Σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να καθυστερήσει τους ρυθμούς με τους οποίους επιδρά ο χρόνος στα ανθρώπινα κύτταρα. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σεμαγλουτίδη, φαρμακευτική ουσία η οποία διατίθεται στην αγορά ως Ozempic, «εμφανίζει εκτενή οφέλη πέρα από αυτά που αρχικά φανταζόμασταν», όπως δήλωσε ο καθηγητής Χάρλαν Κρούμχολτζ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γέιλ, στον απόηχο της δημοσίευσης σειράς νέων μελετών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος ασθενειών, οι οποίες συνδέονται με την καρδιακή ανεπάρκεια, την αρθρίτιδα, το Αλτσχάιμερ, ακόμη και τον καρκίνο.

«Δεν θα με εξέπληττε το γεγονός ότι η βελτίωση της υγείας των ανθρώπων κατ' αυτό τον τρόπο επιβραδύνει στην πράξη τη διαδικασία γήρανσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Κρούμζολτζ, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, όπου παρουσιάστηκαν οι μελέτες.

Τα νέα δεδομένα έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα ιατρικά περιοδικά, συμπεριλαμβανομένου του Journal of the American College of Cardiology (JACC), την έκδοση του οποίου επιμελείται ο ίδιος ο καθηγητής Κρούμχολτζ.

«Αυτά τα πρωτοποριακά φάρμακα είναι έτοιμα να φέρουν επανάσταση στην περίθαλψη των καρδιοαγγειακών παθήσεων και θα μπορούσαν να βελτιώσουν θεαματικά την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε.

Οι μελέτες - οι οποίες αποτελούν μέρος της δοκιμής Select - παρακολούθησαν την πορεία άνω των 17.600 ατόμων, ηλικίας 45 ετών και άνω, καθώς τους χορηγήθηκαν είτε 2,4 mg σεμαγλουτίδης είτε εικονικό φάρμακο για περισσότερα από τρία χρόνια.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν άτομα παχύσαρκα ή υπέρβαρα, τα οποία έπασχαν από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά όχι διαβήτη.

Όσοι έλαβαν το φάρμακο κατέληξαν σε χαμηλότερα ποσοστά, ανεξαρτήτως αιτίων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών προβλημάτων αλλά και του Covid-19, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν το φάρμακο, το οποίο αρχικά διατέθηκε στην αγορά ως σκεύασμα για την απώλεια βάρους, είχαν εξίσου μεγάλες πιθανότητες να κολλήσουν Covid, αλλά εμφάνιζαν λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν από αυτό, καθώς μεταξύ των ατόμων που λάμβαναν τη σεμαγλουτίδη κατέληξε ποσοτό της τάξης του 2,6, ενώ μεταξύ εκείνων που λάμβαναν το εικονικό φάρμακο το ποοστό ανήλθε στο 3,1%.

Μάλιστα, και παρότι οι γυναίκες παρουσίασαν λιγότερα σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα, το φάρμακο «περιόριζε σταθερά τον κίνδυνο» εκδήλωσης ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών καταστάσεων, ανεξάρτητα από το φύλο του ασθενούς.

Επίσης, βελτίωσε τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας και μείωσε τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι έχασαν βάρος ή όχι.

Ο Δρ. Μπέντζαμιν Σκιρίκα, επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας μίας εκ των μελετών, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι τα ευρήματα "επιβεβαιώνουν ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου που οφείλεται σε πολλές αιτιολογίες».

Όμως, όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο PA, αυτό «μπορεί να τροποποιηθεί με ισχυρές θεραπείες με βάση τις ινκρετίνες, όπως η σεμαγλουτίδη».

Το σκεύασμα είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο, το οποίο καταστέλλει την όρεξη και πωλείται με τις εμπορικές ονομασίες Wegovy - που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της παχυσαρκίας - και Ozempic, για τον διαβήτη.

Διατίθεται σε ενέσιμη μορφή και μιμείται την επίδραση της ορμόνης GLP-1, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χορτάτοι και λιγότερο πεινασμένοι.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει κατά το παρελθόν ότι το φάρμακο δεν αποτελεί γρήγορη λύση ή υποκατάστατο της σωστής διατροφής και της άσκησης και θα πρέπει να προσφέρεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση.

Όπως και με κάθε φάρμακο, ενδέχεται να προκύψουν παρενέργειες, με τις πιο συνηθισμένες να είναι η ναυτία, η αναστάτωση του στομαχιού, το φούσκωμα και τα αέρια.

  • Like 4
  • Thanks 1
  • Confused 1
  • Sad 2
  • Haha 6