Η τροποποίηση των νέων βακτηρίων από το είδος Mycoplasma mycoides διαθέτει γονιδίωμα που αποτελείται από μόλις 473 γονίδια. Μάλιστα είναι τόσο λίγα, που τα βακτήρια μόλις που διατήρησαν την δυνατότητα να επιβιώνουν και να αναπαράγονται. Αν είχαν περαιτέρω σμικρύνει το γονιδίωμα, ενδεχομένως δεν θα ήταν ικανά να επιβιώσουν ή να αναπαραχθούν.
Για να καταφέρουν να κάνουν κάτι τέτοιο, οι επιστήμονες χρειάστηκε να προσδιορίσουν τα γονίδια που ήταν απολύτως απαραίτητα, και από όσο καταλαβαίνουμε θα χρειάστηκαν πολλές δοκιμές. Πολλά από εκείνα που είχαν κριθεί μη απαραίτητα στο παρελθόν, αποδείχτηκε ότι αποτελούσαν το άλλο μισό από ένα ζωτικής σημασίας ζευγάρι, οπότε και οι ερευνητές απέκτησαν μία καλή αίσθηση του τι θα μπορούσαν να μη συμπεριλάβουν στο γονιδίωμα. Βεβαίως, η παραπάνω τακτική έχει και μειονεκτήματα.
Ο αριθμός των γονιδίων είναι βελτιστοποιημένος για τις φιλικές συνθήκες του εργαστηριακού περιβάλλοντος, αφού τα βακτήρια αυτά θα μπορούσαν να πεθάνουν εύκολα έξω στην φύση. Επίσης, οι επιστήμονες και δημιουργοί τους, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να προσδιορίσουν τον ρόλο 149 γονιδίων, και έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο ορισμένα από αυτά να εξαφανιστούν χωρίς να επηρεαστεί η βιωσιμότητα του μικροοργανισμού.
Όπως και να έχει, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον τομέα της βιολογίας. Θα συμβάλει στον προσδιορισμό των δομικών στοιχείων του DNA που είναι απαραίτητα για την ζωή, και τελικά θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν οργανισμούς από το μηδέν.
Site: Engadget
ΣΧΟΛΙΑ (9)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση