Ένα αποφασιστικό βήμα που μπορεί να δώσει “σάρκα και οστά” σε ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στον χώρο της ιατρικής πραγματοποίησε μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ, η οποία ανέπτυξε μία  αιματολογική εξέταση που διαγιγνώσκει μια σειρά από μορφές καρκίνου.

Οι ερευνητές προέρχονται από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ενώ επικεφαλής της ομάδας είναι ο Έλληνας ογκολόγος Νικόλας Παπαδόπουλος. Η μέθοδός της ομάδας εντοπίζει οκτώ κοινές μορφές της νόσου, κάτι που χαρακτηρίζουν “συναρπαστικό” ειδικοί στη Βρετανία, σχολιάζοντας το επίτευγμα.

Παρά την αισιοδοξία που δημιουργείται για μείωση της θνησιμότητας, με την υλοποίηση ενός διαγωνιστικού ελέγχου που θα γίνεται σε ετήσια βάση, τα μέλη της ομάδας επισημαίνουν πάντως πως χρειάζεται ακόμη αρκετή ερευνητική δουλειά, για να εξακριβωθεί η δυνατότητα του τεστ να εντοπίζει τη νόσο στα αρχικά της στάδια. 

Οι καρκινικοί όγκοι απελευθερώνουν στο αίμα ελάχιστες τμήματα του τροποποιημένου τους DNA, καθώς και των πρωτεϊνών που παράγουν. Το τεστ CancerSEEK εντοπίζει μεταλλάξεις σε 16 γονίδια που συνήθως προκύπτουν από την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, αλλά και 8 πρωτεΐνες που παράγονται συχνά από αυτούς. 

Δοκιμάστηκε σε 1.005 ασθενείς με καρκίνο στις ωοθήκες, το συκώτι, το στομάχι, το πάγκρεας, τον οισοφάγο, τους πνεύμονες ή το στήθος, οι οποίοι δεν έχουν εμφανίσιε μεταστάσεις. Συνολικά, το τεστ διάγνωσε την ύπαρξη καρκίνου στο 70% των περιπτώσεων. 

Οι επιστήμονες επισημαίνουν τον κρίσιμο χαρακτήρα που παίζει η πρώιμη διάγνωση στη θεραπεία, όταν δηλαδή οι όγκοι μπορούν να καταπολεμηθούν με μεγαλύτερη επιτυχία. 
Μάλιστα, για τις 5 από τις 8 μορφές καρκίνου που καλύπτει το τεστ, δεν υπάρχουν μέθοδοι προληπτικού ελέγχου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το τεστ έδωσε επίσης πληροφορίες για τον ιστό από τον οποίο προήλθε ο καρκίνος. 

Ενδεικτικό είναι πως ο καρκίνος στο πάγκρεας εμφανίζει πολύ λίγα συμπτώματα και συνήθως εντοπίζεται αργά. Η συνέπεια είναι πως 4 στους 5 ασθενείς πεθαίνουν σε μόλις ένα έτος μετά τη διάγνωση. 

Οι επιστήμονες ευελπιστούν το τεστ να λειτουργήσει συμπληρωματικά με άλλες μεθόδους εντοπισμού της νόσου, όπως οι μαστογραφίες στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού ή η κολονοσκόπηση. 

Το κόστος ανά ασθενή υπολογίζεται στα 500 δολάρια.

BBC

  • Like 2
  • Thanks 1