Αν και η υλοποίηση του 5G σε εμπορικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αναμένεται το 2020, η εταιρεία Ericsson είναι ήδη έτοιμη, επιτυγχάνοντας ταχύτητες 5Gbps σε δοκιμές της πρωτότυπης τεχνολογίας 5G της εταιρείας.

Η Ericsson πραγματοποίησε δοκιμή στα εργαστήρια της εταιρείας στη Στοκχόλμη επιτυγχάνοντας τις σχετικές ταχύτητες χρησιμοποιώντας ένα πρωτοποριακό περιβάλλον διεπαφής ραδιοσυχνοτήτων και προηγμένη τεχνολογία MIMO (Multiple-Input Multiple-Output), παρουσία ανώτερων στελεχών των εταιρειών NTT Docomo και SK Telecom.

 

Σύμφωνα με την εταιρεία, η συγκεκριμένη απόδοση θα αποδειχτεί ζωτικής σημασίας στο μέλλον, τόσο για την αντιμετώπιση της αύξησης της ζήτησης για ακόμα υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων μέσω κινητών τηλεφώνων και συσκευών, όσο και γιατί θα καταστήσει εφικτή την επόμενη γενιά εφαρμογών machine-to-machine.

 

Οι περιοχές που αναμένεται να εκμεταλλευτούν πρώτες τις υψηλότερες ταχύτητες που προσφέρει η τεχνολογία 5G είναι η Βόρεια Αμερική καθώς και οι Ιαπωνία και Ν.Κορέα, με τις NTT Docomo και SK Telecom να έχουν ήδη ανακοινώσει δοκιμές. Σύμφωνα με την έκθεση Ericsson Mobility Report για το μήνα Ιούνιο της χρονιάς που διανύουμε, το 85% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας θα αφά σε συνδέσεις LTE έως στο 2019, ενώ στην Ιαπωνία και στη Ν.Κορέα, τα ποσοστά διείσδυσης είναι αυτή τη στιγμή τα υψηλότερα στο κόσμο με 30% και 50% αντίστοιχα. Η έκθεση προβλέπει επίσης ότι η διακίνηση δεδομένων μεταξύ κινητών συσκευών θα δεκαπλασιαστεί μεταξύ 2013 και 2019 και επισημαίνει ότι οι ενεργές κινητές συσκευές M2M θα αυξηθούν τρεις με τέσσερις φορές έως το 2019.

 

Η ζωντανή επίδειξη που πραγματοποίησε η Ericsson, αξιοποιεί όπως αναφέραμε ένα νέο, επαναστατικό περιβάλλον διεπαφής ραδιοσυχνοτήτων και προηγμένη τεχνολογία Multiple-Input Multiple-Output (MIMO). Η δραστηριότητα της Ericsson στην ανάπτυξη του δικτύου 5G περιλαμβάνει νέες τεχνολογίες κεραιών με μεγαλύτερο εύρος ζώνης, υψηλότερες συχνότητες και συντομότερα χρονικά διαστήματα μετάδοσης ενώ έχουν αναπτυχθεί νέοι σταθμοί βάσης ραδιοσυχνοτήτων. Άλλοι τομείς στους οποίους δίνεται ιδιαίτερη έμφαση είναι οι μικρές κυψέλες σε ετερογενή περιβάλλοντα δικτύου, οι νέες ζώνες συχνοτήτων (συμπεριλαμβανομένης της ζώνης 15 GHz) και η backhaul μετάδοση υψηλής ταχύτητας και χωρητικότητας.

 

 

Με μεγαλύτερες ταχύτητες, χαμηλότερο χρόνο απόκρισης και καλύτερη απόδοση σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, το 5G αντιπροσωπεύει την εξέλιξη της εμπειρίας του χρήστη, αλλά και επιτρέπει νέες εφαρμογές device-to-device και M2M που θα επηρεάσουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τη βιομηχανία, όπως π.χ. έλεγχο της οδικής ασφάλειας, διαδίκτυο με αφή, νέους αισθητήρες και τριχοειδή δίκτυα.

 

https://www.youtube.com/watch?v=83AhBMtoi0A