Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers Psychiatry, η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στο κρεβάτι αυξάνει τον κίνδυνο αϋπνίας κατά 59% στους νέους και τους εφήβους, ενώ παράλληλα μειώνει τον χρόνο ύπνου κατά 24 λεπτά.
Η μελέτη, που επικεντρώθηκε σε περισσότερους από 45.000 φοιτητές στη Νορβηγία, εξέτασε πώς η χρήση οθονών στο κρεβάτι επηρεάζει τις συνήθειες ύπνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάθε επιπλέον ώρα χρήσης οθόνης συνδέεται με αύξηση 63% στον κίνδυνο αϋπνίας και 24 λεπτά λιγότερο ύπνο.
"Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο αυξημένος χρόνος οθόνης στο κρεβάτι συσχετίζεται με υψηλότερη πιθανότητα αναφοράς συμπτωμάτων αϋπνίας και μικρότερη διάρκεια ύπνου, όπου κάθε επιπλέον ώρα χρόνου οθόνης συνδέθηκε με αύξηση 63% στον κίνδυνο αϋπνίας και 24 λεπτά λιγότερο ύπνο", αναφέρει η ερευνητική εργασία.
Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τις ώρες ύπνου και αφύπνισης, πόσο χρόνο χρειάζονταν συνήθως για να αποκοιμηθούν, τις δυσκολίες ύπνου, την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη διάρκεια των προβλημάτων ύπνου τους. Όλες αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός προφίλ αϋπνίας.
Η αϋπνία ορίζεται ιατρικά ως "δυσκολία στο να αποκοιμηθείς ή να παραμείνεις κοιμισμένος, ή τακτικό ξύπνημα". Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, το 12% των κατοίκων των ΗΠΑ υποφέρει από χρόνια αϋπνία, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού εμφανίζει σύντομα συμπτώματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα έρχεται μετά από μια άλλη πρόσφατη μελέτη που διαπίστωσε 33% υψηλότερο επιπολασμό κακής ποιότητας ύπνου για άτομα που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές την ώρα που πάνε για ύπνο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ο μοναδικός ένοχος για τα προβλήματα ύπνου που σχετίζονται με τις οθόνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του τρόπου που επηρεάζουν τον ύπνο μας.
"Ανεξάρτητα από τον χρόνο οθόνης, όσοι χρησιμοποιούσαν μόνο μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν το χαμηλότερο ποσοστό αναφοράς συμπτωμάτων αϋπνίας και τη μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου, ενώ εκείνοι που ασχολούνταν μόνο με άλλες δραστηριότητες οθόνης είχαν τον χειρότερο ύπνο", αναφέρει η ερευνητική εργασία.
Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης είναι υπεύθυνες για τον μεγαλύτερο αριθμό ειδοποιήσεων σε smartphones. Παρότι μπορεί να μην σας παρασύρουν άμεσα να περάσετε ώρες παρακολουθώντας ατελείωτο περιεχόμενο, οι ειδοποιήσεις σίγουρα διαταράσσουν τον ύπνο σας ή λειτουργούν ως πνευματικός περισπασμός.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που αξιολογήθηκαν από τους ειδικούς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι χειρότερα από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που βασίζεται σε οθόνες, όπως τα παιχνίδια, η ροή περιεχομένου, η περιήγηση στο διαδίκτυο ή οποιαδήποτε άλλη ψηφιακή ψυχαγωγία.
-
1
ΣΧΟΛΙΑ (19)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση