριάσεων να δούμε γιατί αποφάσισαν να τον κλείσουν αλλά ηθικά/νομικά είναι καλυμμένοι οπότε δεν έχει και σημασία.

• Like 3

Καλησπέρα σε όλους,

Θα μιλήσω περισσότερο σαν άτομο που εργάζεται σε μία πολύ μεγάλη ιδιωτική εταιρεία και λιγότερο σαν gamer και ειδικά λάτρης του WoW. 

Έγινε ιδιαίτερα φανερό, μετά το μεγάλο banhammer του Μαίου 2015, ότι η Blizzard άλλαξε εντελώς στρατηγική σε ότι αφορά οτιδήποτε μη-επίσημο ή που δε συνάδει με τα standards ή τα conditions της εταιρείας. Όλες αυτές οι κινήσεις δεν αποσκοπούν στο να φέρει πίσω είτε gamers που παίζουν σε Private Servers, είτε gamers που είχαν σιχαθεί τα bots, είτε οτιδήποτε άλλο, αλλά να δείξει ότι δεν θα ανεχθεί τέτοιου είδους συναλλαγές.

Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν γίνεται τόσο για το ίδιο το WoW, αλλά για τα υπόλοιπα games που έκανε launch τα τελευταία χρόνια κι αυτή τη στιγμή έχουν εκατοmμύρια χρήστες, από το Hearthstone μέχρι το Watchers. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 2014 η εταιρεία διπλασίασε σχεδόν τα έσοδά της από τα 2,5δις δολλάρια στα 4,8δις δολλαρια, με ένα περίπου 40-45% αυτού του διπλασιασμού να προέρχεται από την κυκλοφορία του WoD, μπορεί να καταλάβει κανείς ότι το WoW μια χαρά φέρνει τα χρήματα που επενδύονται σε αυτό και ακόμη παραπάνω. Μόνο από αυτό, αναμένοντας τόσο τα έσοδα από την ταινία όσο και το εξαιρετικό Hype που θα δημιουργήσει αυτή, λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου expansion - που δίνει πολλά από τα πράγματα που ζητούσε το community εδώ και χρόνια - μπορεί να καταλάβει κανείς ότι το WoW ζει και βασιλεύει και δεν περιμένει η Blizzard από τον Private Server να φέρει 30Κ συνδρομητές.

Ουσιαστικά κάνει τις κινήσεις της τώρα, ώστε στο μέλλον να υπάρχει η σκέψη ότι δεν πρόκειται να αφήσει κανένα να καπιλευτεί με τον όποιο τρόπο οποιοδήποτε προϊόν. Αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι έχουν στα σχέδιά τους μάλλον ένα ή δύο μεγάλα projects - για τα οποία ενδεχομένως έχουν επενδύσει πολλά - και δεν έχουν καμία διάθεση σχεδόν άμεσα να υπάρχουν τέτοιου είδους ανταγωνιστές. 

Το WoW εξακολουθεί ακόμη και μετά από την μεγάλη πτώση των συνδρομητών του να είναι το Νο1 Sub MMORPG game της αγοράς, όπως επίσης εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο και με τα αποτελέσματα του Q3 2015 (αναμένονται τα αποτελέσματα έτους τις επόμενες εβδομάδες). 

Ως εκ τούτου, ούτε F2P πρόκειται να γίνει, ούτε η Blizz να πτωχεύσει και άλλα τέτοια που διάβασα στα ανωτέρω posts. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η συγκεκριμένη εταιρεία και το συγκεκριμένο Game θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν για αρκετό καιρό ακόμη. Είναι τουλάχιστον παιδικό να σκεφτόμαστε ότι πεθαίνει ένα game επειδή 100 άτομα σε αυτό το site και 15Κ στην Ελλάδα έχουν σταματήσει να παίζουν, όταν το παιχνίδι είχε 4,9 million subs στο Q3 2015, χωρίς να υπολογίζονται τα subs μέσω Token.

Ελπίζω να μην σας κούρασα, δεν ήταν αυτός ο σκοπός :)

Have fun people!

• Like 3

Εγώ πάλι πιστεύω πως κάποιοι εδώ μέσα θα έκαναν λαμπρή καριέρα στα νομικά τμήματα της Blizzard και των συναφών εταιριών, όπως επίσης και στην ΑΕΠΙ. Άντε, με το καλό.

καλα εννοείται ότι μια τέτοια εταιρία κάνει τέτοιες κινήσεις σοκ και δέους "γιατί μπορεί".  Απλα, όταν υπάρχει ζήτηση (στη περιπτωσή μας vanilla wow) θα υπάρχει και προσφορά.

σολτέκερ, εισαι κ εσύ κόρπορειτ μπάστερ κονσόλταντ; :D

• Like 1

καλα εννοείται ότι μια τέτοια εταιρία κάνει τέτοιες κινήσεις σοκ και δέους "γιατί μπορεί".  Απλα, όταν υπάρχει ζήτηση (στη περιπτωσή μας vanilla wow) θα υπάρχει και προσφορά.

σολτέκερ, εισαι κ εσύ κόρπορειτ μπάστερ κονσόλταντ; :D

Γκόουστ μπάστερ κονσάλταντ είμαι εδώ που έχουμε φτάσει :Ρ

Εγώ πάλι πιστεύω πως κάποιοι εδώ μέσα θα έκαναν λαμπρή καριέρα στα νομικά τμήματα της Blizzard και των συναφών εταιριών, όπως επίσης και στην ΑΕΠΙ. Άντε, με το καλό.

Ναι τις παλιοκακές εταιρείες που δε βγάζουν προιόντα και υπηρεσίες για την ψυχή της μάνας τους αλλά εγώ όπου μπορώ πειρατεύω τα προιόντα τους γιατί μια χαρά είναι το τσάμπα...

• Like 2

Εγώ δεν είπα ότι η εταιρεία είναι κακή. Τη δουλειά τους κάνουν. Κοιτάνε το συμφέρον τους και κυνηγάνε όσους θεωρούν παράνομους. Και οι υπόλοιποι κοιτάνε επίσης το συμφέρουν της τσέπης τους και πειρατεύουν όσο και όπου μπορούν (και τους παίρνει). Υπό μία έννοια και με δόση υπερβολής αυτό γίνεται από καταβολής ανθρωπότητας: δίκιο είναι το δίκιο της τσέπης του καθενός.

Πάντως η συγκεκριμένη περίπτωση με τους vanilla private κατ' εμέ δεν πέφτει στην κλασική περίπτωση πειρατείας, όσο κι αν ωρύονται κάποιοι και κάνουν τους δικηγόρους (τους κανονικούς, όχι του διαβόλου). ~50 χιλιάδες υπογραφές μέσα σε 2 μέρες διαφωνούν μαζί τους. Κάντε τους μήνυση.

Ώρα να ψάξουμε για τον επόμενο private server να περνάει η ώρα ευχάριστα, θα δοκιμάσω dalaran-wow και Excalibur.

Ωραία και...?

Γιατί λοιπόν τα χώνεις στην κάθε blizzard και όχι ΚΑΙ σε εκείνους οι οποίοι σαφώς είναι παράνομοι?

Εγώ δεν είπα ότι η εταιρεία είναι κακή. Τη δουλειά τους κάνουν. Κοιτάνε το συμφέρον τους και κυνηγάνε όσους θεωρούν παράνομους. Και οι υπόλοιποι κοιτάνε επίσης το συμφέρουν της τσέπης τους και πειρατεύουν όσο και όπου μπορούν (και τους παίρνει). Υπό μία έννοια αυτό γίνεται από καταβολής ανθρωπότητας.

Πάντως η συγκεκριμένη περίπτωση με τους vanilla private κατ' εμέ δεν πέφτει στην κλασική περίπτωση πειρατείας, όσο κι αν ωρύονται κάποιοι και κάνουν τους δικηγόρους (τους κανονικούς, όχι του διαβόλου). ~50 χιλιάδες υπογραφές μέσα σ 2 μέρες διαφωνούν μαζί τους.

Ώρα να ψάξουμε για τον επόμενο private server να περνάει η ώρα ευχάριστα, θα δοκιμάσω dalaran-wow και Excalibur.

Ναι ίσως δεν είναι η κλασσική περίπτωση πειρατείας αλλά χρησιμοποιούν προιον άλλου.

• Like 1

Το ότι διαφωνούν 50Κ άνθρωποι (λιγότεροι και από το 40% από αυτούς που ήταν στον server δηλαδή) δεν λέει απολύτως τίποτα. Κανένας νόμος δεν έχει 100% αποδοχή, δεν παύει να είναι νόμος όμως. Κι εμένα δεν μου αρέσει ο νόμος περί πειρατείας, δεν σημαίνει όμως ότι θα τον καταπατήσω για να κάνω το γούστο μου. 

• Like 1

Προσωπικά δεν έκραξα ποτέ την Blizzard, αφού σε κανένα σχόλιο δεν έχω αποδώσει χαρακτηρισμό. Τουναντίον έχω πει πολλάκις ότι από τη μεριά τους καλά κάνουν και υπερασπίζουν το προϊόν τους, άσχετα αν διαφωνώ καθέτως με τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Ειδικά όταν μιλάμε για προϊόν δεκαετίας, μη διαθέσιμο από την ίδια την εταιρεία, με "πελάτες" που μόνο εν δυνάμει δεν είναι αφού αποκλείεται όλοι αυτοί που παίζουν σε private servers να ξαναγυρίσουν σε συνδρομή. Το πιθανότερο είναι να μετακομίσουν στο διπλανό private server. Ήδη οι admins του Nostalrius δήλωσαν ότι θα διαθέσουν όλη τη database σε όποιον σκοπεύει να κάνει migrate σε άλλο πάροχο.

Το ότι διαφωνούν 50Κ άνθρωποι (λιγότεροι και από το 40% από αυτούς που ήταν στον server δηλαδή) δεν λέει απολύτως τίποτα. Κανένας νόμος δεν έχει 100% αποδοχή, δεν παύει να είναι νόμος όμως. Κι εμένα δεν μου αρέσει ο νόμος περί πειρατείας, δεν σημαίνει όμως ότι θα τον καταπατήσω για να κάνω το γούστο μου. 

Όπως είπα και παραπάνω, όταν η εκάστοτε κυβέρνηση σου περάσει νόμο να πληρώνεις 5 ευρώ/λίτρο στη βενζίνη και 60% φόρο εισοδήματος, τότε εσύ μη διαμαρτυρηθείς. Πες "δεν παύει να είναι νόμος". Για το τελευταίο περί "καταπάτησης" νομίζω πως το εξήγησα ήδη ξεκάθαρα: "Και οι υπόλοιποι κοιτάνε επίσης το συμφέρουν της τσέπης τους και πειρατεύουν όσο και όπου μπορούν (και τους παίρνει). Υπό μία έννοια και με δόση υπερβολής αυτό γίνεται από καταβολής ανθρωπότητας: δίκιο είναι το δίκιο της τσέπης του καθενός." Ο νοών νοείτω.

Τεσπά, νομίζω το εξαντλήσαμε το θέμα. Dalaran-wow ή Excalibur.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και να θέσω ένα προσωπικό παράδειγμα μήπως γίνω κατανοητός.

Εγώ παίζω μουσική, δε βγάζω χρήματα από αυτό αλλά είναι χόμπι. Παρ' όλα αυτά έχω κυκλοφορήσει cd αλλά δε με απασχολεί να κατεβάσει ο οποιοσδήποτε τη μουσική μου (όπως και συμβαίνει) εφόσον δε ζω από αυτό.

ΑΛΛΑ εφόσον έχω κατοχυρώσει τη μουσική και τους στίχους του γκρουπ αν πχ. δω να χρησιμοποιούνται ως υπόκρουση σε βίντεο με του οποιου το περιεχόμενο δε συμφωνώ τότε θα παρέμβω. Είναι δικό μου "προιόν" και μπορώ να κινηθώ όπως θέλω σε σχέση με αυτό.

Επεξ/σία από Wayward
  • Like 1

υποθετικα, αν η blizz ανοιγε legacy servers, ποσοι θα εκαναν sub;

Επισης, ας πουμε, οτι η blizz εκανε τους legacy sub by (ενα καποιο υποθετικο) percentage παλαιότητας, παλι, ποσοι θα παιζαν στους official και όχι στους τζαμπε;

H αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Είναι η νοσταλγία και το τζαμπέ ;)

• Like 2

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...