Η πραγματική κάλυψη δικτύου 5G στην Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά των ισχυρισμών των παρόχων κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της EY για τον οργανισμό 5G Observatory της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αποκαλύπτει μια διαφορετική πραγματικότητα.

Ενώ οι εταιρείες διατείνονται ότι η πληθυσμιακή κάλυψη 5G αγγίζει το 90%, η πρόσφατη μελέτη της EY για τον οργανισμό 5G Observatory της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτει μια διαφορετική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μόλις το 20% ή λιγότερο του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αποτελείται από πραγματικούς σταθμούς 5G. Συγκεκριμένα, από τους 9.819 σταθμούς βάσης που λειτουργούν στη χώρα, μόνο 1.819 χρησιμοποιούν γνήσια τεχνολογία 5G.

Η πλειονότητα των σταθμών, περίπου το 80%, είναι στην πραγματικότητα σταθμοί 4G που χρησιμοποιούν μια τεχνική γνωστή ως Δυναμικός Διαμοιρασμός Φάσματος (Dynamic Spectrum Sharing ή DSS). Η μέθοδος DSS επιτρέπει σε έναν σταθμό 4G να αξιοποιεί φάσμα συχνοτήτων 5G, δημιουργώντας την εντύπωση λειτουργίας 5G στα κινητά τηλέφωνα των χρηστών.

Ένας μηχανικός κινητής τηλεφωνίας χαρακτηρίζει το DSS ως μια εύκολη και οικονομική λύση για την επίτευξη υψηλών ποσοστών κάλυψης 5G. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η χωρητικότητα του δικτύου παραμένει παρόμοια με εκείνη του 4G, περιορίζοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης προηγμένων εφαρμογών 5G για βιομηχανία, μεταφορές και έρευνα.

Μεταξύ των ελληνικών παρόχων, η Cosmote αξιοποιεί το DSS στο 80% των σταθμών 4G, ενώ οι Vodafone και Nova εμφανίζουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά. Η Cosmote έχει αναπτύξει σταθμούς 5G τόσο στη ζώνη των 700 MHz όσο και στα 3,5 GHz, ενώ οι ανταγωνιστές της επικεντρώνονται μόνο στα 3,5 GHz. Αξιοσημείωτο είναι ότι κανένας πάροχος δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει τη ζώνη των 26 GHz, που θεωρείται η πιο προηγμένη για το 5G.

CleanShot2024-07-15at13_51.33@2x.jpg.6ba683ef629f4819dda5c2cf8171e822.jpg

Η έκθεση της EY υπογραμμίζει ότι η κάλυψη των ελληνικών νοικοκυριών με 5G βασίζεται κυρίως σε σταθμούς 4G με DSS ή σε χαμηλής ζώνης 5G των 700 MHz. Συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλότερο ποσοστό χρήσης DSS. Για παράδειγμα, στη Γερμανία το DSS καλύπτει το 50% των σταθμών, στην Ισπανία το 33%, στη Γαλλία το 25% και στην Πορτογαλία μόλις το 18%.

Η κατάσταση στην Ελλάδα έρχεται σε αντίθεση με χώρες όπως η Πορτογαλία, όπου το 80% του δικτύου κινητής τηλεφωνίας αποτελείται από πραγματικούς σταθμούς 5G. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 18% και αναμένεται να αυξηθεί παράλληλα με την επέκταση των δικτύων 5G SA. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Cosmote είναι ο μοναδικός πάροχος που έχει ενεργοποιήσει τέτοιο δίκτυο (με την ονομασία 5G+) από τον περασμένο μήνα, με την πληθυσμιακή κάλυψη να έχει φτάσει το 50% και να «αναμένεται να επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να φτάσει το 60% έως το τέλος του 2024».

  • Thanks 1
  • Haha 29