Η μικρή νορβηγική εταιρεία Opera, δημιουργός του ομώνυμου προγράμματος πλοήγησης στο Διαδίκτυο, κατήγγειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Microsoft παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού ενσωματώνοντας τον Internet Explorer στα Windows.

 

H Opera Software ASA ζητά από την Κομισιόν να υποχρεώσει τη Microsoft είτε να απομακρύνει τον Internet Explorer από τα Windows, είτε να ενσωματώσει και ανταγωνιστικά προγράμματα, είτε και τα δύο.

 

Η εταιρεία επίσης υποστηρίζει ότι η Microsoft εμποδίζει τις ανταγωνιστικές εταιρείες λογισμικού να δημιουργούν προγράμματα πλοήγησης που συνεργάζονται μεταξύ τους «με το να μην εφαρμόζει αποδεκτά στάνταρντ του Παγκόσμιου Ιστού». Η Microsoft συχνά υιοθετεί δικές τις τεχνολογίες για την προβολή ιστοσελίδων, τις οποίες πολλοί δικτυακοί τόποι αποφασίζουν τελικά να εφαρμόσουν.

 

Η καταγγελία έρχεται λιγότερο από τρεις μήνες έπειτα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Πρωτοδικείου να απορρίψει την έφεση της Microsoft στην προηγούμενη καταδίκη της για μονοπωλιακή συμπεριφορά. Η εταιρεία κατέβαλε πρόστιμο ρεκόρ σχεδόν μισού δισ. ευρώ και υποχρεώθηκε να διαθέσει στην αγορά της ΕΕ μια επιπλέον, ειδική έκδοση των Windows που δεν περιλαμβάνει το λογισμικό πολυμέσων Media Player.

 

Απαντώντας στην καταγγελία της Opera, η Microsoft τόνισε ότι ο Internet Explorer αποτελεί μέρος των Windows για πάνω από μια δεκαετία και υποστηρίζει μια ευρεία γκάμα προτύπων του Παγκόσμιου Ιστού.

 

Παρά τις καινοτομίες που έχει παρουσιάσει κατά καιρούς, η Opera απέτυχε να εξασφαλίσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά. Το μερίδιό της μειώθηκε περαιτέρω με την εμφάνιση του δωρεάν προγράμματος πλοήγησης Firefox, του ιδρύματος Mozilla.

 

Η εταιρεία σήμερα ειδικεύεται στο λογισμικό πλοήγησης για φορητές συσκευές, έναν χώρο στον οποίο η Microsoft δεν θεωρείται σημαντικός παίκτης.

 

Source.png Πηγή: news.in.gr