Ο μαθηματικός Διονύσης Κριαράς, συνεργάτης της διεθνούς ομάδας «Αntikythera Mechanism Research Ρroject», η οποία μελετά επισταμένως το εύρημα κατά τα τελευταία χρόνια, αναπαράστησε τον υπολογιστή των Αντικυθήρων αξιοποιώντας τα νεότερα στοιχεία που εξήχθησαν από την ερευνητική ομάδα. Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο και θα εκτίθεται από σήμερα στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
«Πρόκειται για ένα τελειοποιημένο και απολύτως λειτουργικό αντίγραφο του μηχανισμού», λέει στο «Εθνος» ο κ. Κριαράς. «Αυτό σημαίνει πως σήμερα μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει ως αστρονομικό όργανο, ως μηχανικό πλανητάριο, ως ημερολόγιο, ως εκπαιδευτικό όργανο που δείχνει το γεωγραφικό μήκος και πλάτος, αλλά και ως μηχανισμό που παριστάνει την κίνηση της σελήνης. Είναι πολύ σημαντικά», λέει ο κ. Κριαράς, «ενώ τελευταία ανακαλύφθηκε ότι ο μηχανισμός υποδείκνυε ακόμη και τις χρονιές των αγωνισμάτων, δηλαδή πότε ήταν η χρονιά των Ολυμπίων, των Νεμέων και των Πυθείων».
Η πρώτη επαφή του μαθηματικού κ. Κριαρά με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων πραγματοποιήθηκε πριν από 15 χρόνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όταν ο ίδιος βρέθηκε εκεί ως επισκέπτης. «Μόλις είδα την ανακατασκευή που είχε επιχειρήσει ο Πράις, ενδιαφέρθηκα πολύ να δω πώς δουλεύει. Βασισμένος λοιπόν σε σχέδια δικά του και άλλων, παρενέβην με κάποιες διορθώσεις και προσθήκες και κατέληξα στο πρώτο μου λειτουργικό μοντέλο. Πριν από έναν χρόνο κατασκεύασα ένα δεύτερο με αρκετές προσθήκες. Το μοντέλο αυτό βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, στο Παιδικό Μουσείο του Μανχάταν», εξηγεί.
Το δυσκολότερο, ίσως, κομμάτι στην αναπαράσταση του μηχανισμού των Αντικυθήρων είναι το γεγονός ότι το αρχαίο εύρημα αποτελεί ένα μόλις μικρό κομμάτι του πρωτότυπου μηχανισμού, ενώ παράλληλα δεν σώζονται αρχαία κείμενα που να διευκρινίζουν τεχνικές λεπτομέρειές του. Ως εκ τούτου ο κ. Κριαράς και όλοι όσοι επιχείρησαν την ανακατασκευή καλούνται να λύσουν τον γρίφο και να ανακαλύψουν το μυστικό μέσα από το σκοτάδι. «Είναι ατυχία το γεγονός ότι δεν έχουμε γραπτά κείμενα παρά μόνο κάποιες επιγραφές που αποτελούν ενδείξεις και όχι αποδείξεις», λέει ο ίδιος. «Είναι ατυχία γιατί πρόκειται για έναν μοναδικό μηχανισμό.
Οι αρχαίοι Ελληνες δεν κατέγραφαν και δεν έδιναν μεγάλη σημασία στις τεχνικές λεπτομέρειες, καθώς αντιμετώπιζαν καθετί το χειρωνακτικό απαξιωτικά».
Παρ όλ αυτά, για εκείνον το ταξίδι στα άδυτα της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας δεν έχει τελειώσει. Αναζητώντας εδώ και 15 χρόνια τις πηγές και τα κείμενα της αρχαίας γραμματείας που αναφέρονται σε μηχανές, εργαλεία και τεχνικές της εποχής, προσπαθεί να ζωντανέψει τα επιτεύγματα των προγόνων στην καθημερινότητα του 2008.
«Σκοπεύω να συνεχίσω φτιάχνοντας και νέο μοντέλο του μηχανισμού, αφού τα ερωτηματικά που υπάρχουν γύρω από αυτόν είναι ακόμη αρκετά. Παράλληλα ετοιμάζουμε μια έκθεση στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν δείγματα των αρχαίων επιτευγμάτων», συνεχίζει.
Η σελίδα για την αποκρυπτογράφηση του τεχνολογικού παρελθόντος έχει πλέον ανοίξει...
ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ 1900 ΣΕ ΝΑΥΑΓΙΟ
Σε ένα ναυάγιο ανοικτά των Αντικυθήρων, μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης, ανακαλύφθηκε το 1900 το αρχαίο τέχνημα του μηχανισμού που αποτελεί την αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια. Με βάση τη μορφή των ελληνικών επιγραφών που φέρει, ο μηχανισμός χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ., δηλαδή σχεδόν μισό αιώνα πριν από την ημερομηνία του ναυαγίου.
Θησαυροί, αγάλματα και άλλα αντικείμενα που ανασύρθηκαν από Σύμιους σφουγγαράδες μεταφέρθηκαν μαζί με τον μηχανισμό στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Χρειάστηκαν, όμως, δύο χρόνια μέχρι τη στιγμή που ο διευθυντής του και αρχαιολόγος κ. Βαλέριος Στάης παρατήρησε πως ένα από τα ευρήματα έφερε έναν οδοντωτό τροχό και εμφανείς επιγραφές με αστρονομικούς όρους. Ηταν ο μηχανισμός. Από τη στιγμή εκείνη, εκατοντάδες επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο επιδόθηκαν σε έναν αγώνα για την αποκρυπτογράφησή του και για την ανεύρεση στοιχείων σχετικά με την ιστορία και τη λειτουργικότητά του, ενώ το 1978 το ναυάγιο επισκέφθηκε και ο Ζακ Ιβ Κουστό με την ομάδα του προχωρώντας σε βιντεοσκόπηση του βυθού.
Πηγή: ethnos.gr
ΣΧΟΛΙΑ (17)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση