Ο προσθετικός βραχίονας Luke που σχεδιάστηκε από τον δημιουργό του Segway, Dean Kamen, με την χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και βρισκόταν υπό ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά αργότερα μέσα στην χρονιά.

Το 2014, ο βραχίονας παλαιότερα γνωστός και με την ονομασία DEKA, έλαβε την σχετική έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, και τώρα, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το προσθετικό μέλος ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται στην αγορά προς τα τέλη του 2016.

 

Η ονομασία Luke προέρχεται από το προηγμένο προσθετικό μέλος του Luke Skywalker από την σειρά Star Wars, και το κορυφαίο χαρακτηριστικό του προσθετικού είναι το σύστημα ελέγχου του. Το προσθετικό χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια που έχουν τοποθετηθεί στο ακρωτηριασμένο άκρο του χρήστη ώστε να λαμβάνει ηλεκτρικά σήματα από τους μυϊκούς ιστούς του. Όταν ο χρήστης για παράδειγμα τεντώσει ή λυγίσει το χέρι, το Luke αλλάζει θέση και τύπο “grip” αυτόματα, σε αντίθεση με άλλα προσθετικά που απαιτούν διακόπτες, κουμπιά ή χειροκίνητες ρυθμίσεις.

 

Επίσης, διαθέτει ένα δεύτερο σύστημα ελέγχου, που χρησιμοποιεί ασύρματους αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί στο παπούτσι του χρήστη. Το Luke επίσης διαθέτει περισσότερους βαθμούς ευελιξίας και κίνησης από τα απλά προσθετικά, με τον ώμο, τον αγκώνα και τον καρπό να κινούνται ξεχωριστά επιτρέποντας σε εκείνον που το φοράει να φτάνει ακόμα και πίσω από το κεφάλι του ή πίσω στην πλάτη του. Υπάρχουν τέσσερις ξεχωριστοί κινητήρες προσφέροντας την αναγκαία επιδεξιότητα που απαιτείται για το πιάσιμο ενός γυάλινου ποτηριού με ασφάλεια ή ενός αυγού. Αισθητήρες δύναμης στα δάχτυλα παρέχουν στον χρήστη τα δεδομένα που χρειάζεται για να γνωρίζει πόσο δυνατό είναι το κράτημα τους.

 

Δυστυχώς, η προηγμένη τεχνολογία έρχεται και με αντίστοιχη τιμή, και αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα το κόστος του Luke, σύμφωνα με ειδικούς και αναλυτές, η τιμή του αναμένεται να βρίσκεται κοντά στα 100 χιλιάδες δολάρια. Αν και το 3D printing έχει βοηθήσει σημαντικά ώστε το κόστος ορισμένων βασικών προσθετικών να πέσει σε μερικές εκατοντάδες δολάρια, ακόμα δεν είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε κάτι τόσο προηγμένο όσο το Luke που να είναι και παράλληλα αρκετά οικονομικό.

 

 

Link.png Site: TheVerge