Η Γερμανία κυκλοφόρησε την εφαρμογή παρακολούθησης επαφών για τον COVID-19, Corona-Warn-App, με τους πολίτες να μπορούν να την κατεβάσουν τόσο σε iOS όσο και Android. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από τις Deutsche Telekom και SAP, χρησιμοποιώντας ως βάση το API των Apple και Google.
Η Γερμανία είχε αρχικά προγραμματίσει να χρησιμοποιήσει ένα κεντρικό πρότυπο που ονομάζεται Πανευρωπαϊκή Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing – PEPP-PT) για την ανάπτυξη της εφαρμογής. Ωστόσο, επέλεξε μία αποκεντρωμένη προσέγγιση αφού η Apple αρνήθηκε να αλλάξει μία ρύθμιση στα iPhone που θα επέτρεπε στην εφαρμογή να εκτελείται στο προσκήνιο. Μάλιστα, οι υπερασπιστές της ιδιωτικής ζωής αντιτίθενται έντονα στην ιδέα ενός κεντρικού συστήματος παρακολούθησης επαφών.
Σύμφωνα με το Associated Press, η εφαρμογή κόστισε στη Γερμανία 20 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, αναμένεται να δαπανήσει ακόμη 2.5 έως 3.5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, για τη λειτουργία του λογισμικού.
Όπως και σε άλλες χώρες, η εφαρμογή προορίζεται για να συμπληρώσει τις συμβατικές προσπάθειες εντοπισμού επαφών, σε περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή με ασθενή με COVID-19. Το λογισμικό χρησιμοποιεί Bluetooth LE για να καταγράφει πότε ένας χρήστης περνά δίπλα από κάποιον άλλο που έχει εγκατεστημένη την εφαρμογή ενώ σημειώνει και την απόσταση στην οποία βρίσκονταν. Εάν ένας χρήστης είναι θετικός στον ιό, θα ενημερώσει όλους όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του, εντός το πολύ 15 λεπτών. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο βλέπουν αυτές τις εφαρμογές ως βασικό εργαλείο για να σταματήσουν ένα πιθανό δεύτερο κύμα COVID-19, αλλά ακόμη χρειάζεται ευρεία υιοθέτηση παρόμοιων υπηρεσιών ώστε αυτές να είναι χρήσιμες.
Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που ενδέχεται να εμποδίσουν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής. Για αρχή, δεν μπορούν όλες οι κλινικές της Γερμανίας να μεταδώσουν τα αποτελέσματα των δοκιμών ηλεκτρονικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα άτομα που είναι θετικά στον ιό θα πρέπει να τηλεφωνήσουν σε μία εθνική τηλεφωνική γραμμή για να συγχρονίσουν σωστά τις εφαρμογές τους. Βέβαια, υπάρχουν υποψίες ότι μερικοί ίσως τηλεφωνήσουν μόνο και μόνο για να κάνουν κάποια φάρσα. Η εφαρμογή για την ώρα δεν είναι συμβατή με άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ενώ την ίδια στιγμή η Γερμανία εργάζεται για να προσθέσει λειτουργία roaming τις επόμενες εβδομάδες.
Πολλά εξαρτώνται από την επιτυχία της εφαρμογής. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής 188.213 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και 8814 θανάτους. Με την κυβέρνηση όμως να χαλαρώνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και με την έκθεση IFA να έρχεται στις 3 Σεπτεμβρίου, υπάρχουν ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης κορωνοϊού.
ΣΧΟΛΙΑ (19)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση