Τη λύση έρχεται να δώσει το γραφένιο, ένα υλικό που λειτουργεί ως ημιαγωγός και είναι 100 φορές ισχυρότερο από το ατσάλι. Μάλιστα, ερευνητές του MIT έφτιαξαν ένα chip από γραφένιο προκειμένου να δώσουν λύση στο πρόβλημα των συσκευών θερμικής απεικόνισης. Επίσης, σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, τον Tomas Palacios, οι υπέρυθροι αισθητήρες που κατασκεύασαν ήταν τόσο μικροί ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν σε κινητά και laptops.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιούνται προσπάθειες κατασκευής φακών επαφής με επίστρωση γραφενίου για στρατιωτικούς σκοπούς, οι οποίοι θα παρέχουν δυνατότητα νυχτερινής όρασης.
Το γραφένιο αποτελεί ένα από τα καλύτερα υλικά εντοπισμού υπερύθρων και γι'αυτό, η ομάδα κατασκεύασε πρώτα ένα μικροσκοπικό chip-αισθητήρα με το συγκεκριμένο υλικό. Επιπλέον γραφένιο χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του σήματος και για τη σταθεροποίηση του chip πάνω από έναν θύλακα αέρα.
Χάρη στη διαδικασία αυτή, δεν είναι αναγκαία η εξωτερική ψύξη, η οποία απαιτείται συνήθως για τέτοιες συσκευές, ώστε να αποτρέπεται η αλλοίωση της υπέρυθρης εικόνας εξαιτίας της θερμότητας.
Σε πρώτες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, ο αισθητήρας είχε τη δυνατότητα να ανιχνεύσει ένα ανθρώπινο χέρι καθώς και το λογότυπο του MIT, αφού είχε πρώτα θερμανθεί. Βασικό στόχο αποτελεί η περαιτέρω βελτίωση της ανάλυσης, ώστε να είναι δυνατή η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Παραδείγματος χάρη, σύμφωνα με δηλώσεις του Palacio, οι αισθητήρες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε παρμπρίζ αυτοκινήτων, δίνοντας τη δυνατότητα νυχτερινής όρασης σε πραγματικό χρόνο.
Site: Engadget
ΣΧΟΛΙΑ (17)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση