Η λειτουργία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί και για την αυτόματη εξασφάλιση ηλεκτρονικών εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το NFC Forum, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συγκροτείται από μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες οι οποίες προωθούν το πρότυπο NFC, οραματίζεται ένα μέλλον όπου ένα άγγιγμα του κινητού είναι το μόνο που χρειάζεται προκειμένου να πραγματοποιηθούν πολλαπλές ενέργειες ταυτόχρονα. Με μια επαφή, λόγου χάρη, θα μπορεί κανείς να πληρώνει για την αγορά που πραγματοποίησε, να συγκεντρώνει πόντους από προγράμματα ανταμοιβής και να λαμβάνει μια ψηφιακή απόδειξη στο κινητό του. Ο οργανισμός έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο το οποίο περιγράφει το τι είναι αυτή η λειτουργία και πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η επαφή πολλαπλών σκοπών "αξιοποιεί τις δυνατότητες των συσκευών NFC ώστε να επιτρέπει τόσο την ανάγνωση όσο και την εγγραφή δεδομένων μέσω της ίδιας σύνδεσης". Έτσι, είναι εφικτή η εκτέλεση, με μία κίνηση, διαφόρων ενεργειών που συνήθως απαιτούν μια σειρά από βήματα. Αν αγοράσει κανείς αλκοολούχα ποτά, λόγου χάρη, η επαφή για την εκτέλεση της πληρωμής θα μπορούσε παράλληλα να επιβεβαιώνει την ταυτότητα και την ηλικία του αγοραστή. Η συσκευή θα μπορούσε επίσης να λαμβάνει επίσης πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων τρόπων ανακύκλωσης της συσκευασίας, αμέσως μόλις εκτελείται η πληρωμή.

Για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η τεχνολογία θα μπορούσε να διασφαλίσει πως ο χρήστης χρεώνεται το σωστό αντίτιμο του εισιτηρίου, φόρους και εισφορές κάθε φορά. Αν η διαδρομή απαιτεί εισιτήριο το οποίο θα πρέπει να επιδειχθεί κάποια στιγμή σε ελεγκτή, θα υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης χορήγησης ψηφιακού εισιτηρίου όταν ο χρήστης πληρώνει με τη νέα λειτουργία πολλαπλών σκοπών.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Verge, η δυνατότητα αυτή δημιουργεί πράγματι ορισμένες ανησυχίες σε επίπεδο ιδιωτικότητας, καθώς αυτοματοποιεί τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και της επιβεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη. Εκτός αυτού, θα επιτρέπει στις εταιρίες να ενεργοποιούν στοχευμένα διαφημιστικά μηνύματα, τα οποία θα αποστέλλονται απευθείας στο κινητό. Η λειτουργία αυτή βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, και μάλιστα το NFC Forum απευθύνει πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων, καθώς εξετάζει πιθανούς τρόπους αξιοποίησης της τεχνολογίας. Ο οργανισμός, όπου μετέχουν εταιρίες όπως η Apple, η Google και η Huawei, μεταξύ άλλων μεγάλων ονομάτων της αγοράς, θα χρειαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω δοκιμές ώστε να διασφαλίσει ότι η τεχνολογία NFC λειτουργεί με τον επιθυμητό τρόπο, καθώς και να καθορίσει πρότυπα ώστε να επιτραπεί η μαζική χρήση της στην αγορά.

  • Like 1
  • Haha 5