H ριζοσπαστική συσκευή περιόρισε τις επιληπτικές κρίσεις του 13χρονου στη διάρκεια της ημέρας κατά ογδόντα τοις εκατό.

Ένα 13χρονο αγόρι στο Ηνωμένο Βασίλειο που πάσχει από βαριάς μορφής επιληψία έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο τοποθετήθηκε εγκεφαλικό εμφύτευμα που βοηθά στη διατήρηση της των κρίσεων υπό έλεγχο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, ο Όραν Νόουλσον χειρουργήθηκε στο Νοσοκομείο Great Ormond Street (GOSH) του Λονδίνου, προκειμένου να τοποθετηθεί στον εγκέφαλό του ειδικό εμφύτευμα προσομοίωσης νευρικών σημάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί το σύνδρομο Lennox-Gastaut, το οποίο αποτελεί μια σπάνια μορφή επιληψίας, την οποία δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν οι υφιστάμενες μέθοδοι.

Το εμφύτευμα τοποθετήθηκε στο Νόουλσον τον Οκτώβριο του 2023, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, με τη συμμετοχή του GOSH και του University College του Λονδίνου, του Νοσοκομείου King's College και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρία Amber Therapeutics, οι επιληπτικές κρίσεις του νεαρού αγοριού στη διάρκεια της ημέρας έχουν περιοριστεί κατά 80%. Προηγουμένως, οι κρίσεις ήταν τόσο έντονες ώστε το αγόρι χρειαζόταν διαρκή φροντίδα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχανε τελείως τις αισθήσεις του και απαιτούταν η παρέμβαση διασωστών.

"Για τον Όραν και την οικογένειά του, η επιληψία άλλαξε τελείως τις ζωές τους, οπότε το να τον βλέπουμε να κάνει ιππασία και να ανακτά την ανεξαρτησία του είναι κάτι το εκπληκτικό", δήλωσε ο Μάρτιν Τίσνταλ, παιδιατρικός νευροχειρουργός στο GOSH. "Είμαστε ευτυχείς που συμμετείχαμε στο ταξίδι τους".

Η χειρουργική ομάδα του Τίσνταλ εγκατέστησε το εμφύτευμα τοποθετώντας το στο κρανίο του Νόουλσον, ενώ στη συνέχεια ενσωματώθηκαν δύο ηλεκτρόδια βαθιά στον εγκέφαλο του νεαρού ασθενή, φτάνοντας μέχρι το θάλαμο. Τα ηλεκτρόδια στη συνέχεια συνδέθηκαν με τον προσομοιωτή νευρικών σημάτων, ο οποίος διοχετεύει ένα διαρκές, ήπιας τάσης ηλεκτρικό ρέυμα στον εγκέφαλό του, προκειμένου να αποτρέπει ή να μετριάζει τις κρίσεις. Η Τζαστίν Νόουλσον, μητέρα του Όραν, επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα, περιγράφοντας το πόσο θεαματικά βελτίωσε το εμφύτευμα την ποιότητα ζωής του γιου της.

"Είδαμε μια μεγάλη βελτίωση· οι κρίσεις έχουν μειωθεί και είναι λιγότερο έντονες", είπε. "Μιλάει πολύ περισσότερο, συμμετέχει περισσότερο. Έκλεισε τα 13 και είναι ξεκάθαρο πως πλέον έχω να κάνω με έναν έφηβο, δεν διστάζει καθόλου να μου πει όχι. Όμως, αυτό βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του, εφόσον μπορεί να εκφράζει καλύτερα αυτό που θέλει".

Το συγκεκριμένο εμφύτευμα, με την ονομασία Picostim, είναι απλά μία από τις διάφορες συσκευές αντιμετώπισης επιληπτικών κρίσεων που βρίσκονται σε στάδιο δοκιμών. Το 2020, ερευνητές στο Ισραήλ ανέπτυξαν μια συσκευή με την επωνυμία Epiness, την οποία μπορεί να φορά ο ασθενής και είναι ικανή να προβλέπει την εκδήλωση κρίσεων έως και μία ώρα πριν την εμφάνισή τους. Δύο χρόνια νωρίτερα, δημιουργήθηκε ένα ειδικό περιβραχιόνια, με την επωνυμία Nightwatch, προκειμένου να εντοπίζει εγκαίρως επιληπτικές κρίσεις στη διάρκεια της νύχτας και να ειδοποιεί τα άτομα που έχουν αναλάβει τη φροντίδα του χρήστη, όταν αυτές εκδηλώνονται. 

  • Like 19
  • Thanks 2