Απόφαση γαλλικού δικαστηρίου υποχρεώνει τις εταιρίες να λάβουν μέτρα ώστε οι υπηρεσίες τους να μη χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε πειρατικό υλικό.

To 2023, η Canal+ προσέφυγε στη γαλλική δικαιοσύνη, προκειμένου να αντιμετωπίσει ιστοσελίδες που μετέδιδαν πειρατικά αθλητικό περιεχόμενο. Στο σκεπτικό της προσφυγής της, η εταιρία υποστήριζε πως, εφόσον κάποιοι χρησιμοποιούσαν τοπικούς ISP για να αποκτούν πρόσβαση σε πειρατικές ιστοσελίδες, οι πάροχοι αυτοί όφειλαν να λάβουν μέτρα ώστε να τους εμποδίσουν.

Όταν η δικαιοσύνη αποφάνθηκε υπέρ της Canal+, πάροχοι όπως η Orange, η SFR, η OutreMer Télécom, η Free και η Bouygues Télécom υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν τεχνικά μέτρα. Καθώς οι διάφοροι ISP διαθέτουν δικούς τους DNS resolvers για τους πελάτες τους, αυτοί ρυθμίστηκαν έτσι ώστε να μην επιτρέπουν την πρόσβαση στις επίμαχες πειρατικές ιστοσελίδες.

Σε απάντηση των κινήσεων αυτών, διάφοροι χρήστες που δεν το είχαν κάνει ήδη, πολύ απλά άλλαξαν τις ρυθμίσεις τους ώστε να χρησιμοποιούν εναλλακτικούς παρόχους DNS -τη Cloudflare, τη Google και τη Cisco- οι resolvers των οποίων δεν είχαν τροποποιηθεί ώστε να εμποδίσουν την πρόσβαση: τουλάχιστον, όχι ακόμη.

Η κατάσταση αυτή ώθησε την Canal+ να προσφύγει εναντίον των συγκεκριμένων παρόχων, ζητώντας την επιβολή μέτρων αντίστοιχων με αυτά που είχαν εφαρμόσει ήδη οι γαλλικές εταιρίες παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Τον περασμένο μήνα, δικαστήριο του Παρισιού εξέδωσαν δύο αποφάσεις: η πρώτη αφορούσε τους αγώνες της Premier League και η δεύτερη εκείνους του Champions League. Το δικαστήριο καλούσε τις Google, Cloudflare και Cisco να εφαρμόσουν μέτρα ανάλογα με εκείνα που είχαν ήδη εφαρμοστεί από τους τοπικούς παρόχους. Προκειμένου να προστατέψουν τα δικαιώματα της Canal+, οι εταιρίες υποχρεούνται να εμποδίσουν τους Γάλλους χρήστες του διαδικτύου από το να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους ώστε να αποκτούν πρόσβαση σε περίπου 117 πειρατικούς ιστοτόπους.

O Σεμπαστιάν Προυστ, δικηγόρος της Google, εκτιμά ότι η διαδικασία αυτή ελάχιστη επίδραση θα έχει στην πειρατεία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, από τη φραγή σε επίπεδο DNS θα επηρεαστεί περίπου το 0,084% των χρηστών του Διαδικτύου στη Γαλλία. Παραθέτοντας τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, που κατέληξε ότι μόλις το 2% όσων έρχονται αντιμέτωποι με φραγές εγκαταλείπουν την προσπάθεια και δεν αναζητούν άλλους τρόπους παράκαμψης, ο Προυστ ισχυρίζεται πως τελικά θα επηρεαστεί το 0,00168% των χρηστών, δηλαδή περίπου 800 άτομα στη Γαλλία.

Όμως, στην απόφασή του το δικαστήριο του Παρισιού, όπως και άλλα δικαστήρια σε προηγούμενες ανάλογες υποθέσεις, ανέφερε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που προσφεύγουν σε άλλους DNS για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πειρατικές ιστοσελίδες, όπως και η ευκολία αλλαγής DNS, δεν έχουν σημασία.

Η Canal+ κατέχει τα νόμιμα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων και, εφόσον επιθυμεί να ζητήσει την επιβολή φραγής, έχει το δικαίωμα να το κάνει.

Το δικαστήριο απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό των παρόχων ότι οι υπηρεσίες τους δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία.

Η Google ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συμμορφωθεί με την εντολή του δικαστηρίου. Στο πλαίσιο της αρχικής εκδίκασης της υπόθεσης, το 2023, η εταιρία υποχρεούταν ήδη να αφαιρέσει τις πειρατικές ιστοσελίδες από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων, στο πλαίσιο των διατάξεων του ίδιου νόμου.

Με δεδομένο ότι η παράκαμψη και αυτών των φραγών θα αποδειχτεί εξίσου απλή όσο και των τοπικών παρόχων, το ερώτημα είναι τι είδους μέτρα θα ζητήσει η Canal+ στη συνέχεια, και από ποιον.

  • Confused 1
  • Haha 1