Τα βίντεο όπου το συγκρότημα The Killers σταματούν για λίγο τη συναυλία τους στην O2 Arena του Λονδίνου για να πανηγυρίσουν την πρόκριση της Αγγλίας στον τελικό του 2024 θα συνεχίσουν να εξαφανίζονται.

To συγκρότημα The Killers βοήθησαν τους φιλάθλους στο Ηνωμένο Βασίλειο να πανηγυρίσουν την πρόκριση της εθνικής ομάδας της Αγγλίας στον τελικό του Euro 2024, σταματώντας για λίγο τη συναυλία τους στην O2 Arena του Λονδίνου, προκειμένου να προβάλουν σε γιγαντοοθόνη πίσω από τη μπάντα τις τελευταίες στιγμές του παιχνιδιού. Διάφορα βίντεο που αναρτήθηκαν στο X και το Instagram κατέγραψαν τον ενθουσιασμό που επικράτησε, την ώρα που κομφετί έραιναν το πλήθος, ενώ το συγκρότημα ερμήνευε με ιδιαίτερη θέρμη το "Mr. Brightside", όμως όλα αυτά τα βίντεο έχουν αρχίσει ήδη να αφαιρούνται, κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών, της γνωστής UEFA.

Σύμφωνα με ενημέρωση που αναρτήθηκε στο Instagram σχετικά με την αφαίρεση των βίντεο, η UEFA ενημέρωσε ότι τα επίμαχα βίντεο περιλαμβάνουν περιεχόμενο το οποίο "παραβιάζει τα πνευματικά της δικαιώματα". Πολλά από τα βίντεο που επηρεάστηκαν από την παρέμβαση αυτή και έχουν αφαιρεθεί, όπως εκείνο της φωτογράφου Μπέλα Φολκ, περιείχαν ελάχιστα δευτερόλεπτα εικόνας από τον αγώνα και εμπίπτουν στους κανόνες περί δίκαιης χρήσης. Η Φολκ, μάλιστα, αναφέρει πως δέχτηκε ποινή αποκλεισμού ενός μήνα από το Instagram για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς το βίντεό της αφαιρέθηκε από την πλατφόρμα.

Η αφαίρεση των βίντεο αυτό είναι ιδιαίτερα στενάχωρη, δεδομένης της ιδιαίτερης δημοφιλίας που απολαμβάνουν οι Killers στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συγκρότημα, και ιδίως η μεγάλη τους επιτυχία, "Mr. Brightside", ανέπτυξαν τόσο θερμούς φίλους στη Βρετανία ώστε κατέχει το Ρεκόρ Guinness για το μεγαλύτερο διάστημα παραμονής στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου. Το "Mr. Brightside" θεωρείται από πολλούς ως ο ανεπίσημος εθνικός ύμνος της χώρας, επομένως το να το ακούσει κανείς ζωντανά τη στιγμή που η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας εξασφάλιζε τη θέση της στον τελικό του Euro 2024 πρέπει να ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία, την οποία φρόντισε να χαλάσει η τυπολατρική παρέμβαση της UEFA.

Είναι ήδη προβληματικό το ότι η UEFA επιχειρεί να αφαιρέσει υλικό επί του οποίου δεν έχει κανένα δικαίωμα, όμως εξίσου απογοητευτικό είναι και το ότι X και Instagram ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα αυτά. Μέχρι στιγμής, κανείς από τους τρεις εμπλεκόμενους, Χ, Instagram και UEFA δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.

  • Confused 6
  • Sad 2
  • Haha 6