Η κλινική δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν δύο ετεροζυγωτικά δίδυμα κορίτσια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπτώματα μπορούν να περιοριστούν σε βαθμό που να μη διακρίνονται πλέον.

Στη δοκιμή συμμετείχαν δύο ετεροζυγωτικές δίδυμες αδελφές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σε ηλικία 20 μηνών διαπιστώθηκε ότι εμφάνιζαν επίπεδα αυτισμού τέτοια ώστε να απαιτείται "ιδιαίτερα συστηματική υποστήριξη".

Στο πλαίσιο μιας ριζοσπαστικής δοκιμής, οι γονείς των κοριτσιών, σε συνεργασία με ομάδα ειδικών, δημιούργησαν ένα διετές πρόγραμμα παρεμβάσεων, σχεδιασμένων να επιτρέψουν στα παιδιά να εξελιχτούν και να ευημερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα επιτυχημένο, καθώς και τα δύο κορίτσια κατέγραψαν "θεαματικές βελτιώσεις" ως προς τη βαρύτητα των συμπτωμάτων τους.

Η πρόοδος του ενός κοριτσιού, που περιγράφεται ως Δίδυμη Π, περιγράφεται σαν "ένα είδος θαύματος" από έναν από τους παιδιάτρους που συμμετείχε στην προσπάθεια. Η Δίδυμη Π είχε σημειώσει βαθμολογία 43 στα 180 στην κλίμακα Αξιολόγησης Θεραπείας Αυτισμού το Μάρτιο του 2022, ενώ τον Οκτώβριο του 2023 ο αριθμός αυτός είχε περιοριστεί στο 4.

"Τα συμπτώματα της μίας από τις δίδυμες αντιστράφηκαν σε σημείο που πλέον δεν έχει καμία διαφορά από παιδιά τα οποία ουδέποτε εμφάνισαν ιστορικό συμπτωμάτων αυτισμού", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Κρις Ντ'Αντάμο, του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που συμμετείχε στη συγγραφή της μελέτης.

"Οι λειτουργίες του κοριτσιού είναι συγκρίσιμες με εκείνες παιδιών που ουδέποτε διαγνώστηκαν με αυτισμό".

Η άλλη δίδυμη, που περιγράφεται ως Δίδυμη Λ, εμφάνιζε βαρύτερη μορφή αυτισμού σε ηλικία 20 μηνών, καταγράφοντας βαθμολογία 76, ενώ ενάμιση χρόνο αργότερα αυτή είχε περιοριστεί στο 32.

"[Η δίδυμη αυτή] βελτιώθηκε θεαματικά, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό", δήλωσε ο Δρ. Ντ'Αντάμο.

Οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν τον όρο "θεραπεία", όμως θεωρούν πως οι βελτιώσεις αυτές είναι απίθανο να ακυρωθούν στην πορεία του χρόνου.

"Επειδή ο αυτισμός είναι μια πάθηση που επιδρά στην ανάπτυξη του ατόμου, μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα πως, από τη στιγμή που ξεπερνιούνται αυτές οι πτυχές του αυτισμού και [τα άτομα] επιστρέφουν σε μια συνήθη τροχιά ανάπτυξης, είναι εξόχως απίθανο να εκδηλώσουν ξανά τα συνήθη συμπτώματα του αυτισμού", ανέφερε ο Δρ. Ντ'Αντάμο.

Οι δίδυμες υποβλήθηκαν σε συμπεριφορική ανάλυση, λογοθεραπεία και αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη και ευρύτερο διατροφικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού τυχόν φλεγμονών. Η καζεΐνη, πρωτεΐνη που εντοπίζεται στο γάλα, απουσίαζε πλήρως από τη δίαιτα, ενώ και η πρόσληψη ζάχαρης ήταν περιορισμένη. Παράλληλα, δεν επιλέγονταν τροφές που περιείχαν τεχνητές χρωστικές ουσίες, απουσίαζαν πλήρως τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ενώ κατά κύριο λόγο οι τροφές ήταν βιολογικές, τοπικής προέλευσης.

Παράλληλα, στα κορίτσια χορηγούνταν καθημερινά συμπληρώματα διατροφής, για ωμέγα-3 λιπαρά, πολυβιταμίνες, βιταμίνη D, καρνιτίνη και άλλα.

Στα συμπεράσματα της δοκιμής, οι γονείς, που δεν κατονομάζονται, αναφέρουν πως γνώριζαν ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει "μία συγκεκριμένη θεραπεία" για την αντιστροφή των συμπτωμάτων και ότι το πρόγραμμα εστίαζε στον περιορισμό της "συνολικής επιβάρυνσης" των κοριτσιών. Μάλιστα, επισημαίνουν πως, παρά τα κοινά γενετικά στοιχεία, το οικογενειακό περιβάλλον και την όλη δυναμική στο σπίτι, οι κόρες τους εκδήλωσαν τον αυτισμό με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

"Οι συμβατικές στατιστικές δεν έδιναν σοβαρές πιθανότητες στο να κατορθώσει ένα παιδί να ανακάμψει από τη στιγμή που διαγνώστηκε με αυτισμό. Επομένως η προσέγγισή μας εστίασε στο να ακολουθήσουμε μια αντισυμβατική, ολιστική προσέγγιση στις ατομικές ανάγκες των κοριτσιών, διερευνώντας τη ρίζα του θέματος και σχεδιάζοντας ένα εξατομικευμένο πλαίσιο στήριξης.

"Μέσα από αυτή την προσέγγιση, σταθήκαμε μάρτυρες της θεαματικές ανάκαμψης της μίας κόρης μας -που σήμερα είναι ένα χαρούμενο, ζωηρό, εξαιρετικά ευφυές τετράχρονο κορίτσι.

"Παραμένουμε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε και την άλλη κόρη μας, η πρόοδος της οποίας επίσης μας καταπλήσσει συνεχώς και μας υπενθυμίζει ότι η ανάκαμψη είναι εφικτή, με τον κάθε άνθρωπο να προοδεύει με τους δικούς του ρυθμούς".

Τα αποτελέσματα της δοκιμής δημοσιεύονται στο Journal of Personalized Medicine. 

 

 

 

 

  • Like 31
  • Thanks 6