Ωστόσο, η απουσία σημαντικών παικτών όπως η Meta, η X (πρώην Twitter) και η Apple από τη λίστα των υπογραφόντων αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθειά της να ρυθμίσει τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Το Σύμφωνο ΤΝ, που αποτελούσε πρωτοβουλία του πρώην Επιτρόπου Ψηφιακής Πολιτικής, Thierry Breton, στόχευε στην εθελοντική συμμόρφωση των εταιρειών με τους κανόνες του επερχόμενου Νόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη της ΕΕ, πριν αυτός τεθεί επίσημα σε ισχύ. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αυτορρύθμισης του κλάδου, προωθώντας παράλληλα την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον τομέα της ΤΝ.
Όμως η απροθυμία ορισμένων μεγάλων εταιρειών να υπογράψουν το Σύμφωνο αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη ανησυχία στον τεχνολογικό κλάδο σχετικά με τις ρυθμιστικές προσεγγίσεις της ΕΕ. Η Meta, για παράδειγμα, ηγήθηκε πρόσφατα μιας καμπάνιας που προειδοποιούσε ότι οι ρυθμιστικές αποφάσεις στην Ευρώπη έχουν γίνει "κατακερματισμένες και απρόβλεπτες", θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη τεχνολογιών ΤΝ που θα μπορούσαν να "ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγικότητα".
Ένα σημαντικό εμπόδιο για πολλές εταιρείες είναι η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς οι κανονισμοί της ΕΕ, όπως ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR), θα εφαρμοστούν στις τεχνολογίες ΤΝ. Για παράδειγμα, εταιρείες όπως η Meta και η X έχουν καθυστερήσει την κυκλοφορία προϊόντων ΤΝ στην Ευρώπη μετά από συζητήσεις με την Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων, η οποία εποπτεύει πολλές μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες λόγω της έδρας τους στη χώρα.
Η αποχώρηση του Thierry Breton από τη θέση του Επιτρόπου Ψηφιακής Πολιτικής τον Σεπτέμβριο φαίνεται επίσης να επηρέασε τη δυναμική του Συμφώνου. Η εκδήλωση παρουσίασης του Συμφώνου, που πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία της Lucilla Sioli, επικεφαλής του Γραφείου ΤΝ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είχε την αναμενόμενη προσέλευση, με πολλούς Ευρωπαίους Επιτρόπους να απουσιάζουν από τις Βρυξέλλες.
Παρά τις προκλήσεις, η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να προχωρήσει με τη ρύθμιση της ΤΝ. Ο Νόμος για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που θα εφαρμοστεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια, θα απαιτήσει από όλες τις εταιρείες και τους κλάδους να συμμορφωθούν με συγκεκριμένους κανόνες. Το ερώτημα παραμένει κατά πόσο η Ευρώπη θα καταφέρει να βρει την ισορροπία μεταξύ ρύθμισης και καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Meta, η εταιρεία εστιάζει προς το παρόν στη συμμόρφωσή της με τον επερχόμενο Νόμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσχωρήσει στο Σύμφωνο ΤΝ σε μεταγενέστερο στάδιο.
ΣΧΟΛΙΑ (8)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση