Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την Apple για την προκαταρκτική της άποψη ότι οι κανόνες του App Store παραβιάζουν τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA).

Ο λόγος είναι ότι εμποδίζουν τους προγραμματιστές εφαρμογών να καθοδηγούν ελεύθερα τους καταναλωτές σε εναλλακτικά κανάλια για προσφορές και περιεχόμενο.

Παράλληλα, η Επιτροπή ξεκίνησε νέα διαδικασία μη συμμόρφωσης κατά της Apple, εκφράζοντας ανησυχίες για τις νέες συμβατικές απαιτήσεις της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του "Core Technology Fee", που δεν φαίνεται να εξασφαλίζουν αποτελεσματική συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της βάσει του DMA.

Η προκαταρκτική διαπίστωση της Επιτροπής είναι ότι κανένα από τα τρία σύνολα επιχειρηματικών όρων της Apple δεν επιτρέπει στους προγραμματιστές να καθοδηγούν ελεύθερα τους πελάτες τους. Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν την απαγόρευση παροχής πληροφοριών τιμολόγησης εντός της εφαρμογής και την επικοινωνία με τους πελάτες για την προώθηση προσφορών σε εναλλακτικά κανάλια διανομής.

Η Apple επιτρέπει την καθοδήγηση μόνο μέσω "link-outs", αλλά η διαδικασία υπόκειται σε αρκετούς περιορισμούς. Επιπλέον, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι χρεώσεις της Apple υπερβαίνουν το αναγκαίο για την αμοιβή της για τη διευκόλυνση της απόκτησης νέων πελατών.

Η Επιτροπή άνοιξε επίσης νέα έρευνα μη συμμόρφωσης σχετικά με τους νέους συμβατικούς όρους της Apple για τους προγραμματιστές. Η έρευνα θα εξετάσει αν το "Core Technology Fee", η διαδικασία εγκατάστασης εναλλακτικών καταστημάτων εφαρμογών και οι απαιτήσεις επιλεξιμότητας για τους προγραμματιστές συμμορφώνονται με τον DMA.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να διεξάγει προκαταρκτικές έρευνες, ιδιαίτερα όσον αφορά τους ελέγχους και τις αξιολογήσεις που εφαρμόζει η Apple για την επικύρωση εφαρμογών και εναλλακτικών καταστημάτων εφαρμογών.

Υπενθυμίζεται ότι έξι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Apple, έπρεπε να συμμορφωθούν πλήρως με όλες τις υποχρεώσεις του DMA έως τις 7 Μαρτίου 2024. Η Επιτροπή έχει ήδη ανοίξει έρευνες μη συμμόρφωσης για διάφορες εταιρείες και έχει ορίσει επιπλέον υπηρεσίες ως "gatekeepers" βάσει του DMA.

Σε περίπτωση παράβασης, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα έως και 10% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών ενός "gatekeeper", με δυνατότητα αύξησης έως 20% σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβάσεων. Επιπλέον, σε περίπτωση συστηματικών παραβάσεων, η Επιτροπή έχει την εξουσία να επιβάλει πρόσθετα μέτρα, όπως την υποχρέωση πώλησης μέρους της επιχείρησης ή την απαγόρευση εξαγορών πρόσθετων υπηρεσιών.

  • Like 2