Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη υλικών τα οποία θα μπορούσαν καταστήσουν τους ανθρώπους... αόρατους έφτασαν οι επιστήμονες με τη χρήση της νανοτεχνολογίας.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζιάνγκ Ζανγκ παρουσίασαν για πρώτη φορά υλικά τα οποία μπορούσαν να καταστήσουν αόρατο ένα τρισδιάστατο αντικείμενο, εκτρέποντας γύρω του το φως.
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύεται στα περιοδικά Nature και Science, επιτυγχάνονται με μεταϋλικά -υλικά δηλαδή που δεν συναντώνται στη φύση, αλλά είναι φταγμένα με τεχνικό τρόπο, εν προκειμένω με τη χρήση της νανοτεχνολογίας.
Τα υλικά αυτά έχουν την ιδιότητα να κάμπτουν το φως με ασυνήθιστο τρόπο, «όπως το νερό ρέει γύρω από μία μπάλα σε ένα ρυάκι», καθιστώντας τα αόρατα για το ανθρώπινο μάτι, το οποίο συλλαμβάνει το φως που αντανακλάται πάνω στα αντικείμενα.
Η διαφορά με την τεχνολογία stealth που έχουμε δει σε πολεμικά αεροσκάφη, είναι ότι τα υλικά αυτά δεν χρησιμοποιούνται για να απορροφήσουν την προσπίπτουσα ακτινοβολία.
Φαινόμενα «αρνητικής διάθλασης» -όπως ονομάζεται το φαινόμενο- έχουν επιτευχθεί και στο παρελθόν, αλλά με μικροκύματα πολύ μακριά από το ορατό μέρος του φάσματος.
Η νέα ερευνητική εργασία πετυχαίνει το ίδιο φαινόμενο σε κύματα μήκους πολύ κοντύτερα σε αυτό που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι και οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι ο... μανδύας του Χάρι Πότερ δεν είναι μακριά.
«Αρκεί να βρεις τα σωστά υλικά για το ορατό μήκος κύματος» λέει στο ΒΒC o καθηγητής Όρτγουιν Χες του Πανεπιστημίου τα Σάρεϊ, στη Βρετανία.
Οι εφαρμογές των υλικών αυτών είναι πολλές, από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι το στρατό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι την έρευνα του καθηγητή Ζανγκ συγχρηματοδοτούν το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Νανοτεχνολογίας και το Γραφείο Ερευνών του Αμερικανικού Στρατού.
Πηγή: news.in.gr
ΣΧΟΛΙΑ (46)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση