Ο ασύρματος αισθητήρας που βλέπετε στην εικόνα, κάποια στιγμή στο μέλλον ενδέχεται να βρεθεί στα σώματα μας, για να παρακολουθεί συγκεκριμένα όργανα ή ακόμα και να βοηθήσει άτομα με κινητικά προβλήματα να ελέγχουν ρομποτικά άκρα.

Μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϋ, ανέπτυξαν μία πρώιμη εκδοχή του αισθητήρα που έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Κάθε αισθητήρας ενσωματώνει έναν πιεζοηλεκτρικό κρύσταλλο, που μπορεί να μετατρέπει δονήσεις από υπερήχους σε ενέργεια και έτσι δεν απαιτεί κάποιο είδος μπαταρίας. Επίσης δίνει την δυνατότητα στην μικροσκοπική συσκευή να εκπέμπει δεδομένα που έχει συλλέξει από νευρώνες στον εγκέφαλο εφόσον χρειαστεί για τον έλεγχο βιονικών άκρων.

 

Αν και η τρέχουσα έκδοση, που έχει μήκος μόλις τρία χιλιοστά με ένα κύβο ενός χιλιοστού (1 x 1 x 3 mm) συνδεδεμένο στο ένα από τα άκρα της είναι ήδη μικροσκοπική, η ομάδα σχεδιάζει να την κάνει ακόμα πιο μικρή, στο μισό περίπου του πλάτους μίας ανθρώπινης τρίχας (η πλευρά του κύβου θα είναι ίση με 50 εκατομμυριοστά του μέτρου). Τον συγκεκριμένο αισθητήρα τον ονομάζουν “νευρική σκόνη” και έχει ήδη δοκιμαστεί σε αρουραίους (εμφυτεύθηκε σε μυς και νεύρα) με επιτυχία ενώ αποτελείται από βιο-συμβατά υλικά, που θα μπορούσαν να παραμείνουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα για τουλάχιστον μία δεκαετία αν όχι για πάντα.

 

Ο Ryan Neely από την ομάδα των επιστημόνων δήλωσε σχετικά: ”Ο αρχικός στόχος του εγχειρήματος νευρική σκόνη, ήταν να φανταστούμε την επόμενη γενιά των διεπαφών εγκεφάλου-μηχανής και να τα καταστήσουμε μία βιώσιμη κλινική τεχνολογία. Αν ένας παραπληγικός θέλει να ελέγξει έναν υπολογιστή ή κάποιον ρομποτικό βραχίονα, θα μπορούσες απλώς να του εμφυτεύσεις αυτό το ηλεκτρόδιο στον εγκέφαλο, το οποίο θα μπορούσε να παραμείνει εκεί ουσιαστικά για μία ζωή”.

 

 

Πέρα από την παρακολούθηση οργάνων ή τον έλεγχο προσθετικών, η ομάδα πίσω από την “νευρική σκόνη” πιστεύει ότι οι αισθητήρες της θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση καρκινικών όγκων ή ακόμα και για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα ορισμένων θεραπειών του καρκίνου. Η ομάδα επίσης πιστεύει ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί μία εκδοχή του αισθητήρα για να διεγείρει νεύρα και μυς ή ακόμη για να αντιμετωπίσει την επιληψία.

 

Link.png Site: Engadget