Τι συμβαίνει όταν κανείς ξετυλίξει μια κολλητική ταινία από το ρολό της σε κενό αέρα; Εκπέμπονται ακτίνες Χ, και μάλιστα αρκετά ισχυρές για να δώσουν μια ακτινογραφία του χεριού του.

 

Οι φυσικοί που κατέγραψαν το φαινόμενο αρχικά έμειναν άναυδοι, στη συνέχεια όμως έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση για πατέντα η οποία καλύπτει την ανάπτυξη ακτινογραφικών μηχανημάτων από απλό σελοτέιπ.

 

«Δεν το πιστεύαμε. Πραγματικά δεν πιστεύαμε ότι μπορεί να ήταν αλήθεια» σχολίασε στο AFP ο Χουάν Εσκομπάρ, φοιτητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες και μέλος της ερευνητικής ομάδας που παρουσιάζει το φαινόμενο στο περιοδικό Nature.

 

Η εκπομπή ακτίνων Χ από κολλητική ταινία είχε παρατηρηθεί και από Ρώσους επιστήμονες πριν από 50 χρόνια, μέχρι σήμερα όμως κανείς δεν είχε υποψιαστεί ότι η ισχύς τους θα ήταν τόσο υψηλή ώστε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε ακτινογραφίες.

«Βγάλαμε ακτινογραφίες των χεριών μας για να δούμε τα οστά και να αποδείξουμε ότι είναι εφικτό. Τώρα έχουμε ολόκληρη συλλογή» αναφέρει ο Εσκομπάρ.

Στο τελευταίο πείραμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή που ξεκολλούσε μια στάνταρτ κολλητική ταινία από το ρολό της, με ρυθμό τριών εκατοστών ανά δευτερόλεπτο, μέσα σε ένα θάλαμο κενού αέρα.

 

Καταγράφηκαν ταχύτατοι παλμοί στην περιοχή των ακτίνων Χ, ο καθένας με διάρκεια ενός δισεκατομμυριοστού του δευτερόλεπτου και ισχύ 100 milliwatt, να πηγάζουν κατευθείαν από το τμήμα της ταινίας που ξεκολλούσε από το ρολό.

Σαφής εξήγηση δεν υπάρχει, ωστόσο οι ερευνητές έχουν προχωρήσει σε μια αληθοφανή υπόθεση: καθώς η ταινία αποκολλείται, η ακρυλική κόλλα στην κάτω επιφάνειά της φορτίζεται θετικά , ενώ η ίδια η ταινία, κατασκευασμένη από πολυαιθυλένιο, φορτίζεται αρνητικά.

 

Το ηλεκτρικό πεδίο που δημιουργείται ανάμεσα στην κόλλα και το ρολό εκσφενδονίζει ηλεκτρόνια από την κόλλα προς το ρολό. Όταν τα ηλεκτρόνια φτάσουν την ταινία, επιβραδύνονται απότομα και η ενέργειά τους εκτονώνεται ως ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή των ακτίνων Χ.

 

Τελικά, είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιεί κανείς σελοτέιπ; Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι το φαινόμενο εκδηλώνεται μόνο σε κενό αέρα. «Νομίζω ότι είναι ασφαλές να το κάνει κανείς στο γραφείο του. Βέβαια, εγγυήσεις δεν υπάρχουν» σχολίασε αστειευόμενος ο Χουάν Εσκομπάρ

 

Source.png Πηγή: in.gr