Ραδιόφωνα μικρά σαν κόκκοι ρυζιού, που συνδέονται όμως με κανονικά ακουστικά, δείχνουν πώς οι νανοσωλήνες άνθρακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ημιαγωγοί για καλύτερα και μικρότερα ηλεκτρονικά κυκλώματα.
Οι συσκευές επιδεικνύουν πώς οι νανοσωλήνες -κυλινδρικά μόρια από άτομα άνθρακα- μπορούν να διαταχθούν σε απόλυτα ευθυγραμμισμένες σειρές ώστε κάποτε να αντικαταστήσουν τις καλωδιώσεις στα σημερινά τσιπ.
«Στόχος μας δεν ήταν τα ραδιόφωνα αυτά καθ' αυτά, αλλά η χρήση των νανοσωλήνων ως ημιαγωγών υψηλής απόδοσης» δήλωσε στο Reuters ο Τζον Ρότζερς, καθηγητής Μηχανικής και Υλικών στο Πανεπιστήμιο του Ίλινοϊ. Τα τρανσιζτοράκια αναπτύχθηκαν και δοκιμάστηκαν σε συνεργασία με την αμερικανική Northrop Grumman Electronics System στο Μέριλαντ.
Σε μια από τις δοκιμές, τα ραδιόφωνα συντονίστηκαν με ραδιοφωνικό σταθμό της Βαλτιμόρης και έπαιξαν το δελτίο της οδικής κυκλοφορίας.
Το μυστικό της επιτυχίας ήταν ότι οι νανοσωλήνες αποτέθηκαν ως λεπτό στρώμα πάνω σε πλάκες χαλαζία. Οι ερευνητές θέρμαναν άνθρακα παρουσία ενός καταλύτη, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν νανοσωλήνες, οι οποίοι ευθυγραμμίστηκαν αυθόρμητα λόγω του χαλαζία.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και στις πλάκες πυριτίου από τις οποίες κατασκευάζονται τα σημερινά μικροκυκλώματα.
Οι τελικές συσκευές αποτελούνται από δύο ενισχυτές ραδιοσυχνοτήτων, έναν μείκτη ραδιοσυχνοτήτων και έναν ενισχυτή ήχου, όλα αποτελούμενα από νανοσωλήνες.
Από τα ίδια υλικά αποτελείται και το τρανζίστορ εξόδου, πάνω στο οποίο συνδέονται τα ακουστικά, ενώ η κεραία ήταν πλήρους μεγέθους.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Πηγή: news.in.gr
ΣΧΟΛΙΑ (3)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση