Μέχρι και... ισόβια κάθειρξη αντιμετωπίζει ο «μεγαλύτερος χάκερ όλων των εποχών», ο βρετανός Γκάρι ΜαΚίνον, του οποίου την έφεση απέρριψε χθες η Βουλή των Λόρδων ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
Δηλώνοντας αποφασισμένος να αποταθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο 42χρονος Βρετανός -άνεργος τεχνικός υπολογιστών- που κατηγορείται ότι «εισέβαλε» σε 97 υπολογιστές του αμερικανικού στρατού από το υπνοδωμάτιό του στο βόρειο Λονδίνο, επανέλαβε χθες ότι σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ η δίκη του θα είναι κάθε άλλο παρά «δίκαιη», καθώς στόχος των αμερικανικών αρχών είναι να τον μετατρέψουν σε «αποδιοπομπαίο τράγο» και να τον τιμωρήσουν «παραδειγματικά».
Σύμφωνα με τους συνηγόρους του ΜαΚίνον, ο διάσημος πλέον χάκερ που κατάφερε να «σπάσει» τους κωδικούς ασφαλείας του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της ΝΑΣΑ, μεταξύ του Φεβρουαρίου 2001 και του Μαρτίου 2002, δεν αποκλείεται να αντιμετωπιστεί στις ΗΠΑ ακόμα και ως «εχθρικός μαχητής», με αποτέλεσμα να σταλεί στο Γκουαντάναμο καθώς οι «περιπλανήσεις» του σε απαγορευμένα δίκτυα συνέπεσαν με την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο γεννημένος στη Γλασκόβη «σούπερ χάκερ», επανέλαβε χθες ότι ουδέποτε αρνήθηκε ότι εισέβαλε στους στρατιωτικούς υπολογιστές, ωστόσο συνεχίζει να επισημαίνει ότι σκοπός του δεν ήταν «να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια» - πράγμα αδύνατον, όπως υποστηρίζει, μιας και δεν υπήρχαν παρά «γελοίες» δικλίδες ασφαλείας, αλλά να βρει απόρρητα στοιχεία για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, ένα ζήτημα που τον ταλανίζει από τα 17 του χρόνια και το οποίο «κληρονόμησε» από τον πατριό του.
Παρά τις προσπάθειες των δικηγόρων του ΜαΚίνον να πείσουν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πελάτης τους με μια ενδεχόμενη έκδοση στις ΗΠΑ, η Βουλή των Λόρδων έκρινε διαφορετικά, συμβουλεύοντας μάλιστα τον 42χρονο να αποδεχτεί τη «συμφωνία» που του πρότειναν οι Αμερικανοί, οι οποίοι ζήτησαν από τον χάκερ να παραδεχτεί την πλήρη ενοχή του με αντάλλαγμα η ποινή του να περιοριστεί σε τέσσερα χρόνια.
Χαρακτηρίζοντας την πρόταση των ΗΠΑ «εκβιαστική» και προσβλητική ως προς τα νομικά του δικαιώματα, ο ΜαΚίνον αρνείται -τουλάχιστον προς το παρόν- οποιαδήποτε συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να εισέβαλε μεν στους υπολογιστές, αλλά ουδέποτε «έσβησε» ή «κατέστρεψε» κανένα έγγραφο ή φάκελο όπως τον κατηγορούν.
Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το «πέρασμα» του ΜαΚίνον από τους υπολογιστές τούς προκάλεσε ζημιές ύψους 700.000 δολαρίων, ενώ κατηγορεί τον Βρετανό χάκερ ότι η εισβολή του στη Ναυτική Βάση Ερλ έθεσε εκτός λειτουργίας 300 υπολογιστές, σε μια κρίσιμη περίοδο που ακολούθησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Πηγή: 'Εθνος
ΣΧΟΛΙΑ (51)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση