Ένας Αυστραλός άνδρας με καρδιακή ανεπάρκεια έγινε το πρώτο άτομο στον κόσμο που βγήκε από νοσοκομείο με εμφύτευμα τεχνητής καρδιάς.

Οι Αυστραλοί ερευνητές και γιατροί πίσω από την επέμβαση ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι το εμφύτευμα ήταν μια "απόλυτη κλινική επιτυχία" αφού ο άνδρας έζησε με τη συσκευή για περισσότερες από 100 ημέρες πριν λάβει μεταμόσχευση δότη καρδιάς στις αρχές Μαρτίου.

Η τεχνητή καρδιά BiVACOR, που εφευρέθηκε από τον γεννημένο στο Κουίνσλαντ Δρ. Daniel Timms, είναι η πρώτη εμφυτεύσιμη περιστροφική αντλία αίματος στον κόσμο που μπορεί να λειτουργήσει ως πλήρης αντικατάσταση της ανθρώπινης καρδιάς, χρησιμοποιώντας τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης για την αναπαραγωγή της φυσικής ροής αίματος μιας υγιούς καρδιάς.

Το εμφύτευμα, που βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια κλινικής μελέτης, έχει σχεδιαστεί για ασθενείς με τελικού σταδίου αμφικοιλιακή καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία γενικά αναπτύσσεται μετά από άλλες παθήσεις – συνήθως καρδιακή προσβολή και στεφανιαία νόσο, αλλά και άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης – που έχουν καταστρέψει ή εξασθενήσει την καρδιά ώστε να μην μπορεί να αντλεί αποτελεσματικά το αίμα μέσω του σώματος.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή κυβέρνηση, κάθε χρόνο περισσότεροι από 23 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά μόνο 6.000 θα λάβουν μια καρδιά δότη. Η κυβέρνηση διέθεσε 50 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση της συσκευής BiVACOR ως μέρος του προγράμματος τεχνητής καρδιάς.

Ο ασθενής, ένας άνδρας στα 40 του από τη Νέα Νότια Ουαλία που αντιμετώπιζε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, προσφέρθηκε εθελοντικά να γίνει ο πρώτος παραλήπτης της πλήρους τεχνητής καρδιάς στην Αυστραλία και ο έκτος στον κόσμο. Οι πρώτες πέντε εμφυτεύσεις πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στις ΗΠΑ και όλοι έλαβαν καρδιές δότη πριν πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, με το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ εμφύτευσης και μεταμόσχευσης να είναι 27 ημέρες.

Ο Αυστραλός ασθενής έλαβε τη συσκευή στις 22 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο St Vincent's στο Σίδνεϊ σε μια εξάωρη διαδικασία με επικεφαλής τον καρδιοθωρακικό και μεταμοσχευτικό χειρουργό Paul Jansz. Ο ασθενής, ο οποίος αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο με το εμφύτευμα τον Φεβρουάριο. Μια καρδιά δότη έγινε διαθέσιμη για μεταμόσχευση τον Μάρτιο.

Ο καθηγητής Chris Hayward, καρδιολόγος στο St Vincent's που ηγήθηκε της παρακολούθησης του άνδρα μετά από μερικές εβδομάδες στη μονάδα εντατικής θεραπείας, δήλωσε ότι η καρδιά BiVACOR θα μετασχηματίσει τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας διεθνώς.

"Η πλήρης τεχνητή καρδιά BiVACOR εγκαινιάζει ένα εντελώς νέο παιχνίδι για τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς, τόσο στην Αυστραλία όσο και διεθνώς," είπε. "Μέσα στην επόμενη δεκαετία θα δούμε την τεχνητή καρδιά να γίνεται η εναλλακτική λύση για ασθενείς που δεν μπορούν να περιμένουν για καρδιά δότη ή όταν μια καρδιά δότη απλά δεν είναι διαθέσιμη."

Ο καθηγητής David Colquhoun από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Heart, ο οποίος δεν συμμετείχε στη δοκιμή, δήλωσε ότι η επιτυχία ήταν ένα "μεγάλο τεχνολογικό βήμα προς τα εμπρός για τις τεχνητές καρδιές – γεφυρωτικές καρδιές – πριν από τη μεταμόσχευση". Ωστόσο, ο Colquhoun προειδοποίησε ότι το χρονικό διάστημα λειτουργίας της τεχνητής καρδιάς – περισσότερες από 100 ημέρες – εξακολουθεί να είναι σημαντικά μικρότερο από εκείνο μιας καρδιάς δότη, το οποίο είναι περισσότερο από 10 χρόνια (ή 3.000 ημέρες).

Το εμφύτευμα είναι το πρώτο σε μια σειρά διαδικασιών που προγραμματίζονται στην Αυστραλία ως μέρος του Προγράμματος Τεχνητής Καρδιάς που ηγείται το Πανεπιστήμιο Monash, το οποίο αναπτύσσει τρεις βασικές συσκευές για τη θεραπεία των πιο κοινών μορφών καρδιακής ανεπάρκειας.

  • Like 49