Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε για τρισδιάστατες εκτυπώσεις ανθρώπινων οργάνων, τώρα όμως θα έχουμε και υλικό το οποίο θα έχει τη δική του αυτόνομη ζωή. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Phys.org, επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα ζωντανό μελάνι που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιος για να εκτυπώσει εξίσου ζωντανά υλικά για τη δημιουργία τρισδιάστατων δομών. Η ομάδα κατασκεύασε γενετικά κύτταρα για το E.Coli και άλλα μικρόβια για να δημιουργήσουν ζωντανές νανοϊνες, σύνδεσαν αυτές τις ίνες και πρόσθεσαν κι άλλα υλικά για να παράγουν ένα μελάνι που θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει σε έναν τυπικό 3D εκτυπωτή.
Οι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να παράγουν ζωντανό υλικό στο παρελθόν, αλλά ήταν δύσκολο να προσαρμόσουν αυτές τις ουσίες στις προβλεπόμενες τρισδιάστατες δομές. Βέβαια, τώρα δεν είχαν τέτοιο θέμα. Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα υλικό για ένα αντικαρκινικό φάρμακο αλλά και ένα άλλο που αφαίρεσε την τοξίνη BPA από το περιβάλλον. Τα σχέδια μπορούν να προσαρμοστούν και σε άλλες εργασίες.
Οποιεσδήποτε πρακτικές χρήσεις θα μπορούσαν ακόμα να είναι αρκετά μακριά. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα παράγεται μαζικά το μελάνι, για παράδειγμα. Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα πέρα από τις άμεσες ιατρικές προσπάθειες και τις προσπάθειες κατά της ρύπανσης. Οι δημιουργοί οραματίστηκαν κτίρια που επισκευάζονται μόνα τους ή αυτοσυναρμολογούμενα υλικά για κτίρια της Σελήνης και του Άρη που θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάγκη για πόρους από τη Γη. Το μελάνι θα μπορούσε ακόμη και να κατασκευαστεί μόνο του στις κατάλληλες συνθήκες. Με άλλα λόγια, μπορεί να μην χρειάζονται πολύ περισσότεροι από μερικούς βασικούς πόρους για να παράγει κάποιος ό, τι χρειάζεται.
- 10
ΣΧΟΛΙΑ (15)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση