Τα αβγά ορισμένων δεινόσαυρων χρειαζόντουσαν μέχρι και έξι μήνες για να εκκολαφθούν, κάτι που ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι έπαιξε τον ρόλο του στην εξαφάνιση τους.

Ερευνητές από διάφορα επιστημονικά ιδρύματα, εξέτασαν τα δόντια από ένα απολιθωμένο έμβρυο σε ένα αβγό μεγέθους μίας ποδοσφαιρικής μπάλα βάρους 4 κιλών. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν χρησιμοποιώντας τομογραφία και ισχυρά μικροσκόπια τις “γραμμές ανάπτυξης” στο έμβρυο ενός σπάνιου απολιθώματος αβγού από έναν γιγαντιαίο δεινόσαυρο με την ονομασία Hypacrosaurus.

 

Οι “γραμμές ανάπτυξης” μοιάζουν με τους ετήσιους δακτυλίους στους κορμούς των δέντρων, ωστόσο αντί να δημιουργούνται σε ετήσια βάση δημιουργούνται σε ημερήσια βάση. Μετρώντας λοιπόν τις γραμμές ανάπτυξης στα δόντια του εμβρύου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επώαση ενός τέτοιου αβγού απαιτούσε χρονικό διάστημα έως και έξι μηνών. Σε αντίστοιχες έρευνες που πραγματοποίησαν στο αβγό ενός άλλου δεινόσαυρου, του πιο μικρόσωμου Protoceratops, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα αβγά του χρειάζονταν τρεις μήνες για να εκκολαφθούν. Ενδεχομένως, όσο μεγαλύτερο είναι το αβγό, η επώαση να κρατάει περισσότερο. Τα αβγά στρουθοκαμήλου χρειάζονται περίπου 42 μέρες για να εκκολαφθούν ενώ των πτηνών γενικότερα από 11 έως και 85 ημέρες.

 

Το μεγάλο χρονικό διάστημα επώασης σημαίνει ότι οι δεινόσαυροι ήταν σε μειονεκτική θέση όταν ένας αστεροειδής ή κομήτης συγκρούστηκε με τον πλανήτη μας πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια. Δεδομένου ότι χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερο διάστημα για να αναπαραχθούν και να αντικαταστήσουν τον πληθυσμό που χάθηκε εξαιτίας της σύγκρουσης, η μεγάλη περίοδος επώασης ενδεχομένως να έπαιξε τον ρόλο της στην εξαφάνιση τους. Την ίδια ώρα, τα πουλιά που υπήρχαν από τότε, και τα αβγά τους δεν χρειαζόντουσαν το ίδιο χρονικό διάστημα επώασης άνθισαν και οδηγήθηκαν στα πουλιά που γνωρίζουμε σήμερα.

 

Η μεγάλη περίοδος επώασης των αβγών των δεινοσαύρων ήταν μόνο ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην εξαφάνιση τους. Ο επικεφαλής ερευνητής Gregory M. Erickson του Florida State University δήλωσε: “Αυτά τα ζώα σπαταλούσαν τεράστια ποσά ενέργειας. Ήταν μεγάλα και θερμόαιμα και ακόμη και οι μικρότεροι δεινόσαυροι χρειαζόντουσαν πάνω από ένα χρόνο για να ωριμάσουν. Ουσιαστικά ήταν χαμένοι από χέρι”.

 

Link.png Site: Engadget