karib Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 Τυπώνουμε όλοι φωτογραφίες από εκτυπωτές. Πόσα χρόνια αναμένεται να διαρκέσουν αυτές οι εκτυπώσεις φωτογραφιών? Σιγουρα παιζουν ρόλο πολλοί παράγοντες: χαρτί, ο εκτυπωτής, τα μελάνια, η τοποθεσία που αποθηκεύουμε την εκτυπωμενη φωτό, η ποιοτητα εκτυπωσης που επιλεγουμε κλπ. Ποια είναι η άποψή σας και ποιες τυχόν οι γνωσεις για το θέμα αυτό? Τι μπορούμε ρεαλιστικά να αναμένουμε από τις εκτυπώσεις φωτογραφιών απο εκτυπωτές inkjet νέας τεχνολογίας?
kifinas Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 Με τέλειο συνδιασμό (original χαρτί, μελάνια ίδιας εταιρίας με εκτυπωτή) μόλις μερικά χρόνια αν δεν τις βάλεις σε αλμπουμ. Κορυφή Epson, ακολουθεί HP και χειρότερη σε αυτόν τον τομέα η Canon (εκτός κ αν έχεις μοντέλο που ψεκάζει μια διάφανη μεμβράνη). Τα παραπάνω από προσωπικές εκτυπώσεις.
mazout Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 Και μενα φωτογραφια εκτυπωμενη σε Hp αντεξε μολις κανα 2 χρονια.Τωρα ουτε που βλεπετε εχει χασει ολα τα χρωματα της.
ennatos Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 Η Epson διαφημίζει ότι οι δικές της αντέχουν 100 χρόνια! (μιλά βέβαια για εκείνες που έχουν γίνει σε δικό της χαρτί και έχουν περάσει και με ψέκασμο απο το δικό της μελάνι-βερνίκι που διαθέτουν τα καλά της μοντέλα). Πάντως ειδικά της Epson είναι πολύ ανθεκτικές σε υγρασία. Η Canon εχει βελτιωθεί τελευταία και μένει λίγο πίσω η HP. Νομίζω πως αν στεγνωσει καλα η φωτό (το συγκεκριμένο το κάνουμε σχεδόν όλοι λάθος) και είναι τυπωμένη σε άριστο χαρτί πλέον θα έχει μια πενταετία αντοχή σε κορνίζα (δηλαδή σε σημείο που θα δέχεται φώς). Σε αλμπουμ η αντοχή ανεβαίνει πολύ. Εγώ προσωπικά εχω δεί μεγάλη διαφορά σε φτηνό χαρτί φωτογραφικό αν την ψεκάσω με ένα σπρέι φιξαρίσματος (είναι διάφανες βερνίκι γραφικών τεχνών).
Chris_13 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 ki egw eixa ektypwsei mia foto se HP kai meta apo 1 xrono i foto einai aparadekti!!Den vlepetai,kai na anaferw oti xrisimipoiisa polu kali poiotita ektipwsi kai xarti fwtografias!!!
kx5 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 Μεγάλη φωτογραφία σε Α4 απλό χαρτί από HP Deskjet 670c (αρκετά παλιός inject) σε κάδρο (κολλητό τζάμι επάνω της), εκτύπωση περί το 1998 και αντέχει ακόμη!
Lord_Az Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 ennatos pou mporoume na broume auto to spay.. eixa kanei to la8os na gemisw tous toixous mou me foto (ektupomenes me canon printer..se canon xarti..me ta origonal melania..) kai se ena xrono eixan asprisei oles.. kai htan foberos toixos..
karib Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 Ναι, αυτο το σπρευ που μπορουμε να το βρουμε, το θελω κι εγω! Κανενα καλο καταστημα στο κεντρο που να το εχει?
karib Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 Μετα απο τις παραπανω διαπιστωσεις καθομαι και αναρωτιεμαι αν εχει νοημα να 'κοβομαστε' για το ποιος εκτυπωτης εχει τις καλυτερες εκτυπωσεις κλπ... Τοσο προσκαιρα αποτελεσματα λοιπον!
polaki Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2005 Οχι δεν έχει νόημα.. Σε καμία περίπτωση. Εμένα μου το είχε πει καθηγητής στο πανεπηστίμιο χομπίστας φωτογράφος ότι η μόνη ευκολία είναι ότι την έχεις στις... 3 το ξημέρωμα χωρίς να τρέχεις σε φωτογραφεία! απο κεί και πέρα... το χάος! Ούτως ή άλλως το κόστος του να εκτυπώνεις μια φωτογραφία μόνος σου είναι σχεδόν το ίδιο αν όχι ακριβώτερο απο το να το δίνεις έξω... Ποιός ο λόγος λοιπόν να παιδευόμαστε, και σε 5 χρόνια ΜΑΧ οι φωτογραφίες μας να είναι χάλια? Αυτό με τον τοίχο το είχα κάνει και εγώ, οι μίσές ήταν απο τον printer μου και οι αλλες μισές απο φωτογραφείο... Και μετά όταν τις ξεκόλλησα για να μετακομίσω εκαναν μπαμ απο μακρυά ποιες ήταν οι δικές μου!!
karib Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2005 Νομιζα οτι η τεχνολογια στους εκτυπωτες ειχε προχωρησει λιγο περισσότερο, δινοντάς μας καποια διαρκεια στο χρονο. Αλλα φαινεται τελικα το αποτελεσμα ειναι αβεβαιο. Εχω τυπωσει φωτο το '98 σε hp με glossy χαρτι και best εκτυπωση, και σημερα δειχνει καλή! Αλλα εχω τυπωσει και φωτο το 2001 και το 2002 ειχαν 'ασπρισει'. Εννοειται οτι τις φωτο δεν τις χτυπουσε ηλιος, αλλα ηταν σε φωτεινο δωματιο.
ennatos Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2005 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2005 To βερνίκι θα το ζητήσετε στο Πλαίσιο, είναι Fixative για πίνακες (έτσι το λένε) και βγαίνει από διάφορες μάρκες. Υπάρχει σε σπρέι και σε βαζάκι με πινέλο. Και σίγουρα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η τεχνολογία ειδικά στό χρώμα των εκτυπωτών έχει προχωρήσει φοβερά τα τελευταία δύο χρόνια. Καμμία σχέση δηλαδή με τις παλαιότερες (κακές) εμπειριες όλων μας. Το κόλπο βέβαια των εταιριών είναι ότι πλέον ταιριάζουν χημικά το χρώμα με το δικό τους χαρτί. Αυτό βέβαια είναι και μάρκετινγκ κόλπο (να αγοράζεις μόνο τα δικά τους αναλώσιμα) αλλά έχει και νόημα, το χρώμα κατασκευάζεται πλέον να "κολλά" πιο σταθερά στο χαρτί της κάθε εταιρίας (μιλάμε πάντα για φωτογραφικό χαρτί). Σε επίδειξη της Epson π.χ. μας τυπώνανε φωτό και μετά τις βουτάγανε σε κουβά με νερό για μια ώρα! Και η φωτό έβγαινε σαν το παπί, στεγνή τελείως.
karib Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2005 thanks ennatos. Βεβαια πιο μεγαλος κινδυνος και απο το νερο, ειναι ισως ο ηλιος. Και δεν εννοω να την αφησεις την εκτυπωση μεσα στον ηλιο. Τοτε ασπριζει και η καλυτερη φωτο τυπωμενη σε φωτογραφειο. Εννοω οτι σε ενα φωτεινο δωματιο, χωρις να πεφτει ηλιος στη φωτο, μετα απο 2-3 χρονια εχω δει να χαλαει. Αντιθετα, εχω εκτυπωσει φωτο και τις εχω βαλει σε χωλ με πολυ λιγο φως (αναβεις τη λαμπα να ανεβεις σκαλια) και ειναι οπως τις πρωτοτυπωσα. Εδω και 4-5 χρονια. Μια αντοχη στο χρονο σε ενα φωτεινο δωματιο (σε ενα ευηλιο που λεμε) δεν πρεπει να ειναι πια τοοοοσσσσοοο δυσκολο πραγμα!
JOHNOLE Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2005 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2005 Ούτως ή άλλως το κόστος του να εκτυπώνεις μια φωτογραφία μόνος σου είναι σχεδόν το ίδιο αν όχι ακριβώτερο απο το να το δίνεις έξω... Ποιός ο λόγος λοιπόν να παιδευόμαστε, και σε 5 χρόνια ΜΑΧ οι φωτογραφίες μας να είναι χάλια? Ακριβώς...είναι τόσο φτηνές οι εκτυπώσεις των φωτογραφιών στα μαγαζιά και πάρα πολύ καλύτερα τα αποτελέσματα και η διάρκεια στον χρόνο που δεν νομίζω οτι αξίζει να χαλάμε τα μελάνια...εκτός αν είναι κάτι επείγον. Απο τις φωτογραφίες που βγάζω με την ψηφιακή μου,επιλέγω αυτές που θέλω, τις γράφω σε ενα δισκάκι και τις δίνω στο φωτογραφείο.
ennatos Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2005 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2005 Η διαφορά είναι στην ποιότητα. ¨Ενας καλός φωτογραφικός εκτυπωτής με καλό χαρτί θα δώσει καλύτερη φώτό από το τυπικό Minilab που περνάνε όλα χωρίς καμμία ρύθμιση και διόρθωση. Το θέμα είναι ποιός κάθεται έστω και 3 λεπτά στο PC του να ρυθμίσει λίγο την φωτό του, στο Photoshop πριν την τυπώσει;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.