Το υπουργείο εσωτερικών της Μ. Βρετανίας ενέκρινε ένα νέο νομοσχέδιο που επιτρέπει την αστυνομία της χώρας να διεισδύει στους προσωπικούς υπολογιστές πολιτών, χωρίς ένταλμα.
Το νομοσχέδιο, το οποίο στηρίζεται σε απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής ένωσης, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών οργανώσεων κοινωνικής ελευθερίας και μελών του κοινοβουλίου. Το περιέγραψαν, μάλιστα, ως μια μορφή παρακολούθησης που παραβιάζει κατά κόρον τους νόμους προσωπικού απορρήτου.
Το νόμιμο αυτό «hacking», γνωστό ως «remote searching», επιτρέπει σε μέλη της αστυνομίας ή της MI5 να εποπτεύουν κρυφά τις διεργασίες του σκληρού δίσκου, στο σπίτι, στην δουλεία, στο ξενοδοχείο. Έτσι δίδεται πλήρης δυνατότητα προσπέλασης πληροφοριών όπως e-mails, ιστορικό περιήγησης αλλά και instant messanging.
Με το ελεύθερο που τους παρέχεται από το διάταγμα αυτό των Βρυξελλών, αστυνομικές δυνάμεις ανά την Ευρώπη έχουν ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή μιας σπανίως χρησιμοποιούμενης δικαιοδοσίας που αφορά την δίχως ένταλμα παρακολούθηση προσωπικών δεδομένων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, πλέον θα μπορούν να ζητάνε από αξιωματούχους της Αγγλίας, να διεισδύσουν στον υπολογιστή κάποιου κατοίκου της χώρας και να τους μεταβιβάσουν όποια στοιχεία ανακαλύψουν.
Τα προσωπικά μας στοιχεία που αποθηκεύονται στους υπολογιστές μας μπορούν να
Η έγκριση ενός «remote search», έχει ως κριτήριο απλώς την υπόθεση ότι πιθανώς θα αποτραπεί ή θα εντοπιστεί κάποιο σοβαρό έγκλημα- ως έγκλημα εννοώντας όποιο αδίκημα που θα μπορούσε να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης τριών ή παραπάνω χρόνων.
Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι τέτοιες μέθοδοι κρίνονται αναγκαίες την εποχή που ζούμε, για την καταπολέμηση και σύλληψη κακοποιών που χρησιμοποιών ως μέσο το διαδίκτυο, όπως παιδόφιλοι, άτομα που στήνουν διαδικτυακές απάτες, τρομοκράτες κ.α
Ασφαλώς η έγκριση τέτοιων κινητοποιήσεων, όμως, πάντα υποπέφτει στην αντικειμένικότητα και στην ικανότητα ετκίμησης της εκάστοτε υπόθεσης από τον/την αρμόδιο της αστυνομίας. Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος για το προσωπικό απόρρητο του κάθε πολίτη είναι προφανής.
Site: Timesonline.co.uk
Πηγή: thelab.gr
ΣΧΟΛΙΑ (49)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση