Το πολύτιμο Βραβείο Νόμπελ Φυσικής έχει απονεμηθεί στο παρελθόν σε δεκάδες επιστήμονες για τις καταπληκτικές ανακαλύψεις τους που βοήθησαν –και βοηθούν- την ανθρωπότητα να κοιτάει με αισιοδοξία το μέλλον της.

Οι επιστήμονες και φυσικοί που ανακάλυψαν το Μποζόνιο Χίγκς για παράδειγμα ή παρουσίασαν ιδιαίτερα πολύπλοκες εργασίες με γραφίνη έχουν βραβευτεί με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής ενώ ανάμεσα στους βραβευμένους βρίσκονται τεράστιες προσωπικότητες όπως οι Albert Einstein, David Bohr, James Franck, Gustav Ludwig Hertz, James Chadwick κ.ά.

 

Φέτος, το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε στους Takaaki Kajita (Πανεπιστήμιο Τόκυο, Ιαπωνία) και Arthur B. McDonald (Πανεπιστήμιο Κίνγκστον, Καναδάς) επειδή ανακάλυψαν ότι τα πλέον ανενεργά υποατομικά σωματίδια όπως τα νετρίνα έχουν παρατηρήσιμη μάζα (οι επιστήμονες θεωρούσαν παλαιότερα ότι είχαν μηδενική μάζα).

 

Η ύπαρξη των νετρίνων (ή νετρίνο) προτάθηκε από τον αυστριακό φυσικό Βόλφγκανγκ Πάουλι, ώστε να ισχύει η αρχή διατήρησης της ορμής και της ενέργειας στην ραδιενεργή εκπομπή ηλεκτρονίων από τον ατομικό πυρήνα, τη λεγόμενη β διάσπαση. Τα νετρίνα, που έχουν διαχωριστεί σε τρεις οικογένειες, επειδή αλλάζουν κατάσταση και εντοπίζονται σε τρεις μορφές, ηλεκτρόνιο, μιόνιο και σωματίδιο ταυ, κινούνται με ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του φωτός και διαπερνούν οτιδήποτε χωρίς –σχεδόν- την παραμικρή επίδραση (ακόμα και αυτή την στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο, δισεκατομμύρια νετρίνα διαπερνούν το σώμα σας) .

 

 

Ακριβώς επειδή αλληλοεπιδρούν ασθενώς με την ύλη, είναι πολύ, πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν. Μάλιστα για να παρατηρηθούν, απαιτούνται ειδικές διατάξεις και κατασκευές (όπως ο ανιχνευτής Super-Kamiokande που βρίσκεται θαμμένος ένα χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια) τοποθετημένες σε σημεία μακριά από άλλες επιδράσεις όπως αυτή της… κοσμικής ακτινοβολίας.
https://twitter.com/NobelPrize/status/651334529303597056/photo/1

 

Link.png Site: Engadget