Παρά τα θέματα που παρουσιάστηκαν με το εμφύτευμα του πρώτου ασθενή, η εταιρία φαίνεται πως προχωρά στο πρόγραμμά της.

Η Neuralink προχώρησε με επιτυχία στην τοποθέτηση σε δεύτερο ασθενή του εμφυτεύματος το οποίο αναπτύσσει, με στόχο να προσφέρει σε παράλυτους ανθρώπους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές με τη σκέψη τους και μόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδιοκτήτη της εταιρίας, Ίλον Μασκ.

Το εμφύτευμα βρίσκεται ήδη στο στάδιο των δοκιμών και αρχικά προορίζεται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ανθρώπων που έχουν υποστεί τραύματα στη σπονδυλική τους στήλη. Η συσκευή έδωσε τη δυνατότητα στον πρώτο ασθενή να παίζει βιντεοπαιχνίδια, να περιηγείται στο διαδίκτυο, να αναρτά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να κινεί τον κέρσορα του υπολογιστή του.

Ο Μασκ, στη διάρκεια podcast το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά την Παρασκευή και είχε διάρκεια άνω των οκτώ ωρών, απέφυγε να δώσει ιδιαίτερες πληροφορίες σχετικά με το δεύτερο συμμετέχοντα, πέρα από το να αναφέρει ότι πρόκειται για άτομο που έχει τραύμα στη σπονδυλική στήλη παρόμοιο με εκείνο του πρώτου ασθενή, ο οποίος τραυματίστηκε στη διάρκεια καταδυτικού ατυχήματος. Ο Μασκ ανέφερε ότι 400 από τα ηλεκτρόδια του εμφυτεύματος που τοποθετήθηκε στον εγκέφαλο του δεύτερου ασθενή λειτουργούν. Στην ιστοσελίδα της, η Neuralink αναφέρει ότι το εμφύτευμα χρησιμοποιεί 1.024 ηλεκτρόδια.

"Δεν θέλω να το γρουσουζέψω, όμως φαίνεται ότι [η διαδικασία] πήγε πολύ καλά με το δεύτερο εμφύτευμα", σχολίασε ο Μασκ, απευθυνόμενος στον οικοδεσπότη της εκπομπής, Λεξ Φρίντμαν. "Είναι πολλά τα σήματα, πολλά τα ηλεκτρόδια. Λειτουργεί πολύ καλά".

Ο Μασκ δεν αποκάλυψε πότε ακριβώς προχώρησε η Neuralink στην επέμβαση. Ανέφερε, όμως, ότι εκτιμά πως η εταιρία θα διαθέσει εμφυτεύματα σε οκτώ ακόμη ασθενείς μέσα στο χρόνο, στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών.

Ο πρώτος ασθενής, ο Νόλαντ Άρμπο, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή, μαζί με τρία στελέχη της Neuralink, που αναφέρθηκαν στον τρόπο που λειτουργεί το εμφύτευμα και την κατά βάση ρομποτική διαδικασία τοποθέτησής του.

Πριν τοποθετηθεί το εμφύτευμα στον Άρμπο, τον Ιανουάριο, χρησιμοποιούσε υπολογιστή με τη βοήθεια ράβδου την οποία έπιανε με το στόμα του, ώστε να αγγίζει την οθόνη ενός tablet. Ο Άρμπο δήλωσε πως με τη βοήθεια του εμφυτεύματος αρκεί πλέον να σκεφτεί τι θέλει να συμβεί επί της οθόνης του υπολογιστή και η συσκευή ανταποκρίνεται στην επιθυμία του. Ανέφερε ότι το εμφύτευμα του προσέφερε μια στοιχειώδη ανεξαρτησία και περιόρισε την εξάρτησή του από τα άτομα που τον φροντίζουν.

Ο Άρμπο αρχικά αντιμετώπισε θέματα μετά το χειρουργείο, όταν τα μικροσκοπικά καλώδια του εμφυτεύματος υποχώρησαν, με αποτέλεσμα να καταγραφεί ραγδαία μείωση των ηλεκτροδίων που μπορούσαν να μετρούν τα εγκεφαλικά σήματα. Ρεπορτάζ του Reuters ανέφερε ότι η Neuralink γνώριζε το ζήτημα αυτό ήδη από τις δοκιμές σε ζώα.

Στο μεταξύ, η εταιρία ανέφερε ότι αποκατέστησε τη δυνατότητα του εμφυτεύματος να μετρά τα εγκεφαλικά σήματα του Άρμπο, προχωρώντας σε κάποιες αλλαγές, μεταξύ των οποίων την τροποποίηση του αλγορίθμου ώστε να είναι περισσότερο ευαίσθητος. Ο Άρμπο έχει βελτιώσει το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος ως προς την ταχύτητα με την οποία είναι σε θέσει να ελέγχει έναν κέρσορα με τη σκέψη του και μόνο "έχοντας μόλις το 10% με 15% περίπου των ηλεκτροδίων σε λειτουργία", ανέφερε ο Μασκ στη διάρκεια της εκπομπής.

Ο Μασκ σχολίασε επίσης ότι έχει μιλήσει με το Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για την προεδρία της χώρας, το Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο έχει στηρίξει δημόσια, σχετικά με τη συγκρότηση επιτροπής με στόχο τη βελτίωση της "αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης", μέσω μείωσης των ρυθμιστικών ελέγχων στις οποίες υποβάλλονται οι επιχειρήσεις και στην οποία ο ίδιος θα ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει. Ο Μασκ δήλωσε ότι θεωρεί πως το ρυθμιστικό πλαίσιο στις ΗΠΑ επιδρά αρνητικά στην καινοτομία.

  • Like 5