Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έρευνα επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς τομείς: την πώληση παράνομων προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ, όπως παιχνίδια και καλλυντικά που θα μπορούσαν να βλάψουν τους καταναλωτές, τον εθιστικό σχεδιασμό της πλατφόρμας, τη διαφάνεια των συστημάτων προτάσεων, και την πρόσβαση ερευνητών σε δημόσια δεδομένα.
Η μητρική εταιρεία του Temu, Pinduondo, αντιμετωπίζει πιθανά πρόστιμα έως και 6% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν παραβιάσεις του DSA. Η ταχύτητα με την οποία η ΕΕ προχώρησε στην έρευνα αντικατοπτρίζει τόσο την ραγδαία ανάπτυξη της πλατφόρμας στην περιοχή, που ξεκίνησε μόλις πέρυσι, όσο και τον σημαντικό όγκο των καταγγελιών που έχουν ληφθεί.
Οι αρχές της Ιρλανδίας και της Γερμανίας έχουν ήδη παράσχει στοιχεία στην Επιτροπή από τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ τελωνειακές αρχές και φορείς εποπτείας της αγοράς έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες. Τον Μάιο, οργανώσεις προστασίας καταναλωτών από όλη την Ευρώπη υπέβαλαν συντονισμένες καταγγελίες κατά του Temu για παραβίαση των γενικών κανόνων του DSA.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επανεμφάνιση παράνομων προϊόντων μετά την αφαίρεσή τους και στην επιστροφή προβληματικών πωλητών στην πλατφόρμα. Η Επιτροπή σχεδιάζει να διεξάγει συστηματικούς ελέγχους για να διαπιστώσει την έκταση του προβλήματος.
Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι το έγγραφο εκτίμησης κινδύνου που υπέβαλε η Temu στα τέλη Σεπτεμβρίου κρίθηκε "υπερβολικά γενικό". Οι ανησυχίες για τον εθιστικό σχεδιασμό σχετίζονται με τις υποχρεώσεις των πλατφορμών για την πρόληψη αρνητικών επιπτώσεων στην ψυχική ευημερία των χρηστών, με ιδιαίτερη αναφορά στην παιχνιδοποίηση του συστήματος ανταμοιβών και λειτουργίες όπως η ατέρμονη κύλιση.
Η πρόσβαση των ερευνητών αποτελεί επίσης σημαντικό ζήτημα, καθώς η πλατφόρμα οφείλει να παρέχει δημόσια δεδομένα μέσω APIs, επιτρέποντας σε ανεξάρτητους ερευνητές να μελετήσουν στοιχεία όπως τα ποσοστά αφαίρεσης μη συμμορφούμενων προϊόντων.
Η Temu, απαντώντας στην έρευνα, δήλωσε ότι αντιμετωπίζει σοβαρά τις υποχρεώσεις της υπό τον DSA και επενδύει συνεχώς στην ενίσχυση του συστήματος συμμόρφωσης. Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την ένταξή της στο Μνημόνιο Κατανόησης της Επιτροπής σχετικά με την πώληση προϊόντων απομίμησης στο διαδίκτυο, αναγνωρίζοντας ότι η παραποίηση αποτελεί πρόκληση για ολόκληρο τον κλάδο.
Ο Fernando Hortal Foronda, υπεύθυνος ψηφιακής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταναλωτών (BEUC), χαιρέτισε την εξέλιξη, τονίζοντας τα πολλαπλά προβλήματα που έχουν εντοπίσει οι ομάδες καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης επικίνδυνων προϊόντων και της χρήσης τεχνικών σχεδιασμού που παραπλανούν τους καταναλωτές.
Η επίσημη διαδικασία παρέχει στην Επιτροπή πρόσθετες εξουσίες έρευνας, αν και τονίζεται ότι απαιτείται περαιτέρω συλλογή δεδομένων για την επιβεβαίωση τυχόν παραβάσεων. Η Temu έχει τη δυνατότητα να προτείνει δεσμεύσεις για την επίλυση των ανησυχιών, παρόμοια με την περίπτωση του Tik Tok Lite νωρίτερα φέτος.
- 3
ΣΧΟΛΙΑ (32)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση