Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, ερευνητές του MIT αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να αναγνωρίζει αν ο χρήστης έχει Covid-19 ακούγοντας τον βήχα του. Όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ένας ασυμπτωματικός άνθρωπος μπορεί να ξεχωρίσει από κάποιον που εμφανίζει συμπτώματα, χάρη σε αλλαγές που παρατηρούνται στον βήχα.
Η ανάπτυξη του συστήματος αυτού επιτυγχάνεται χάρη σε τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους χτίζεται το όλο εγχείρημα. Αρχικά, ένα neural network αναγνωρίζει τους ήχους που σχετίζονται με τη δύναμη της φωνής του χρήστη, δηλαδή την υγεία των φωνητικών του χορδών. Έπειτα, ένα δεύτερο ανιχνεύει ανησυχητικές αλλαγές σε νευρολογικό επίπεδο, όπως μονοτονία και κατάπτωση. Τέλος, ένα τρίτο neural network ανιχνεύει αλλαγές στο μοτίβο αναπνοής του χρήστη. Όλα τα παραπάνω, συνδυαστικά με έναν αλγόριθμο που ανιχνεύει την εξασθένιση των μυών (που συνεπάγεται λιγότερο έντονο βήχα) και έτσι, η εφαρμογή αποκτά μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον χρήστη.
Κάτι αρκετά ενδιαφέρον που σημειώνεται, είναι η ομοιότητα των μεθόδων που ακολουθήθηκαν με αυτές που ακολουθούνται για την ανίχνευση του Αλτσχάιμερ. Η επιδείνωση των φωνητικών χορδών και η έλλειψη όρεξης του ατόμου είναι βασικά στοιχεία που «προδίδουν» την ύπαρξη της νόσου.
Οι πρώτες δοκιμές δείχνουν πως η τεχνητή νοημοσύνη κάνει αρκετά καλά τη δουλειά της. Η ομάδα ανάπτυξης τήν εκπαίδευσε χρησιμοποιώντας δεκάδες χιλιάδες ηχητικά αποσπάσματα από βήχα και διαλόγους ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί ως θετικοί στον ιό. Κατάφερε μάλιστα να ανιχνεύσει ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, με ποσοστό επιτυχίας 100%.
Βέβαια, η τεχνολογία δεν είναι τέλεια. Αρχικά, δεν προορίζεται για αυτούς που έχουν εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας, καθώς η συμπεριφορά τους ενδέχεται να επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων που δεν σχετίζονται απαραίτητα με τον ιό. Ιδανικά, οι ερευνητές θα ήθελαν το παραπάνω σύστημα να κυκλοφορήσει ως μια απλή στη χρήση, δωρεάν εφαρμογή για κινητά, ώστε ο καθένας να έχει μια πολύ γενική εικόνα για την υγεία του και -στη χειρότερη- έναν δείκτη για να ξέρει αν κάτι έχει αλλάξει στη συμπεριφορά του.
- 2
- 2
- 1
ΣΧΟΛΙΑ (29)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση