Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν στο UPMC Presbyterian Hospital στο Pittsburg, με 10 ασθενείς, των οποίων τα τραύματα σε άλλη περίπτωση θα αποδεικνύονται μοιραία για να εγχειριστούν.
Μία ομάδα χειρουργών, θα αφαιρέσει το αίμα από τους ασθενείς και θα το αντικαταστήσει με ένα παγωμένο αλατούχο διάλυμα το οποίο θα ρίξει τη θερμοκρασία του σώματος για να επιβραδύνει τις σωματικές λειτουργίες και να καθυστερήσει τον θάνατο από απώλεια αίματος. Σύμφωνα με τον Δρ. Samuel Tisherman: “Αναστέλλουμε τη ζωή, αλλά δεν θέλουμε να το πούμε αναστολή ζωής, επειδή ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία... το ονομάζουμε διατήρηση έκτακτης ανάγκης και ανάνηψη”.
Το 2000 πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε χοίρους με επιτυχία. Μετά την πρόκληση θανατηφόρων τομών, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να ρίξουν τη θερμοκρασία των σωμάτων των χοίρων κατά περίπου 10 βαθμούς Κελσίου. Όλοι οι χοίροι πέθαναν, ωστόσο εκείνοι που “διατηρήθηκαν” παρουσίασαν ποσοστό επιβίωσης 90% μετά από μερικές επανεκκινήσεις της καρδιάς.
Όπως αποδείχτηκε και σε αυτές τις δοκιμές, η τεχνική είναι χρήσιμη μόνο σε εγχειρήσεις έκτακτης ανάγκης μετά από σοβαρούς τραυματισμούς, και σε καταστάσεις όπου το ποσοστό επιβίωσης είναι κοντά στο 7%. Στη χρηματοδότηση της έρευνας κατά μέρος συνέβαλλε ο Αμερικάνικος στρατός και η ιδέα προέρχεται από τον πόλεμο του Βιετνάμ, όταν στρατιωτικοί χειρουργοί συμπέραναν ότι η βασική αιτία θανάτου ήταν η απώλεια αίματος στα πρώτα 5 με 20 λεπτά μετά τον τραυματισμό, αν και μόλις το 1/3 των στρατιωτών είχαν τραύματα που θα μπορούσαν να γιατρευτούν σε μία τυπική μονάδα εντατικής θεραπείας.
Η αναστολή ζωής, όπως την έχουμε δει σε έργα επιστημονικής φαντασίας, είναι ακριβώς αυτό... φαντασία -τουλάχιστον για την ώρα- αφού αυτή η φάση διατήρησης μπορεί να κρατήσει περίπου 4 ώρες. Οι τέσσερις ώρες, δεν είναι αρκετές για... διαγαλαξιακά ταξίδια, επαρκούν πάντως για να σωθούν ζωές. Επομένως είναι αρκετές για να διορθώσουν σε περιπτώσεις οι χειρουργοί τη ζημιά, να αντικαταστήσουν το ψυχρό αλατούχο διάλυμα με αίμα, επαναφέροντας τους ασθενείς σε κανονική θερμοκρασία και να επανεκκινήσουν στη συνέχεια τη καρδιά.
Site: Engadget
ΣΧΟΛΙΑ (24)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση